ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Για «πονεμένη ιστορία» κάνει λόγο ο ΓΓ ΑΚΕΛ για το χαλλούμι

Μέτρα προαναγγέλλουν οι αιγοπροβατοτρόφοι

ΚΥΠΕ

Πονεμένη ιστορία χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ την παραγωγή του χαλλουμιού ως ΠΟΠ, με βάση την φόρμουλα που έχει αποφασιστεί μετά από συνάντηση που είχε την Πέμπτη με εκπροσώπους των αιγοπροβατοτρόφων.

Από την πλευρά του, μιλώντας εκ μέρους του συνδέσμου αιγοπροβατοτρόφων, ο Γιώργος Δημητρίου ανέφερε ότι αν το αρμόδιο Υπουργείο δεν λάβει δραστικά μέτρα, όπως σταθεροποιήσει το ποσοστό αύξησης ανά έτος, τότε αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβρη θα κινητοποιηθουν δυναμικά για να διεκδικήσουν τα συμφέροντά τους.

Σε δηλώσεις μετά από τη συνάντηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι είναι γνωστό πως το χαλλούμι θα πρέπει να παράγεται με ποσόστωση κατά πλειοψηφία, 50% και περισσότερο με αιγοπρόβειο γάλα. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που υπάρχουν θα πρέπει μέχρι το 2029, το χαλλούμι ως προϊόν ΠΟΠ θα πρέπει να παράγεται κατά πλειοψηφία από αιγοπρόβειο γάλα.

Επειδή ο καιρός περνά, πρόσθεσε, και ούτε η προηγούμενη, αλλά ούτε και η νυν Κυβέρνηση, κάνουν τις ενέργειες που πρέπει για να εφαρμοστούν οι αποφάσεις, «ζητούμε από την Κυβέρνηση και θα συνεχίσουμε να το ζητούμε για ν’ αυξήσουμε την πίεσή μας εντός κι εκτός Βουλής, ν’ αποφασίσει έναν οδικό χάρτη για το πώς θα πορευθούμε από σήμερα έως το ’29, για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις».

Την ίδια ώρα, είπε ο Στέφανος Στεφάνου, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα και να παρθούν εκείνες οι αποφάσεις και τα μέτρα που χρειάζονται για να υλοποιηθεί η φόρμουλα, ν’ αυξηθεί η παραγωγή γάλακτος, να στηριχθούν οι παραγωγοί κι ευρύτερα ο κτηνοτροφικός κλάδος, ο οποίος – συνέχισε – προσφέρει πάρα πολλά στην κυπριακή οικονομία, εργοδοτεί πολύ κόσμο, είναι σημαντικός τομέας και η Κυβέρνηση θα πρέπει να επιμερίσει ιδιαίτερη προσοχή.

Το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, «θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις και να υλοποιήσει τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Εκ μέρους του συνδέσμου αιγοπροβατοτρόφων, ο Γιώργος Δημητρίου είπε ότι συζήτησαν εφ’ όλης της ύλης για τα προβλήματα του κλάδου τους. «Αυτό το κράτος δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την λύση του προβλήματος και δεν αφουγκράζεται τις νομοθεσίες και τα διατάγματα που αφορούν αυτό το προϊόν». Επιθυμούν, ανέφερε, να υιοθετηθεί ένας οδικός χάρτης πενταετίας μέχρι το 2029, για να ξεκαθαρίσει το σκηνικό και το οικονομικό περιβάλλον των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα, ώστε να ξεκαθαρίσει – όπως είπε – πως το 2029 το τελικό προϊόν θα είναι 50% + (αιγοπρόβειο γάλα).

Φαίνεται, συνέχισε ο κ. Δημητρίου, ότι το κράτος θέλει να εξυπηρετήσει τα ολιγοπώλιά, παραγνωρίζοντας τους ανθρώπους που παράγουν πλούτο και βιώνουν την φτώχεια. «Αυτό το πράγμα είναι απαράδεκτο, δεν μπορούμε να το δεχθούμε κι αν το αρμόδιο Υπουργείο δεν λάβει δραστικά μέτρα, όπως σταθεροποιήσει το ποσοστό αύξησης ανά έτος, τότε αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβρη θα κινητοποιηθούμε δυναμικά για να διεκδικήσουμε τα συμφέροντά μας. έχουμε έννομο συμφέρον από αυτή τη δουλειά και κινδυνεύουμε να εξαφανιστούμε».

Δεν θα μιλούμε μόνο για ακρίβεια, αλλά για έλλειψη του προϊόντος, πρόσθεσε. Αν με τις πολιτικές και τις πρακτικές αυτού του κράτους, ανέφερε, αποτύχουμε να θεσμοθετήσουμε αυτό το εθνικό προϊόν, που είναι η ιστορία μας, το θεωρώ ως «εθνική αποτυχία».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση