Του Γιάννη Ιωάννου
Συγκεκριμένο αποτύπωμα σχηματοποιούν Λευκωσία και Ουάσιγκτον ως προς την εμβάθυνση των διμερών τους σχέσεων σε στρατηγικό επίπεδο με τον πρώτο Στρατηγικό Διάλογο ΚΔ-ΗΠΑ που ξεκίνησε σήμερα. Την Κύπρο επισκέπτεται ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά και Ευρω-ασιατικά θέματα, James O' Brien ο οποίος θα παρακαθίσει σε διευρυμένες συνομιλίες των δύο μερών για σειρά ζητημάτων πολιτικής που άπτονται των στρατηγικών σχέσεων των δύο χωρών ενώ αναμένεται να υπογραφούν και οι οι Συμφωνίες Άρτεμις (Artemis Accords) που αφορούν στην ειρηνική εξερεύνηση και εκμετάλλευση του διαστήματος. Ο πρώτος Στρατηγικός Διάλογος επί κυπριακού εδάφους έρχεται ως αποτέλεσμα της συμφωνίας του ΥΠΕΞ της ΚΔ, Κωνσταντίνου Κόμπου, με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν το περασμένο Ιούνιο στην Ουάσιγκτον.
Θεματικές και… διάστημα
Οι εργασίες του πρώτου Στρατηγικού Διαλόγου, αναφέρεται, θα εστιάσουν στις θεματικές ενότητες «Διεθνής και Περιφερειακή Συνεργασία», «Ασφάλεια, Διαχείριση Κρίσεων και Επιβολή του Νόμου», «Εκπαίδευση/δεσμοί μεταξύ των δύο λαών» και «Ενέργεια, Εμπόριο, Έρευνα και Τεχνολογία». «Στο περιθώριο των εργασιών του Στρατηγικού Διαλόγου θα υπογραφούν, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τον υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νικόδημο Δαμιανού, οι Συμφωνίες Άρτεμις (Artemis Accords) που αφορούν στην ειρηνική εξερεύνηση και εκμετάλλευση του διαστήματος», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Η τελετή της υπογραφής θα γίνει σε απευθείας σύνδεση με τη ΝASA στις ΗΠΑ, προστίθεται στην ανακοίνωση. Σημειώνεται ότι η έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου Κύπρου-ΗΠΑ, η οποία συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κόμπου με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Άντονι Μπλίνκεν, τον περασμένο Ιούνιο στην Ουάσιγκτον, «θεσμοθετεί τη διενέργεια ετήσιων συναντήσεων υψηλού επιπέδου στη βάση κοινών θεματικών και προτεραιοτήτων». Σηματοδοτεί την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ στη βάση των κοινών δημοκρατικών αξιών και συμφερόντων, με στόχο την διεύρυνση πολυεπίπεδης εταιρικής σχέσης, καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.
Οι προεκτάσεις
Η εφαρμογή του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-ΚΔ, σε διμερές επίπεδο, αποτελεί εφαρμογή εξωτερικής πολιτικής εκ μέρους των ΗΠΑ που σε θεσμικό επίπεδο έχουν υιοθετήσει εδώ και δεκαετίες τον Στρατηγικό Διάλογο ως το κατεξοχήν εργαλείο ενίσχυσης των διμερών τους σχέσεων με φιλικές χώρες και στρατηγικούς εταίρους. Η Κυπριακή Δημοκρατία γίνεται η 14η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης -από ένα σύνολο 30 κρατών διεθνώς- που ενισχύει μέσω του Στρατηγικού Διαλόγου τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες -σε μια συγκυρία που η στροφή προς τον Ευρωατλαντισμό γίνεται συνειδητά και οργανωμένα τα τελευταία χρόνια. Οι τομείς στους οποίους η Λευκωσία θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτόν τον διάλογο εδράζονται μεταξύ άλλων σε:
- Περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο
- Ενίσχυση της συνεργασίας στους κρίσιμους τομείς της Άμυνας, της Ασφάλειας και της Ενέργειας
- Άνθηση των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων με προοπτική επενδύσεων των ΗΠΑ στη Κύπρο και ενίσχυση των εξαγωγών της ΚΔ στις ΗΠΑ και
- Περιφερειοποίηση της συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο δεδομένης της γεωγραφικής θέσης της ΚΔ στην περιοχή καθώς και της συμβολής της στην διαχείριση κρίσεων στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο