Του Γιάννη Ιωάννου
Μετά την Πρωτομαγιά, γνωστοποιήθηκε μέσω της ΝewMed και του ισραηλινού χρηματιστηρίου (εταίρος του τεμαχίου «12», «Αφροδίτη») η απόρριψη εκ μέρους της Λευκωσίας στη τροποποιημένη πρόταση που είχε καταθέσει η αμερικανική Chevron για την ανάπτυξη του κοιτάσματος επί της κυπριακής ΑΟΖ. Όπως η «Κ» ανέλυσε διεξοδικά στο παρελθόν οι τροποποιήσεις του αμερικανικού κολοσσού συνέχιζαν την διαπραγμάτευση μεταξύ Λευκωσίας και των εταίρων του «Αφροδίτη» με την πρώτη, να απορρίπτει τις τροποποιήσεις που είχαν κατατεθεί τον περασμένο Μάρτιο. Οι εξελίξεις δείχνουν να βάζουν, εκ νέου, το μέλλον της «Αφροδίτης» σε αχαρτογράφητα νερά με την Λευκωσία να κινείται «σκληρότερα» δίνοντας εξάμηνη διορία προς την Chevron για παράδοση FEED (Front-End Engineering Development) του κοιτάσματος -πτυχή που εξ’ ορισμού, χρονικά, παρατείνει την διορία της προπαρασκευαστικής ανάπτυξης για έναν χρόνο από την αρχική διορία που είχε δοθεί προς την αμερικανική εταιρεία (7 Νοεμβρίου του 2023). Υπενθυμίζεται πως μετά το FEED η κοινοπραξία του «Αφροδίτη» (σ.σ. η Chevron με 35% μαζί με την Shell, με 30% και η NewMed, με 30%) πρέπει να προχωρήσει με την τελική επενδυτική απόφαση για την ανάπτυξη του κοιτάσματος (FID, Final Investment Decision).
To σκεπτικό
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» η Λευκωσία απέρριψε τις τροποποιήσεις της Chevron με γνώμονα το αρχικό αναπτυξιακό πλάνο του 2019 για σκοπούς που συνδέονται με τα συνολικά έσοδα που θα εισπράξει -δεδομένου πως η νέα πρόταση της Chevron δεν κινείται, οικονομικά, με τον τρόπο που αρχικά είχε κινηθεί η Noble Energy. Αν και το ζήτημα της επεξεργασίας της «Αφροδίτης» [σ.σ. όπου η Κύπρος επέμενε σε πλωτή μονάδα παραγωγής (FPU) στο κοίτασμα έναντι της χρήσης της υποδομής της Shell ανοικτά της Αιγύπτου (West Delta Deep Marine/WDDM)] ξεπεράστηκε διαπραγματευτικά η μείωση του κόστους από την Chevron κατά ένα δις (από 3.6 σε 2.6 δις δολάρια) δείχνει να παραμένει εμπόδιο.
Επιπλέον η προοπτική που διανοίγεται στο τεμάχιο «6» και στο κοίτασμα «Κρόνος» δείχνει να προσπερνά την προοπτική του «Αφροδίτη» -για το οποίο και η Chevron κινήθηκε παρελκυστικά για σκοπούς μείωσης εξόδων αλλά και χωρίς διάθεση επίσπευσης της ανάπτυξής του.
Τι να αναμένουμε
Το αν η απόρριψη της Λευκωσίας στις τροποποιήσεις του αναπτυξιακού πλάνου της «Αφροδίτης» -από την Chevron- λειτουργήσει αφετηριακά ως προς το επίπεδο ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων που στο τέλος θα ευοδωθούν ή θα εντείνει το αδιέξοδο -που δυνητικά θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το επίπεδο της επιδιαιτησίας -δια της δικαστικής οδού- για την ανάκληση της άδεια της αμερικανικής εταιρείας στο θαλασσοτεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ είναι κάτι που μένει να διαφανεί το επόμενο εξάμηνο. Στις αρχές Νοεμβρίου -ένα χρόνο ακριβώς μετά την τελευταία διορία της 7ης Νοεμβρίου του 2023 το μόνο σίγουρο είναι πως το τεμάχιο «Αφροδίτη» -δεκατρία χρόνια μετά την ανακάλυψή του- θα παραμείνει αναξιοποίητο.