ΚΥΠΕ
Η βούληση της Κυβέρνησης για στήριξη του αμπελοοινικού τομέα και κάθε προσπάθειας για προβολή των οίνων της Κύπρου είναι ουσιαστική και δεδομένη, ανέφερε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρ. Μαρία Παναγιώτου, προσθέτοντας ότι στόχος είναι ο πρωτογενής τομέας να καταστεί πόλος οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.
Σε χαιρετισμό της στην 11η Έκθεση Κυπριακού Οίνου του Ομίλου Οινοφίλων Αμμοχώστου που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην Αγία Νάπα, η Υπουργός ανέφερε ότι «ο Όμιλος έχει καταξιωθεί, οι ενέργειές του έχουν αποκτήσει κύρος και διαδραματίζει πλέον κομβικό ρόλο στα οινικά δρώμενα μιας πολύ ζωτικής περιοχής της Κύπρου, ιδιαίτερα, από πλευράς επισκεψιμότητας ξένου και εγχώριου τουρισμού και κατανάλωσης αμπελοοινικών προϊόντων».
Πρόσθεσε ότι «η βούληση της Κυβέρνησης για στήριξη του αμπελοοινικού τομέα και κάθε οργανωμένης προσπάθειας προβολής των οίνων της Κύπρου είναι ουσιαστική και δεδομένη». Η επένδυση στην ποιότητα, την παράδοση και τη µοναδικότητα των κυπριακών αγροτικών προϊόντων όπως ο οίνοι της Κύπρου, αποτελεί προτεραιότητα του προγράμματος διακυβέρνησης, με στόχο να καταστεί ο πρωτογενής τομέας του τόπου μας πόλος οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, είπε.
Αναμφίβολα, συνέχισε «οι προσπάθειες των Κύπριων παραγωγών έχουν οδηγήσει στην παραγωγή σύγχρονων οίνων εξαιρετικής ποιότητας, που εκπροσωπούν επάξια τη χώρα μας στις διεθνείς αγορές» και έκανε αναφορά στους οίνους που αποκαλούνται «πρεσβευτές» της Κύπρου, που προέρχονται από γηγενείς ποικιλίες όπως το «Ξυνιστέρι» και το «Μαραθεύτικο», η «Κουμανδαρία» και άλλοι επώνυμοι οίνοι κυπριακής παραγωγής που, όπως είπε «διαπρέπουν σε διεθνείς διαγωνισμούς, είναι διαφορετικοί, ξεχωριστού χαρακτήρα και ιστορικής σημασίας».
Αφού ανέφερε ότι μέσα από τέτοιου είδους εκδηλώσεις ενισχύεται η αναγνωρισιμότητα των οίνων της Κύπρου και η χώρα τοποθετείται στον οινοτουριστικό χάρτη ως μοναδικός προορισμός, η Δρ. Παναγιώτου ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με την ευκαιρία της επετείου των «800 χρόνων Κουμανδαρίας», θα διοργανώσει τον ερχόμενο Οκτώβριο, οινική εκδήλωση για τους «οίνους πρεσβευτές» της Κύπρου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV) στη Γαλλία σημείωσε.
Πρόκειται, όπως είπε η Υπουργός «για μια πολύ σημαντική εκδήλωση διεθνούς εμβέλειας, η οποία θα ενταχθεί ως παρεμφερής δράση του Παγκοσμίου Συνεδρίου του Οργανισμού. Στο Συνέδριο, που συνδυάζεται με τους επετειακούς εορτασμούς για τα εκατοντάχρονα του Οργανισμού, αναμένεται να συμμετάσχουν πολλοί και σημαντικοί επισκέπτες, πολιτικοί, εκπρόσωποι των 50 κρατών μελών, τεχνοκράτες, ακαδημαϊκοί, οινέμποροι και άλλοι ειδικοί, εμπλεκόμενοι στον αμπελοοινικό τομέα».
Ανέφερε επίσης ότι «την περίοδο που ακολουθεί, το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου θα αναλάβει τον συντονισμό των ενεργειών που απαιτούνται για μια πετυχημένη προβολή της οινικής Κύπρου σε αυτή τη σημαντική αγορά, με τη στενή συνεργασία και συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στον τομέα».
Επιπρόσθετα, σημείωσε «στο πλαίσιο εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, το Υπουργείο διαχειρίζεται τις παρεμβάσεις οικονομικής στήριξης του αμπελοοινικού τομέα. Η συνεισφορά των παρεμβάσεων δεν είναι απλά οικονομική, καθώς οι παρεμβάσεις εμπερικλείουν ολόκληρη τη φιλοσοφία και στρατηγική του Υπουργείου για τον αμπελοοινικό τομέα, η οποία βασίζεται στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργών και οινοποιών, την προώθηση οίνων ποιότητας ΠΟΠ/ΠΓΕ/Ποικιλιακών, την περιβαλλοντική αειφορία, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προώθηση της βιοποικιλότητας και τη διατροφική ασφάλεια».
Όπως εξήγησε η Υπουργός Γεωργίας «ο πολιτικός σχεδιασμός εξελίσσεται, αποφασίζεται και επικυρώνεται στις Βρυξέλλες, ωστόσο, με τις ενέργειές μας, έχουμε πετύχει ώστε το Στρατηγικό Σχέδιο της Κύπρου να λαμβάνει υπόψη τις ιδιάζουσες εθνικές συνθήκες αμπελοοινικής παραγωγής και εμπορίας στοχεύοντας στη συνεχή ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα».
Στον χαιρετισμό της η Δρ. Παναγιώτου αναφέρθηκε και στο πενταετές Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης του Αμπελοοινικού Τομέα 2019 - 2023, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2023 και σημείωσε πως «έχουμε πετύχει για ακόμα μια φορά πλήρη εκταμίευση και διάθεση συνολικά περισσότερων από 22 εκατομμύρια ευρώ σε αμπελουργούς και οινοποιούς από καθαρά ευρωπαϊκούς πόρους. Ιδιο ποσό αναμένεται ότι θα εκταμιευθεί κατά τη νέα προγραμματική περίοδο μέχρι το έτος 2027, για πολύ σημαντικές παρεμβάσεις στήριξης, όπως είναι η αναδιάρθρωση των αμπελώνων με ποικιλίες που απολαμβάνουν μεγαλύτερη αποδοχή στην αμπελοοινική αγορά, οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού και επισκεψιμότητας στα οινοποιεία και η προώθηση των οίνων στις τρίτες χώρες».
Χρειάζεται, ωστόσο, σημείωσε «να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια από τους οινοποιούς μας για να εφαρμοστεί επιτυχώς η πολύ σημαντική παρέμβαση της «προώθησης και επικοινωνίας σε τρίτες χώρες» ώστε να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα κονδύλια που έχουν προϋπολογισθεί για την προβολή των δυνατών μας σημείων ως ιστορικής χώρας αμπελοκαλλιέργειας και οινοπαραγωγής».
Η Υπουργός Γεωργίας αναφέρθηκε και στην πραγματοποίηση τον Μάιο, του 15ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου που έχει τεθεί υπό την αιγίδα της και την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, «με τις εκδηλώσεις του διαγωνισμού και την αναμενόμενη συμμετοχή μεγάλης μερίδας οινοποιών να καταδεικνύουν τη μεγάλη σημασία που δίνεται στον θεσμό. Ιδιαίτερο κύρος θα προσδώσει και η παρουσία στην Κύπρο του Πρόεδρου του OIV Δρ. Luigi Moio, ο οποίος θα εκτελεί καθήκοντα προεδρεύοντος της κριτικής επιτροπής και επιβλέποντος όλων των τεχνικών διαδικασιών του διαγωνισμού με βάση τα διεθνή πρότυπα του OIV».
Όπως είπε η Δρ. Παναγιώτου «η δυναμική προβολή των εκδηλώσεων του διαγωνισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργεί ένα θετικό ρεύμα υπέρ των ποικιλιακών οίνων, των οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ, αφού αυξάνεται η αναγνωρισιμότητά τους και κατοχυρώνεται οινική ταυτότητα της χώρας στο μυαλό του καταναλωτή. Στόχος, φυσικά, να μεγαλώσει το μερίδιο αγοράς των οίνων της Κύπρου, κερδίζοντας νέο έδαφος» κατέληξε.