Του Απόστολου Κουρουπάκη
H Ακαδημία Αθηνών, το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της Ελλάδας, κατά την πανηγυρική της συνεδρία στις 20 Δεκεμβρίου απένειμε τα βραβεία στους τιμώμενους της Ακαδημίας, μεταξύ των βραβευθέντων στην τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών ήταν και ο συνθέτης Μάριος Ιωάννου Ηλία με το «Βραβείο Σπύρου Μοτσενίγου» για το επετειακό συμφωνικό έργο του για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, με τίτλο «Ελευθερία» που παρουσιάσθηκε στον χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς στις 27/09/2021» και την καθηγήτρια Ευφροσύνη Ριζοπούλου Ηγουμενίδου με το Λυκούργειο Βραβείο για το έργο της με τίτλο «Κατάστιχον Περιουσίας του Δραγουμάνου της Κύπρου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, Συμβολή στην έρευνα του υλικού, κοινωνικού και πνευματικού βίου της Κύπρου κατά τον 18ο και τις αρχές του 19ου αιώνα» Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, (Εκδόσεις ΚΕΡΑΜΟΣ, Λευκωσία 2020).
Βραβείο για το συμφωνικό έργο «Ελευθερία»
για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Ο Μάριος Ηλία Ιωαννου μιλώντας στην «Κ» για την ύψιστη αυτή τιμή από την Ακαδημία Αθηνων είπε πως η βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών αποτελεί ύψιστη τιμή, μα ακόμη περισσότερο αποτελεί δέσμευση, ευθύνη και κίνητρο για το μέλλον. «Αφενός αισθάνομαι προνομιούχος, διότι ανήκω στις ρίζες του βαθύπλουτου ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού, αφετέρου εμπνευσμένος και φλέγων για τη δημιουργία τέτοιων έργων στο σύγχρονο πνεύμα της εποχής μας, τα οποία έργα να διαπραγματεύονται τις αξίες και τα ιδανικά στις κρίσιμες καταστάσεις του ανθρώπου και της ύπαρξης του, αλλά και του περιβάλλοντος στο οποίο ζει και οραματίζεται το μέλλον του». Στο επίσημο τιμητικό δίπλωμα αναγράφεται πως η Ακαδημία Αθηνών απονέμει το εν λόγω Βραβείο στον Ηλία «διά την άoκνον μουσικήν αυτού προσφοράν το τε λαμπρόν συμφωνικόν έργον «Ελευθερία» το επί τηι συμπληρώσει διακοσίων ετών από της Ελληνικής Επαναστάσεως συντεθέν».
Στον ελλαδικό χώρο εξέχον υπήρξε το επετειακό έργο του Ηλία για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, «Ελευθερία», μια ανάθεση των Μουσικών Συνόλων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης υπό την Αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η πρεμιέρα έγινε στη Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Ο Μάριος Ιωάννου Ηλία πέρυσι αναδείχθηκε στην Κύπρο από το περιοδικό MAN «Καλλιτέχνης της Χρονιάς» και του απονεμήθηκε το βραβείο Τράπεζα Κύπρου «Man of the Year» στην κατηγορία δημιουργία. Φέτος παρουσιάστηκε η πρεμιέρα του έργου του «Πονεμένες Παναγίες», ανάθεση της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της Τουρκικής Εισβολής, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Το Βραβείο Σπύρου Μοτσενίγου, που έλαβε ο Μάριος Ιωάννου Ηλία, αθλοθέτησε η σύζυγός του Λίτσα Παπά-Μοτσενίγου, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, για τη βράβευση διαπρέποντος Έλληνα μουσικού εκτελεστή, μουσικού ερμηνευτή, συνθέτη, διευθυντή ορχήστρας, μουσικολόγου.
Βραβείο για το βιβλίο «Κατάστιχον Περιουσίας του Δραγουμάνου
της Κύπρου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου
Η Ευφροσύνη Ριζοπούλου – Ηγουμενίδου βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Λυκούργειο Βραβείο για το έργο της με τίτλο «Κατάστιχον Περιουσίας του Δραγουμάνου της Κύπρου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, Συμβολή στην έρευνα του υλικού, κοινωνικού και πνευματικού βίου της Κύπρου κατά τον 18ο και τις αρχές του 19ου αιώνα» Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, (Εκδόσεις ΚΕΡΑΜΟΣ, Λευκωσία 2020).
Η κα Ηγουμενίδου μιλώντας στην «Κ» είπε πως η κίνησή της να καταθέσει το συγκεκριμένο της έργο προς βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών ήταν μια αυθόρμητη κίνηση, «σκέφτηκα πως δεν έχω στείλει ποτέ κάτι για βράβευση ούτε στην Ακαδημία, αλλά ούτε και πουθενά αλλού και με τη σύμφωνη γνώμη και του Ιδρύματος Λεβέντη, το έστειλα. Το έκανα ίσως γιατί αυτό ήταν ένα έργο ζωής, το οποίο με συνόδευε εδώ και σαράντα χρόνια».
Όπως εξηγεί η κα Ηγουμενίδου η ιστορία με το κατάστιχο του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου ξεκίνησε από το 1983, όταν προσελήφθη στο Τμήμα Αρχαιοτήτων και μία από τις πρώτες εργασίες που της ανατέθηκαν από τον τότε διευθυντή του Τμήματος Βάσο Καραγιώργη ήταν η έρευνα γύρω από την ιστορία του Αρχοντικού, (είχε αρχίσει η αποκατάστασή του για να λειτουργήσει ως μουσείο). Όλη αυτή η διαδικασία έρευνας με οδήγησε στο να βρω το κατάστιχο της περιουσίας, και γρήγορα συνειδητοποίησα ότι ήταν ένας θησαυρός πληροφοριών, και ότι καθρέπτιζε τον υλικό βίο της Κύπρου, στο ανώτατο επίπεδο, αλλά και πάρα πολλά ακόμα ενδιαφέροντα στοιχεία.
Η κα Ηγουμενίδου είπε πως αν είναι κάποιο βιβλίο της που θα έστελνε για βράβευση θα ήταν αυτό. Όσον αφορά το πώς αισθάνθηκε είπε πως ήταν μεγάλη η ικανοποίησή της γι’ αυτή τη βράβευση, και είναι σημαντικό διότι όντας και εγώ μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών το θεώρησα πολύ καλό ότι ήρθε μια βράβευση και από μία άλλη Ακαδημία για ένα έργο μου.
Σημαντικό επίσης στοιχείο είπε η κα Ηγουμενίδου είναι ότι και άλλοτε η Κύπρος έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών «Είναι από παλιά που η Κύπρος λαμβάνεται υπόψη και βραβεύεται, και αυτό είναι μια αναγνώριση γενικότερη της έρευνας που γίνεται εδώ στην Κύπρο».
Όπως χαρακτηριστικά είπε η κα Ηγουμενίδου μεγάλο ενδιαφέρον έχει και ότι η Ακαδημία έχει μία ποικιλία βραβείων, σε πολλά και διαφορετικά επιστημονικά πεδία, αλλά και σε κοινωνικό και ανθρωπιστικό επίπεδο. «Αυτό είναι που εξετίμησα πάρα πολύ, με συγκίνησε ιδιαίτερα και η βράβευση ανθρώπινων συμπεριφορών».
Σχετικά με το πώς η ίδια εξέλαβε τη βράβευσή της είπε πως φυσικά και χάρηκε πάρα πολύ, αλλά η βράβευση συμπεριφορών και ανθρωπίνων δράσεων τη συγκίνησε πολύ περισσότερο. «Βγήκα πολύ ικανοποιημένη όχι μόνο σε ατομικό επίπεδο, αλλά ικανοποιημένο από το όλο έργο της Ακαδημίας Αθηνών και μου έκανε πολύ θετική εντύπωση το εύρος και το είδος των βραβεύσεων».
Η κα Ηγουμενίδου βραβεύτηκε για την πρωτότυπη συνθετική επιστημονική μελέτη της με θέμα από την Ιστορία του ελληνικού έθνους από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι τη σύγχρονη εποχή, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, από τα έσοδα της δωρεάς Παν. Γραμματικάκη.
Βραβείο Μιχαήλ Ν. Κοκολογιάννη
Μία ακόμη Κύπρια, η Έλλη Χατζηγεωργίου, έλαβε το Βραβείο Μιχαήλ Ν. Κοκολογιάννη,το οποίο απονέμεται στη μνήμη της αδελφής του Έρσης, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ σε Έλληνα επιστήμονα για τη βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής μελέτης δημοσιευμένης ή αδημοσίευτης, με θέμα τη διδασκαλία της Φιλοσοφίας σε παιδιά ηλικίας κάτω των 9 ετών. Η κα Χατζηγεωργίου έλαβε το συγκεκριμένο βραβειο για την ομότιτλη μελέτη της.