Του Απόστολου Κουρουπάκη
Για έκτη χρονιά, από τις 17 έως τις 23 Ιουλίου, ο μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός οργανισμός AEI Audiovisual Forum διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου (AEI Film Festival). Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης, θα προβληθούν 37 ταινίες από 14 χώρες. Συγκεκριμένα, θα προβληθούν 10 ταινίες από την Κύπρο (ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές παραγωγές), εννέα από την Ελλάδα και τέσσερις από τη Βρετανία, ενώ με δύο ταινίες συμμετέχουν η Τουρκία, η Ιταλία και η Χιλή και με μία ταινία η Ουκρανία, η Γαλλία, το Ισραήλ, η Ρουμανία, ο Καναδάς και η Βουλγαρία. Επίσης, παράλληλα με τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ σε φυσικό χώρο, θα υπάρχει η δυνατότητα ταυτόχρονης διαδικτυακής προβολής των ντοκιμαντέρ, μέσα από την πλατφόρμα www.eventive.com, ώστε να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής στους ενδιαφερομένους εντός κι εκτός των συνόρων της Κύπρου, να παρακολουθήσουν τις ταινίες και να συμμετέχουν στις συζητήσεις μέσω της εφαρμογής live streaming. Όπως αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Σταύρος Παπαγεωργίου τα τελευταία έξι χρόνια έχουν επιτευχθεί σημαντικά βήματα σε ό,τι αφορά το κομμάτι της αναγνώρισης του AEI Film Festival, το οποίο πλέον θεωρείται ισότιμο και ανταγωνιστικό των υπολοίπων διεθνών κινηματογραφικών φεστιβάλ αρχαιολογικού, ιστορικού και εθνογραφικού ενδιαφέροντος, διευκρινίζοντας ότι από φέτος καθίσταται διεθνές και διαγωνιστικό, προνοεί δηλαδή χρηματικά έπαθλα στα διαγωνιζόμενα ντοκιμαντέρ έπειτα από αξιολόγηση των μελών της διεθνούς κριτικής επιτροπής.
Διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ
Για το φετινό AEI Film Festival έχει συσταθεί διεθνής κριτική επιτροπή -με πρόεδρο τον διάσημο συγγραφέα, καθηγητή ιστορίας και σκηνοθέτη δρ Pedro Olalla. Μέλη της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής είναι επίσης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανιών Ματθαίος Φραντζεσκάκης, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αρχαιολογικού Ντοκιμαντέρ Φώκαιας Deborah Semel Demirtas, ο σκηνοθέτης και καθηγητής κινηματογράφου David Hands και η Κύπρια σκηνοθέτις και καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Ταινιών Πάφου, Σύλβια Νικολαΐδου. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής θα αξιολογήσουν τα διαγωνιζόμενα ντοκιμαντέρ και στη συνέχεια θα απονέμουν τα εξής χρηματικά έπαθλα: Το Βραβείο ΡΙΚ ύψους €1.000, για την Καλύτερη Ταινία. Το Ειδικό Βραβείο AEI ύψους €300 για το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού ή Ιστορικού περιεχομένου. Επιπλέον, προνοείται η απονομή βραβείων για τις εξής κατηγορίες: Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας, Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου, Βραβείο Μνήμης – Κύπρος 1974. Το τελευταίο βραβείο θα απονεμηθεί σε ντοκιμαντέρ κυπριακής παραγωγής που θα καταφέρει ν’ αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο την ειρηνική συμβίωση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και να προάγει την ειρηνική επανένωση της Κύπρου. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί η τελετή τιμητικής βράβευσης του σκηνοθέτη Πανίκου Χρυσάνθου για το συνολικό του έργο, τη συμβολή του στην καταγραφή της ιστορίας της Κύπρου.
Το μη διαγωνιστικό μέρος
Στο μη διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ θα προβληθούν αξιόλογα ντοκιμαντέρ ξένων και Κύπριων δημιουργών, καθώς επίσης τέσσερα ειδικά αφιερώματα η προβολή των οποίων θα ακολουθείται από συζήτηση. Συγκεκριμένα, θα υπάρξει ειδικό αφιέρωμα για τη Χοροεσπερίδα του κινηματογράφου «ΕΛΛΑΣ» Στροβόλου, που έγινε τον Οκτώβριο του 1959. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί από τον συγγραφέα - ιστορικό ερευνητή δρ Χρύσανθο Χρυσάνθου. Το ειδικό αφιέρωμα στο εκπαιδευτικού προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανιών, για το οποίο θα μιλήσει, μετά την προβολή, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανιών, Ματθαίος Φραντζεσκάκης. Το BCEFF, ένα σημαντικό περιβαλλοντικό κινηματογραφικό φεστιβάλ από τον Καναδά, συστήνεται στο κοινό του ΑΕΙ μέσα από μια ειδική παρουσίαση διάρκειας 15 λεπτών. H παρουσίαση θα παρέχει μια επισκόπηση της αποστολής, της προσέγγισης και της δυνατότητας συνεργασίας μεταξύ των δύο Φεστιβάλ, του BCEFF και του ΑΕΙ. Στο πλαίσιο της παρουσίασης, θα παρουσιάσει μια περιβαλλοντική ταινία μικρού μήκους που συμπυκνώνει την αφοσίωση του Φεστιβάλ στα περιβαλλοντικά θέματα και την επιστημονική ακρίβεια στον κινηματογράφο. Οι άνθρωποι του Φεστιβάλ θεωρούν ότι αυτή η συμβιωτική σχέση θα μπορούσε να ενισχύσει την ποικιλομορφία του προγραμματισμού τους και θα προσελκύσει ένα ευρύτερο κοινό, διευκολύνοντας τις εκδηλώσεις του AEI στον Καναδά και διευρύνοντας το παγκόσμιο αποτύπωμα του φεστιβάλ. Τέλος ένα αφιέρωμα στο κυπριακό κίνημα «ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ». Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσει συζήτηση σχετικά με την αντιμετώπιση του κινήματος από την κυπριακή κοινωνία.
Οι παράλληλες δράσεις
Κατά τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ, στους χώρους του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, θα διαδραματίζονται παράλληλες δράσεις που θα απευθύνονται σε διάφορες ομάδες ανθρώπων με συγκεκριμένα ενδιαφέροντα. Θα πραγματοποιηθεί φωτογραφική έκθεση που θα προβάλει στιγμιότυπα από τα φετινά εργαστήρια κινηματογραφικής/ οπτικοακουστικής παιδείας που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος «ΣΥΝeΚΠΑΙΔΕΥΣΗ», και βεβαίως τα πολύ δημοφιλή βιωματικά εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 6 μέχρι 12 χρονών με θεματολογία γεωλογικού, αρχαιολογικού και αστρονομικού περιεχομένου.
Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 23 Ιουλίου, με την απονομή των βραβείων και με ένα μουσικό πρόγραμμα που θα διεξαχθεί από το κυπριακό χορωδιακό σχήμα Amalgamation Choir.
Πληροφορίες
6o Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού & Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου, 17-23 Ιουλίου, Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, https://aei-filmfestival.org