Του Απόστολου Τομαρά
Ανάμεσα στα βόρεια κατεχόμενα παράλια της Κύπρου και την Τουρκία συνεχίζει να παραμένει το τουρκικό γεωτρύπανο Αμντουλ Χα-μίτ Χαν το οποίο έχει ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο της περιοχής στην καρδιά του καλοκαιριού. Με το βλέμμα στραμμένο στην 9η Αυγούστου ημερομηνία κατά την οποία το πλοίο, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, θα σηκώσει Άγκυρες, Κύπρος και Ελλάδα βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να αποτρέψουν επανάληψη του 2020. Επί του παρόντος η προσοχή είναι στραμμένη περισσότερο στην περιοχή του παράνομου τούρκο-λιβυκού συμφώνου με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή πραγματοποιώντας στρατιωτικές ασκήσεις. Οι κινήσεις που παρατηρούνται εντάσσονται στο πλαίσιο της προληπτικής τακτικής μιας και η Άγκυρα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της, ως προς τον τελικό προορισμό της παρθενικής αποστολής του Αμντουλ Χα-μίτ Χαν στην ανατολική Μεσόγειο. Και αν στην περίπτωση της Ελλάδας η Αθήνα δεν κρύβει το επόμενο βήμα της εάν το γεωτρύπανο εισέλθει σε περιοχή ελληνικών συμφερόντων, η Λευκωσία προετοιμάζεται για νέο κύκλο διπλωματικών αντιδράσεων εάν το γεωτρύπανο πάρει εντολή να ξεκινήσει παράνομες δραστηριότητες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Σε επιφυλακή
Στη Λευκωσία το επόμενο διάστημα θεωρείται κρίσιμο χωρίς να μπορεί να προβλεφθεί το εύρος των τουρκικών παράνομων δραστηριοτήτων. Στο Υπουργείο Εξωτερικών οι διπλωμάτες έχουν ετοιμάσει ένα πακέτο επιλογών με πολιτικά, διπλωματικά και νομικά όπλα. Στη Λευκωσία παραμένει άγνωστο το που θα καταλήξει το τουρκικό γεωτρύπανο, ωστόσο ήδη πραγματοποιούνται προληπτικά διαβήματα σε τρίτες χώρες. Με δεδομένη την αδυναμία άλλων αντιδράσεων αυτό που παρακολουθείται στενά, από κυπριακής πλευράς, είναι η περιοχή στην οποία θα πραγματοποιηθούν οι παράνομες τουρκικές δραστηριότητες. Στην περίπτωση που το τουρκικό γεωτρύπανο εισέλθει εντός της κυπριακής ΑΟΖ η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει το σχέδιο αντίδρασης που υπάρχει ασχέτως εάν οι παράνομες δραστηριότητες του Αμντουλ Χα-μίτ Χαν εκδηλωθούν σε κοντινή ή μακρινή απόσταση από περιοχές όπου διεξάγονται νόμιμες εργασίες από εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί από την κυπριακή κυβέρνηση.
Όπως το 2020
Προς την πλευρά της Ελλάδας το σκηνικό που στήνεται στο τρίγωνο Ρόδος – Κάρπαθος- Καστελόριζο, θυμίζει το καλοκαίρι του 2020 με την μονάδες επιφανείας του Ελληνικού πολεμικού ναυτικού να βρίσκονται ανεπτυγμένες στην περιοχή. Όπως μεταδίδεται από την ελληνική πρωτεύουσα, εάν η Τουρκία επαναλάβει το σκηνικό του 2020 η αντίδραση, σε πρώτη φάση, θα είναι η εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων των ελληνικών δυνάμεων με συμμαχικές δυνάμεις. Ήδη στην περιοχή καταγράφεται αυξημένη δραστηριότητα υπό τη μορφή ασκήσεων. Συγκεκριμένα μέχρι και τις 5 Αυγούστου ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Ηρακλείου έχει δεσμεύσει δυο περιοχές νοτίως της Κρήτης προκειμένου το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό να κάνει άσκηση η οποία ενδεχομένως να ενισχυθεί και με συμμετοχή ελληνικών μονάδων. Στην Αθήνα θεωρούν σημαντική την παρουσία των ισραηλινών δυνάμεων την δεδομένη στιγμή τόσο από σημειολογικής απόψεως όσο και επί της διαδικασίας δέσμευσης της περιοχής που θεωρητικά βρίσκεται εντός του τούρκο-λιβυκού μνημόνιο.
Με Γάλλους
Άσχετη με το κλίμα που στήνεται στην περιοχή δεν πρέπει να θεωρείται και η κοινή άσκηση Ελληνικών στρατιωτικών μονάδων με μονάδες επιφανείας του γαλλικού πολεμικού ναυτικού. Στις 29 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε νοτιοανατολικά της Καρπάθου συνεκπαίδευση ADEX (Air Defence Exercise) δύο μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 52+ της Ελληνικής πολεμικής αεροπορίας με τη γαλλική φρεγάτα «FS Provence». Κατά τις δραστηριότητες ελληνικών και Γαλλικών μέσων πραγματοποιήθηκαν σενάρια αντιαεροπορικής άμυνας.