ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το πέναλτι 12% στις συντάξεις συζήτησαν Πρόεδρος ΔΗΣΥ και ΓΓ ΣΕΚ

Η κα Δημητρίου είπε ότι οι εισηγήσεις της ΣΕΚ «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να συνεχιστεί ο κοινωνικός διάλογος. Πρέπει να υπάρξει συναίνεση».

ΚΥΠΕ

Η Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ) σε καμία περίπτωση δεν δέχεται και δεν υιοθετεί λογικές και προσεγγίσεις, οι οποίες παραπέμπουν σε τελεσίγραφα δήλωσε την Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, σε σχέση με το θέμα της αναλογιστικής αναπροσαρμογής του 12% για πρόωρη συνταξιοδότηση, μετά από συνάντηση με την Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Αννίτα Δημητρίου, η οποία σημείωσε ότι οι εισηγήσεις της ΣΕΚ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να συνεχιστεί ο κοινωνικός διάλογος.

Οι δηλώσεις της Προέδρου του ΔΗΣΥ και του Γενικού Γραμματέα της ΣΕΚ έγιναν μετά το πέρας της συνάντησης της Γενικής Γραμματείας της ΣΕΚ με την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και Βουλευτές του κόμματός της, στα γραφεία της ΣΕΚ, όπου συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εργασιακά ζητήματα, οι νέες προκλήσεις που καλούνται να διαχειριστούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του τόπου και το θέμα της αναλογιστικής αναπροσαρμογής του 12% στις συντάξεις.

Σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι συζητήθηκε το θέμα του πέναλτι 12% στις συντάξεις, λέγοντας ότι «θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει δυνατότητα στήριξης των συνταξιούχων μας, χωρίς να επηρεάζεται η βιωσιμότητα του Ταμείου (Κοινωνικών Ασφαλίσεων) και βεβαίως με τρόπο που να είναι δίκαιο προς όλους».

Πρόσθεσε ότι ακούστηκαν οι εισηγήσεις της ΣΕΚ, σημειώνοντας ότι αυτές «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να συνεχιστεί ο κοινωνικός διάλογος. Πρέπει να υπάρξει συναίνεση ακριβώς για να οδηγηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι αυτό το οποίο αναμένουν οι πολίτες».

Ερωτηθείσα εάν πιστεύει ότι το Υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να παρακάμψει τους κοινωνικούς εταίρους και να επικοινωνήσει την πρόταση του πρώτα επικοινωνιακά και μετά να εξασκήσει πίεση προς τις συντεχνίες, η κ. Δημητρίου επανάλαβε την αναγκαιότητα να υπάρξει συναίνεση και συνέχεια του διαλόγου. Δήλωσε ότι η εισήγηση που θα τεθεί ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων θα πρέπει να είναι εφαρμόσιμη και δίκαια προς όλους και σε καμία περίπτωση να μην εκτροχιάζει το ίδιο το Ταμείο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν, μεταξύ άλλων, και τα εργασιακά θέματα λέγοντας ότι θα υπάρξει συνάντηση εκ νέου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Σημείωσε ότι ηγέρθησαν και θέματα από πλευράς των Βουλευτών που τη συνόδευαν.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Μάτσας υπογράμμισε την αναγκαιότητα ο διάλογος για το θέμα της αναλογιστικής αναπροσαρμογής του 12% στις συντάξεις να συνεχιστεί σε πνεύμα σεβασμού με στόχο την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την αντίθεσή του με τον τρόπο, με τον οποίο το Υπουργείο Εργασίας επιλέγει να διαχειριστεί και να επικοινωνήσει ζητήματα, τα οποία βρίσκονται ανοικτά στον διάλογο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος.

«Η ΣΕΚ σε καμία περίπτωση δεν δέχεται και δεν υιοθετεί λογικές και προσεγγίσεις, οι οποίες παραπέμπουν σε τελεσίγραφα», είπε ο κ. Μάτσας προσθέτοντας ότι «για εμάς η πεμπτουσία της ομαλής λειτουργίας των εργασιακών σχέσεων και της διατήρησης της εργατικής ειρήνης προκύπτει στη βάση και στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας».

«Κανείς δεν διατάσσει και κανείς δεν υποκύπτει», σημείωσε ο κ. Μάτσας λέγοντας ότι «η ΣΕΚ είναι ξεκάθαρη προς αυτή την κατεύθυνση έτσι ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να υλοποιούμε τους στόχους που από κοινού θέτουμε προς όφελος των εργαζομένων, της επιχειρηματικότητας, της κοινωνίας και της οικονομίας του τόπου μας».

Δήλωσε ότι θα πρέπει μέσα από αυτή τη φιλοσοφία να αξιολογούνται και να αξιοποιούνται όλες οι προτάσεις που βρίσκονται γραπτώς κατατεθειμένες στο Υπουργείο Εργασίας, συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου διαχείρισης της αναλογιστικής αναπροσαρμογής του 12% για πρόωρη συνταξιοδότηση.

Συμπλήρωσε ότι η ΣΕΚ έχει καταθέσει ενώπιον του Υπουργείου τη θέση της σημειώνοντας ότι «έχει επιλεγεί προφανώς μία άλλη κατεύθυνση, μία άλλη πορεία, η οποία μας βρίσκει διαφωνούντες και ελπίζουμε ότι θα γίνουν δεύτερες σκέψεις, ακριβώς, στο πλαίσιο της ομαλής λειτουργίας του θεσμικού πλαισίου του κοινωνικού διαλόγου».

Σε ερώτηση εάν οδηγούμαστε σε εργατική αναταραχή, ο κ. Μάτσας απάντησε ότι «το πρώτο σημείο αναφοράς χρονικά είναι αύριο στη βάση της παράδοσης ενώπιον των συντεχνιών των οικοδομών της πρότασης του Υπουργού σε σχέση με την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης». Συμπλήρωσε ότι δεν διαφαίνεται ότι τα δεδομένα είναι αισιόδοξα οπότε, όπως είπε, δημιουργείται ένα ζήτημα «το οποίο ελπίζουμε ο Υπουργός Εργασίας να διαχειριστεί με επάρκεια».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση