ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα άκουσαν από τους ίδιους τους συνεργάτες τους οι βουλευτές

Κρίθηκε αναγκαία η μεταξύ τους διαβούλευση, προτού αρχίσει η συζήτηση επί των τριών τροποποιητικών προτάσεων νόμου για τους κοινοβουλευτικούς συμβούλους

Του Παύλου Νεοφύτου

Του Παύλου Νεοφύτου

Ανέτοιμο κρίθηκε το έδαφος για την έναρξη της οριζόντιας συζήτησης επί των τριών τροποποιητικών προτάσεων νόμου για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες, καθώς δεν προηγήθηκε η διαβούλευση των βουλευτών μαζί τους. Αυτό διαπιστώθηκε την Τετάρτη από τους βουλευτές στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, έχοντας δεχτεί σωρεία αντιδράσεων αλλά και παράπονα από τους ίδιους τους συνεργάτες τους, για μη προηγηθείσα –όπως συνηθίζεται με άλλες ομάδες επαγγελματιών - ενημέρωσή τους και διαβούλευση, ειδικά για την πρόταση νόμου της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου και του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Δημήτρη Δημητρίου, με την οποία αποσκοπείται να εφαρμοστούν στον Νόμο των κοινοβουλευτικών συνεργατών πρόνοιες που ψηφίστηκαν για τους συμβούλους - συνεργάτες των υπουργών.

Για τη δική του πρόταση νόμου, παραδεχόμενος ότι εκτίμησε λανθασμένα τις επιπτώσεις που θα είχε η πρόθεση, τόσο του ιδίου όσο και της Επιτροπής, να προχωρήσει η συγκεκριμένη εφαρμογή, ο κ. Δημητρίου ζήτησε από εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών συνεργατών, οι οποίοι κλήθηκαν να παραστούν στη συνεδρίαση, εντός μίας εβδομάδας, πρώτον να ετοιμάσουν υπόμνημα με τις παρατηρήσεις τους, ώστε να το καταθέσουν στην Επιτροπή, και δεύτερον να διαβουλευθούν με τον ίδιο, και με άλλα μέλη της Επιτροπής που το επιθυμούν, ώστε οι προτάσεις νόμου να συζητηθούν ξανά στην Επιτροπή την επόμενη Τετάρτη.

Βλέπουν να πλήττονται τα εργασιακά δικαιώματα

Ενδεικτικά, κοινοβουλευτική συνεργάτης από το κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, με την οποία συμφώνησαν και οι άλλοι συνεργάτες που ήταν παρόντες, ανάφερε ότι ορισμένες πρόνοιες της πρότασης νόμου της προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου, πλήττουν τα εργασιακά δικαιώματα των συνεργατών. Για το άρθρο 3 της πρότασης, σύμφωνα με το οποίο όσες έδρες λάβει ένα κόμμα, ο αριθμός των συνεργατών θα είναι διπλάσιος, είπε πώς δεν είναι ξεκάθαρο ότι κάθε βουλευτής δικαιούται δύο συνεργάτες. Αναφερόμενη στις περιπτώσεις βουλευτών που ανεξαρτητοποιούνται, ανάφερε ότι δεν ισχύει η αναφορά της πρότασης νόμου της κας Δημητρίου, ότι ο αριθμός του συνόλου των συνεργατών κλειδώνει στους 112, καθώς, αν κάποιος βουλευτής ανεξαρτητοποιηθεί τότε ο αριθμός των συνεργατών μειώνεται κατά ένα. Την ίδια ώρα διερωτήθηκε τι γίνεται στην περίπτωση που ο συνεργάτης δεν επιθυμεί να ακολουθήσει τον ανεξάρτητο βουλευτή. «Σημαίνει ότι απολύονται ενδεχομένως δύο συνεργάτες και προσλαμβάνει ο ανεξάρτητος βουλευτής άλλους συνεργάτες. Επίσης αν προχωρήσει σε άλλο κόμμα, ο βουλευτής μπορεί να μη θέλει τον συνεργάτη, ο οποίος προέρχεται από το προηγούμενο κόμμα. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;», πρόσθεσε. Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν συνεργάτες, που είναι καθηλωμένοι στην κλίμακα Α8 από το 2014, χωρίς να λαμβάνουν προσαυξήσεις.

Για την πρόταση νόμου του κ. Δημητρίου, η συνεργάτης εξέφρασε την άποψη ότι επεμβαίνει στην ιδιωτική ζωή του υπαλλήλου η πρόνοια στο άρθρο 4 για τη σύγκρουση συμφέροντος κοινοβουλευτικού συνεργάτη, όπου πριν από την υπογραφή της σύμβασης εργασίας ενημερώνει γραπτώς τον βουλευτή για τυχόν συμμετοχή αυτού και του/της συζύγου ή συμβίου ή των τέκνων του στο κεφάλαιο ή στη διοίκηση επιχείρησης η οποία δραστηριοποιείται άμεσα ή έμμεσα στους τομείς που σχετίζονται με το αντικείμενο και τα καθήκοντα της θέσης στη σύμβαση εργασίας, τον τρόπο συμμετοχής, καθώς και κατά ποσό ασκούν αποτελεσματικό έλεγχο επ’ αυτού ή κατέχουν εκτελεστική ή ανώτερη διευθυντική θέση ή γενικά για τον τύπο της εργοδότησης. «Δεν είμαστε ούτε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, ούτε λαμβάνουμε αποφάσεις», είπε.

Σε σχέση με το άρθρο 5 της πρότασης νόμου, για τη δημοσίευση των απολαβών και του ονόματος του κοινοβουλευτικού συνεργάτη, ανάφερε: «Θεωρούμε, ότι, αν αυτή η πρόνοια είναι για να αντιμετωπίσει τη διαπλοκή και να υπάρχει διαφάνεια, τότε ο στόχος των κομμάτων θα έπρεπε να ήταν η δημοσίευση των ονομάτων και των μισθών όλων των υπαλλήλων που εργάζονται στο κόμμα, γιατί και εμείς αλλά και οι υπάλληλοι του κόμματος πληρωνόμαστε με κρατική χρηματοδότηση» σημείωσε. «Η δημοσίευση των ονομάτων και των μισθών θα έπρεπε να γίνεται στην ολότητά και όχι αποσπασματικά», τόνισε.

Συνεργάτης του ΔΗΣΥ ζήτησε να μην εκδιώκονται οι συνεργάτες των οποίων οι σύζυγοι εκλέγονται στην πορεία ως βουλευτές. Μίλησε για το θέμα του φιλοδωρήματος που χάνεται εάν οι συνεργάτες φύγουν μέσα σε τρία χρόνια από την πρόσληψή τους.

«Εσείς τώρα έχετε μούτρα να τους βλέπετε στα μάτια;»

Πιο καυστικός ήταν ο κοινοβουλευτικός συνεργάτης από τη ΔΗΠΑ, Χρίστος Τσίγκης, διευκρινίζοντας ότι επέλεξε να μιλήσει «καθαρά», γιατί μετρά μερικούς μήνες μέχρι την αποχώρησή του από το συγκεκριμένο επάγγελμα και, όπως είπε χαρακτηριστικά, το «πανηγύριν ετέλειωσεν». Ανέφερε ότι αντί να ρυθμίσουν οι βουλευτές το καθεστώς των συνεργατών, εγκρίνουν θέσεις κλίμακας Α15. Το θέμα είναι οι μισθοί των συνεργατών, τόνισε, επισημαίνοντας ότι αδικούνται οι συνεργάτες.

Πιο καυστικός ήταν ο κοινοβουλευτικός συνεργάτης από τη ΔΗΠΑ, Χρίστος Τσίγκης. «Εσείς τώρα έχετε μούτρα να τους βλέπετε στα μάτια;», είπε προς τους βουλευτές.

«Ήμουν στην Επιτροπή Οικονομικών, όπου εγκρίνονταν 900 εκατομμύρια ευρώ προϋπολογισμός για θέση στο Δημόσιο, θέσεις για A15. Και πραγματικά έχει 100 συνεργάτες. Αντί να καθίσετε να μιλήσετε με τους συνεργάτες σας, νομίζετε ότι αυτό το πράγμα που γίνεται είναι σωστό; Εσείς τώρα έχετε μούτρα να τους βλέπετε στα μάτια;», τόνισε. «Αντί να καθίσετε να κάνετε ένα σωστό Νομοσχέδιο, αντί να καθίσετε να βάλετε πέντε πράγματα για τους συνεργάτες σας, που να έχουν και κύρος και αξία, οι οποίοι περίπου είναι ‘‘πεταξούμενοι δαμέ’’, θα τους κάνουμε και χάρη με το να παίρνουν μισθό Α8, 10, 11;», είπε σε άλλο σημείο.

«Δηλαδή θέλετε να ξεφτιλήσεται τους ανθρώπους; Σας το λέω έτσι καθαρά, γιατί μετρώ κάτι μήνες. Επειδή το πανηγύριν ετέλειωσεν».

Απαντώντας στον συνεργάτη της ΔΗΠΑ, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, είπε ότι οι βουλευτές αναγνωρίζουν τη δουλειά που κάνουν οι συνεργάτες. «Έχουμε χάσει πολύτιμους συνεργάτες που μεταπήδησαν στον ιδιωτικό τομέα ή σε άλλους τομείς του δημοσίου και θέλουμε να περιορίσουμε αυτές τις απώλειες», πρόσθεσε. «Οι προτάσεις σας δεν θα τύχουν ευνοϊκής υποδοχής από τον κόσμο. Θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αυτή η συζήτηση», σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X