Του Απόστολου Τομαρά
Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως είχε γράψει η «Κ» σε ρεπορτάζ τον περασμένο μήνα, θα υλοποιηθεί η προεκλογική εξαγγελία του Νίκου Χριστοδουλίδη για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Οι βασικές πρόνοιες σύστασης του οργάνου έχουν παραδοθεί στα κόμματα και δημοσιεύει ο Φιλελεύθερος. Όπως προκύπτει από το έγγραφο που παρέδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα κόμματα, ο επικεφαλής του ΣΕΑ και της ΚΥΠ θα είναι κοινός, με τον διοικητή της ΚΥΠ να τίθεται επικεφαλής και του ΣΕΑ, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια λειτουργίας του οργάνου. Όπως είχε γράψει η «Κ» η συγκεκριμένη επιλογή έχει να κάνει με την προσπάθεια να υπάρξει αγαστή συνεργασία του νέου οργάνου με άλλα θεσμικά όργανα όπως η ΚΥΠ. Στο πνεύμα αυτό θα προχωρήσει και η αναβάθμιση της ΚΥΠ αλλά και θα ξεπερασθούν κάποια ζητήματα κυρίως λειτουργικά. Η σύσταση του ΣΕΑ, θα γίνει με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και οργανωτικά και λειτουργικά θα έχει στενή σύνδεση με την ΚΥΠ, η οποία διαθέτει και τους οικονομικούς πόρους αλλά και τις υποδομές. Σε διαφορετική περίπτωση, για τη λειτουργία του ΣΕΑ θα πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση, να ετοιμασθεί προϋπολογισμός αλλά και να δημιουργηθεί μηχανισμός υποστήριξης της λειτουργίας του, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί στο μέλλον.
Η σύνθεση του ΣΕΑ
Επικεφαλής του ΣΕΑ θα είναι ο Σύμβουλος Ασφάλειας. Με την αποχώρηση του Κυριάκου Κούρου από την ηγεσία της ΚΥΠ το πρόσωπο που θα αναλάβει θα πρέπει να εξυπηρετεί πρακτικά λειτουργικά ζητήματα του ΣΕΑ αλλά και συνεργασίας με άλλα θεσμοθετημένα όργανα στα οποία η ΚΥΠ συμμετέχει και θα λειτουργήσει ως ενδιάμεσος κρίκος. Λαμβάνοντας υπόψη το προφίλ του επικεφαλής ΚΥΠ και ΣΕΑ, δηλαδή ένα πρόσωπο με βαθιά γνώση, εμπειρία και αντίληψη των ευρύτερων γεωπολιτικών δεδομένων, μια επιλογή θα μπορούσε να ήταν ο Τάσος Τζωνής ο οποίος επί Τάσσου Παπαδόπουλου διετέλεσε προϊστάμενος της ΚΥΠ, ενώ σε διπλωματικό επίπεδο πέρασε από τις πρεσβείες Ισραήλ και Ιταλίας. Ωστόσο οι πληροφορίες που υπάρχουν θέλουν τον κ. Τζωνή να έχει απαντήσει αρνητικά. Ένα άλλο όνομα που έχει ακουστεί είναι του Κωνσταντίνου Φυτιρή με εμπειρία στο ΚΣΕΔ αλλά και στο ΥΠΑΜ. Ωστόσο, και εδώ οι πληροφορίες που υπάρχουν θέλουν τον κ. Φυτιρή να μην αντιμετωπίζει θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ένα ζήτημα που τίθεται υπό μορφή ανησυχιών είναι οι παράμετροι λειτουργίας του ΣΕΑ προκειμένου να μην υπάρξει επικάλυψη ρόλων και αρμοδιοτήτων με θεσμοθετημένα όργανα, όπως η Υπουργική Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων.
Το ΣΕΑ
Με βάση το έγγραφο με τις πρόνοιες που δημοσίευσε ο Φιλελεύθερος οι αρμοδιότητες του ΣΕΑ μεταξύ άλλων θα είναι:
- Θα συμβουλεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο, για ζητήματα εθνικής ασφάλειας, καθώς και της διαπραγμάτευσης για λύση του Κυπριακού.
- Θα αναλύει και σχεδιάζει την Εθνική Στρατηγική Ασφαλείας προς έγκριση της από το Υπουργικό Συμβούλιο.
- Θα παρακολουθεί την εφαρμογή αυτών και όλων των άλλων κρατικών πολιτικών και αποφάσεων στον βαθμό που αφορούν την εθνική ασφάλεια.
- Θα συντονίζει σε συνεχή βάση, θα συμβουλεύει και θα καθοδηγεί, τα αρμόδια όργανα του Κράτους τα οποία καταπιάνονται με θέματα εθνικής ασφαλείας.
- Θα είναι υπόλογο αποκλειστικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και, μέσω αυτού, στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Στο ΣΕΑ θα συμμετέχουν: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, ο της Διοικητής ΚΥΠ και οι αρχηγού ΓΕΕΦ και Αστυνομίας.