ΚΥΠΕ
Ο Αντρέας Μαυρογιάννης δεν ανήκει στο Συναγερμό και δεν ήταν βασικό γρανάζι της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, δήλωσε την Παρασκευή ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ στο πρόσωπο του Αντρέα Μαυρογιάννη κάνει μια υπερκομματική, ανεξάρτητη, με εμπειρία και γνώση πρόταση, μέσω της οποία προτείνει και σε άλλους να συμπορευτούν μαζί του, ώστε να γυρίσουν σελίδα στον τόπο.
Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Τμήματος Νέων Εργαζομένων της ΕΔΟΝ, στο μικροσκόπιο της οποίας τέθηκε η εκστρατεία που διοργανώνεται, σε σχέση με τα ζητήματα και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι, ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι η πρόταση του κόμματος του «συγκεντρώνει όλα εκείνα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά, που διασφαλίζουν ότι μπορούμε να έχουμε ένα προοδευτικό Προέδρο με ένα προοδευτικό πρόγραμμα, που να καλύπτει τις βασικές θέσεις του ΑΚΕΛ.
Πρόσθεσε ακόμα ότι με τη συγκεκριμένη πρόταση «έχουμε ένα ανεξάρτητο υπερκομματικό Πρόεδρο, ο οποίος μπορεί να αντιμετωπίσει τη δυσπιστία που υπάρχει σε ένα μέρος της κοινωνίας, σε σχέση με τις κομματικές ατζέντες, καθώς επίσης έχουμε μια πρόταση που έχει πίσω της μια ιστορία, γνώσεις και εμπειρίες».
Κληθείς να σχολιάσει την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι ο κ. Χριστοδουλίδης τους επιβεβαιώνει, αφού «δηλώνει άνθρωπος του Συναγερμού, δηλώνει Συναγερμικός».
«Επομένως», είπε, «δεν είναι αυθαίρετο αυτό το οποίο είπαμε χθες ότι τόσο ο κ. Χριστοδουλίδης, όσο και ο κ. Νεοφύτου αποτελούν τις δύο όψεις της ίδιας Κυβέρνησης και του ίδιου κόμματος, του ΔΗΣΥ».
Συμπλήρωσε ότι «υπάρχει και μια φιλολογία, η οποία αναπτύσσεται και προσπαθούν να το κάνουν δεδομένο ότι και ο κ. Μαυρογιάννης προέρχεται από το χώρο του Συναγερμού και από την Κυβέρνηση του Συναγερμού» με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ να σημειώνει «καμία σχέση».
Σύμφωνα με τον Στέφανο Στεφάνου «ο κ. Χριστοδουλίδης ως Υπουργός της Κυβέρνησης και βασικό στέλεχος αυτής της Κυβέρνησης υπερασπίστηκε και είναι συμμέτοχος σε αυτές τις πολιτικές, από τις οποίες το ΑΚΕΛ θέλει να απαλλαγεί. Δεν υπάρχει λόγος να επιχειρηματολογήσω και για την υποψηφιότητα του κ. Νεοφύτου».
Αντίθετα, αναφερόμενος στη υποψηφιότητα Μαυρογιάννη, είπε ότι «ως διπλωμάτης καριέρας υπηρέτησε την Κύπρο από διάφορα εφαλτήρια και πόστα και υπηρέτησε όλους τους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τον Γλαύκο Κληρίδη και εντεύθεν, με στόχο να τιμήσει τη Κύπρο, να τιμήσει τα καθήκοντα του και να τιμήσει την εμπιστοσύνη, που του έδειξαν όλοι οι Πρόεδροι, για τα διάφορα καθήκοντα, τα οποία του έχουν αναθέσει».
«Άρα», πρόσθεσε, «δεν είναι ούτε Συναγερμικός, ούτε ανήκει στο Συναγερμό, αλλά ούτε και βασικό γρανάζι της Κυβέρνησης Αναστασιάδη. Δεν ήταν της Κυβέρνησης Αναστασιάδη. Εμείς, λοιπόν, στο πρόσωπο του κ. Μαυρογιάννη κάνουμε μια υπερκομματική πρόταση, ανεξάρτητη, με εμπειρία και γνώση. Μέσω αυτής της υποψηφιότητας το ΑΚΕΛ προτείνει και σε άλλους μαζί να συμπορευτούμε για να γυρίσουμε σελίδα στον τόπο μας».
Ερωτηθείς εάν θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις με κόμματα, ο κ. Στεφάνου είπε πως το ΑΚΕΛ απηύθυνε δημόσια πρόσκληση «σε εκείνα τα κόμματα, τα οποία διακηρύσσουν και έχουν τη θέση ότι πρέπει να τερματιστεί αυτή η κατάσταση που ζούμε, εξαιτίας του Συναγερμού για δέκα χρόνια, και να γυρίσουμε σελίδα».
Τόνισε πως το κόμμα του έχει ανοικτές τις πόρτες και απευθύνεται σε αυτές τις πολιτικές δυνάμεις, όπως απευθύνεται και σε κοινωνικές δυνάμεις και γενικότερα στην κοινωνία, εκφράζοντας την ετοιμότητα για διάλογο.
Σε ερώτηση ποιο είναι το επόμενο βήμα στην περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλουν και υπάρξει αρνητικό αποτέλεσμα για τον κ. Μαυρογιάννη, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρώτα πρέπει να αφήσουν τις διαδικασίες να προχωρήσουν, για να προσθέσει ότι «έτσι και αλλιώς η διαδικασία προβλέπεται από το καταστατικό».
Όπως εξήγησε μετά από τη συζήτηση και την συμβουλευτική μυστική ψήφο στις κομματικές ομάδες, θα επανέλθουν στην Κεντρική Επιτροπή για αξιολόγηση της κατάστασης και στις 5 Ιουνίου θα γίνει η παγκύπρια συνδιάσκεψη, όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τον υποψήφιο, που θα στηρίξει το ΑΚΕΛ.
Μιλώντας περαιτέρω για την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη ανέφερε ότι «οταν οι δημόσιοι λειτουργοί λειτουργούν προς την κατεύθυνση να δικαιώνουν τις προσδοκίες του λειτουργήματος προς όφελος της Κύπρου πρέπει να πιστώνονται».
Είπε ότι ο κ. Μαυρογιάννης «είχε έναν πολιτικό διορισμό ως Υφυπουργός επί διακυβέρνησης Χριστόφια και εκεί με απόλυτη επιτυχία διεκπεραίωσε κάτι το οποίο έκανε περήφανη την Κύπρο και εννοώ την προεδρία της Κύπρου στην ΕΕ».
«Το ότι σημείωσα ότι από τα διάφορα πολιτικά πόστα που είχε, συνεργάστηκε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, αυτό δείχνει και τη δυνατότητα πίσω από τα προβλήματα να βλέπουμε και τις λύσεις και να επιδιώκουμε τη συνένωση δυνάμεων και τις συνθέσεις μέσα από διαφορετικές απόψεις για να πετύχουμε το ποθούμενο που είναι η λύση των προβλημάτων», ανέφερε.
Επιπλέον, είπε ότι ο κ. Μαυρογιάννης είχε πιο στενή επαφή με στελέχη του κόμματος για να δει τις βασικές απόψεις και σε άλλα ζητήματα στα οποία δεν είχε τριβή, για να σημειώσει πως έχουν διαπιστώσει ότι στα βασικά αντικείμενα, που το ΑΚΕΛ έχει κόκκινες γραμμές, ο Αντρέας Μαυρογιάννης τους καλύπτει.
«Άλλωστε δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε πρόταση σε υποψήφιο, που δεν θα κάλυπτε τα βασικά ζητήματα, που ενδιαφέρουν το ΑΚΕΛ και τα οποία καθορίζουν την πορεία το τόπου και του λαού. Η αναζήτηση ανεξάρτητου υποψηφίου επιβάλλει πάντα υπερβάσεις, αλλά οι υπερβάσεις του ΑΚΕΛ διαχρονικά ήταν και είναι τέτοιες, που να μην ακυρώνουμε τις βασικές κόκκινες γραμμές που το ΑΚΕΛ έχει. Άρα είναι μια πρόταση με περιεχόμενο και μια πρόταση που ανοίγει προοπτικές για ευρύτερες συναινέσεις», κατέληξε.