ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναζητούν τις γέφυρες για το πέναλτι 12%

Η κυβερνητική πρόταση αφήνει εκτός εφτά στους δέκα εργαζόμενους, όπως διαπιστώνουν οι συντεχνίες – Με έντονο ύφος ο ΓΓ της ΣΕΚ στηλιτεύει την επικοινωνιακή πολιτική του υπουργού

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Εξίσωση για γερούς λύτες παραμένει η ευόδωση του στόχου του Υπουργείου Εργασίας, για κατάληξη το επόμενο διάστημα στη συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους επί της κυβερνητικής πρότασης για το πέναλτι 12% στις συντάξεις. Στόχος, ο οποίος θέλει εντός του 2024 να καταλήξουν με εφαρμογή της ρύθμισης, που θα ακολουθήσει την οδό της νομοθετικής αλλαγής. Η επόμενη μέρα της συνεδρίας του Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Τρίτη, 16 Ιουλίου), κατά την οποία ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, επέμεινε στην πρόταση της κυβέρνησης, η οποία, όπως καταγγέλλουν οι συντεχνίες, αφήνει εκτός εφτά στους δέκα εργαζόμενους, δίνει την εικόνα γκρεμισμένων γεφυρών μεταξύ Υπουργείου και συνδικαλιστικών οργανώσεων. Πάντως όλοι οι εμπλεκόμενοι τονίζουν την ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, είναι έκδηλο ότι για τους συνταξιούχους, οι οποίοι εργάστηκαν σε βαριά επαγγέλματα, όπως είναι για παράδειγμα οι οικοδόμοι, μόνο το 11% από αυτούς επωφελούνται από την πρόταση Παναγιώτου. Αρνητική εντύπωση προκάλεσε την ίδια ώρα η απόφαση του υπουργού, εν μέσω της σύσκεψης του ΣΚΑ, να κάνει δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, χωρίς την παρουσία των εκπροσώπων των μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων, ΣΕΚ και ΠΕΟ, που έχουν διαφωνίες.

Κριτική για τα επικοινωνιακά

Έντονος όσο σπάνια ήταν στις δηλώσεις του ο ΓΓ της ΣΕΚ, Αντρέας Μάτσας. «Δεν είμαστε κοντά με το υπουργείο», τόνισε σε δηλώσεις του στον ΣΠΟΡ FM και την εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, καταλογίζοντας στον υπουργό προσπάθεια να περάσει επικοινωνιακά το μήνυμα στην κοινωνία για το αντίθετο, ώστε, κατά την εκτίμησή του, να τονιστεί η ορθότητα της κυβερνητικής πρότασης. Ο κ. Μάτσας είπε ότι με τη συγκεκριμένη επικοινωνιακή πολιτική καταρρακώνεται το εργασιακό περιβάλλον.

«Είμαι έντονος, γιατί βλέπω τους κινδύνους», εξήγησε, ενώ εξέφρασε παράπονο για απουσία αλληλοεκτίμησης και αλληλοσεβασμού. Χωρίς να κρύψει τη δυσαρέσκεια του με τη μη μετακίνηση του υπουργού από την πρότασή του, έκανε λόγο για στρεβλώσεις στο περιεχόμενό της, οι οποίες την καθιστούν επικίνδυνη.

Ο κ. Παναγιώτου στις δηλώσεις του διατύπωσε θέσεις, οι οποίες, κατά τον ΓΓ της ΣΕΚ, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού, ότι υπάρχουν οργανώσεις που θέλουν κατάργηση του 12%, είπε ότι η ΣΕΚ δε μίλησε ποτέ για κατάργηση του 12%, υποδεικνύοντας ότι, η όποια ρύθμιση αφήνει πίσω συνταξιούχους, τους οποίους κατηγοριοποιεί σε διαφορετικές ταχύτητες, κάτι για το οποίο η ΣΕΚ είναι αντίθετη.

Επεσήμανε ότι η πρόταση δεν περιλαμβάνει τα επαγγέλματα για τα οποία ο υπουργός διατείνεται ότι καλύπτονται και η οποία, όπως σημειώνει, δεν ανταποκρίνεται στην προσδοκία της «στόχευσης». «Είναι έκδηλο ότι προκαλούνται συνθήκες εμφανούς έμφυλης διάκρισης, καθώς, μεταξύ άλλων, δεν λαμβάνονται υπόψη οι πιστώσεις μητρότητας και τέκνων και αγνοούνται συνταξιούχοι οι οποίοι προέρχονται από βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα», πρόσθεσε. Ο διάλογος, είπε ο κύριος Μάτσας πρέπει να συνεχιστεί, καθώς κατά τη συνάντηση της Τρίτης έμειναν πολλά αναπάντητα ερωτήματα από τον αναλογιστή του υπουργείου.

«Δεν ληφθήκαν υπόψη οι εισηγήσεις»

Την ίδια ώρα και η ΠΕΟ διαφωνεί με την κυβερνητική πρόταση, θεωρώντας, όπως και η ΣΕΚ, ότι δεν ληφθήκαν υπόψη οι εισηγήσεις της με βάση την προηγούμενη πρόταση που τους παρουσιάστηκε. Σε σχέση με την ουσία της πρότασης που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εργασίας, η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, σε δήλωσή της τόνισε ότι η ΠΕΟ έχει πολλά ερωτηματικά και επί παραμέτρων της πρότασης. «Μπορεί να φαίνεται ότι βελτιώνει ένα στοιχείο, πρέπει όμως να διευκρινίσουμε ότι δεν μιλάμε για 40,4 χρόνια συμμετοχής στο σύστημα αλλά 40,4 χρόνια ασφαλιστικές μονάδες», ξεκαθάρισε. Πρόσθεσε ότι η εξέλιξη δεν υποδηλώνει ότι ένας χρόνος ισούται με μία ασφαλιστική μονάδα για όλους. «Άρα, η πρόταση ναι μεν ανεβάζει τον αριθμό κάπως των ωφελούμενών, εντούτοις εντός των ωφελούμενών δημιουργεί προβληματικά στοιχεία».

Άφησε ακόμη αιχμές σε σχέση με τον διάλογο, λέγοντας ότι «δεν έγινε ανοιχτά και ολοκληρωμένα». Υπογράμμισε ότι είναι δικαίωμα της κυβέρνησης να προχωρήσει με τις αποφάσεις της. «Δεν μπορεί να τίθενται διλημματικά τα ζητήματα μπροστά στο συνδικαλιστικό κίνημα, ούτε και μέχρι τώρα είδαμε σε άλλα ζητήματα να είναι η προαπόφαση, η πλήρης συμφωνία», τόνισε.

Επεσήμανε, τέλος, ότι η ΠΕΟ βλέπει το ζήτημα ως ένα ζήτημα που δημιουργεί πρόβλημα σε μεγάλη μερίδα των ασφαλισμένων και ως ένα ζήτημα στο οποίο η ισορροπία που θα επιτευχθεί να ελαχιστοποιεί τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα.

Παναγιώτου: Αν δεν περάσει η πρόταση, θα συνεχίσει να ισχύει η υφιστάμενη κατάσταση

Όπως δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εργασίας, Γιάννηε Παναγιώτου, θα χρειαστεί εντός των επόμενων ημερών να συναντηθει εκ νέου με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε η συζήτηση να ολοκληρωθεί. Τόνισε ότι «η κυβέρνηση διαθέτει την απαραίτητη κοινωνική βούληση, ώστε να δώσει τη δυνατότητα για μια στοχευμένη ελάφρυνση προς τους εργαζόμενους, οι όποιοι εργάστηκαν για πάρα πολλά χρόνια». Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση προτίθεται να συνεχίσει ανεξαιρέτως των αντιδράσεων, ο κ. Παναγιώτου είπε πως λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις όλων των κοινωνικών εταίρων, τόσον των εργοδοτικών οργανώσεων, όσο και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Σημείωσε ότι «εάν γίνεται κατανοητό και αποδεκτό ότι με τα υφιστάμενα δεδομένα μπορεί να παρασχεθεί η δυνατότητα για στοχεύμενη ελάφρυνση με συγκεκριμένα κριτήρια, τότε, θεωρώ πως υπάρχει το περιθώριο για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε και να συμφωνήσουμε, έτσι ώστε να ομογνωμήσουμε και να παρουσιάσουμε ένα νομοσχέδιο, το οποίο να είναι από όλους αποδεκτό». Πρόσθεσε πως «εάν αυτό δεν μπορεί να καταστεί εφικτό η κυβέρνησή έχει την αρμοδιότητα να λάβει τις αποφάσεις της για να διαμορφώσει νομοσχέδιο, το οποίο θα θέσει ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων και αν αυτό συγκεντρώσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας, τότε να τεθεί σε εφαρμογή και την επόμενη της δημοσίευσής του στην Εφημερίδα της Δημοκρατίας ως νόμου περίπου 11 χιλιάδες σημερινοί συνταξιούχοι να επωφεληθούν με αύξηση των συνταξιοδοτικών τους απολαβών, με πόσο το οποίο να ανέρχεται σε ετήσια βάση στα 800 ευρώ για κάθε δικαιούχο».

«Αν όχι», συμπλήρωσε, «τότε θα συνεχίσει να ισχύει η υφιστάμενη κατάσταση».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X