ΚΥΠΕ
Σειρά σημείων που θέτουν οι Βουλευτές για την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς καλείται να επανεξετάσει και να δει αν μπορεί να ενσωματώσει στο τελικό νομοσχέδιο το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ η Επιτροπή Νομικών θα συνέλθει σε ακόμα μια συνεδρίαση για το θέμα για να λάβει τις τελικές τις αποφάσεις. Το νομοσχέδιο για την Αρχή αναμένεται να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για τελική λήψη αποφάσεων στις 27 Ιανουαρίου.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, αφού άκουσε τις τροπολογίες ζήτησε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να επανεξετάσεις συγκεκριμένες εισηγήσεις που τέθηκαν για να δει πως μπορούν να συγκεραστούν οι απόψεις και να επανέλθει με συγκεκριμένες εισηγήσεις σε μια τελευταία συνεδρία της Επιτροπής για το θέμα. Αυτές είναι η εισήγηση για δημιουργία συγκεκριμένης ομάδας στη Νομική Υπηρεσία που θα εξετάζει τα παράπονα που θα θέτει η Αρχή, η δημιουργία γνωμοδοτικού συμβουλίου για το θέμα των διορισμών στην Αρχή κι η ανάγκη να έχει ρόλο στους διορισμούς η Βουλή και θέματα που αφορούν την ανεξαρτησία των μελών της Επιτροπής.
Κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης ο οποίος παρέστη στη συνεδρίαση δήλωσε ότι τελεί υπό σύγχυση ύστερα από εισηγήσεις το Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου για ανακριτική ομάδα της Αρχής στη Νομική Υπηρεσία και διερωτήθηκε πώς μπορεί με αυτό τον τρόπο να παραμείνει ανεξάρτητη η Αρχή. Σε παρατηρήσεις ότι η Αρχή θα πρέπει να έχει «δόντια», απάντησε «να μην κάνουμε δόντια για να δαγκώνουμε τον ίδιο τον εαυτό μας».
Ανέφερε ότι η Αρχή δεν θα είναι ανεξάρτητη από την στιγμή στην ανάκριση θα έχει ρόλο ο Γενικός Εισαγγελέας. Πρόσθεσε ότι η διαδικασία όπως διατυπώνεται εδώ πάει για καταστροφή του συστήματος. Αν είναι θέμα εμπιστοσύνης είναι ένα ζήτημα κι άλλο αν είναι θέμα διαδικασιών, σημείωσε. Όπως είπε ο κ. Αγγελίδης, η Αρχή θα αξιολογεί την αρχική καταγγελία ή παράπονο και από εκεί που ξεκινά η ανάκριση αυτά θα πρέπει να μεταφέρονται στον Γενικό Εισαγγελέα και στην Αστυνομία, ώστε να πάρουν τη σωστή τους βάση με στέρεα τα δεδομένα χωρίς σύγχυση αρμοδιοτήτων.
Τοποθετούμενος επί άλλων τροπολογιών που προνοούν αλλαγή του Συντάγματος είπε ότι χρειάζεται τεράστια μελέτη αν υπάρχει τέτοια πρόθεση.
Η Υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου, είπε ότι η Κυβέρνηση σε όλη τη διάρκεια των συζητήσεων προσπάθησε να συνθέσει τις απόψεις που ακούγονται και εξέφρασε την άποψη ότι δημιουργείται ένα αρκετά ισχυρό νομοσχέδιο που δίνει εξουσίες στην Αρχή, που μπορεί να επιτελέσει έργο και θα επιτελέσει. Πρόσθεσε ότι είναι πολύ δύσκολο να τοποθετηθούν σε όλες αυτές τις τροποποιήσεις, ενώ υπάρχει διαφορά στην προσέγγιση.
Σύμφωνα με την κ. Δράκου έχουν δοθεί όλες οι εξουσίες που χρειάζεται η Αρχή για ένα ισχυρό προληπτικό, εκπαιδευτικό, ενημερωτικό ρόλο και για να ευαισθητοποιήσει στο πώς χειριζόμαστε τα φαινόμενα διαφθοράς για να μην συμβαίνουν. Διερωτήθηκε επίσης κατά πόσο η βούληση είναι η επανίδρυση των θεσμών. Αν η Αρχή διαπιστώσει, όπως είπε, ότι υπάρχει ενδεχόμενο ποινικού αδικήματος θα το παραπέμπει στον Γενικό Εισαγγελέα.
Εκ μέρους του Παγκύπριου το Δικηγορικού Συλλόγου ο Ορέστης Νικήτας ανέφερε ότι προτείνουν η Αρχή να έχει τον δικό της προϋπολογισμό και να κτίσει δική της ανακριτική ομάδα που θα έχει συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα.
Πρότεινε επίσης την εγκαθίδρυση γνωμοδοτικού συμβουλίου που να ενεργεί ως συμβουλευτικό όργανο για το Υπουργικό Συμβούλιο, αναφορικά με την καταλληλότητα του υποψηφίου Επιτρόπου Διαφάνειας και των τεσσάρων μελών της Αρχής. Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο προτείνεται να είναι ανεξάρτητο Συμβούλιο το οποίο να προεδρεύεται από τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και απαρτίζεται από, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών και τον Πρόεδρο της Συνόδου των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Επιτροπής ο κ. Τορναρίτης, ανέφερε ότι ενώ το νομοσχέδιο είχε οδηγηθεί πριν από τα Χριστούγεννα για ψήφιση με μόνη τροπολογία εκ μέρους των Οικολόγων, στη συνέχεια αναβλήθηκε και σήμερα υπήρξε καταιγισμός τροπολογιών, εισηγήσεων και παρατηρήσεων από τα κόμματα και τον δικηγορικό σύλλογο. Πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε σε προεκλογικό αγώνα, ευχήθηκε να μην αλλάξουν και πάλι οι όροι του παιχνιδιού και κάλεσε όλους να σκεφτούν το καθήκον τους και μετά τα μικροκομματικά συμφέροντα.
Πρόσθεσε ότι έδωσε συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές και η Υπουργός θα διαχειριστεί τις εισηγήσεις στο πλαίσιο του Συντάγματος, της νομιμότητας, της λογικής και της εφαρμοσμένης πρακτικής στα άλλα κράτη της ΕΕ.
Είπε ότι ο ίδιος στηρίζει το γνωμοδοτικό συμβούλιο και τη δημιουργία ειδικής μονάδας στην Νομική Υπηρεσία που θα είναι επιφορτισμένες με όσα αναφέρονται στη νομοθεσία για την πάταξη της διαφοράς.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης είπε ότι με τις τροπολογίες του το κόμμα ζητά προηγούμενη διαβούλευση με την Επιτροπή Νομικών για το θέμα του διορισμού των μελών της Αρχής, ενώ θέτει νέο κώλυμα για διορισμό Υπουργού και Υφυπουργού σε περίπτωση που διετέλεσαν πρόεδροι της Επιτροπής. Οι τροπολογίες, είπε επίσης δίνουν ερευνητικές αρμοδιότητες σε αυτή την Αρχή.
Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι με δεδομένα ότι τα επίπεδα διαφθοράς και διαπλοκής είναι πολύ αυξημένα η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει τις λύσεις στο πρόβλημα. Πρόσθεσε ότι έχει ξεκαθαρίσει ότι στόχος της Κυβέρνηση είναι η δημιουργία μιας αρχής που θα έχει προληπτικό, συμβουλευτικό, ενημερωτικό και εκπαιδευτικό ρόλο. Ανέφερε ακόμα ότι στον τρόπο διορισμού των μελών θα πρέπει να συμμετέχει η Βουλή, ενώ η Αρχή θα πρέπει να έχει δόντια και να μην είναι άλλο ένα διακοσμητικό σώμα.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου εισηγήθηκε να γίνει αλλαγή του Συντάγματος και να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση στον τρόπο που διορίζονται όλοι οι Επίτροποι και τα μέλη των Επιτροπών από το κράτος. Ζήτησε να προστεθεί στο άρθρο 54 του Συντάγματος μια άλλη παράγραφος, ώστε να δοθεί εξουσία στο Υπουργικό να διορίζει Επιτρόπους και μέλη των Επιτροπών αφού δεν καθορίζεται ρητά στο Σύνταγμα. Ο τρόπος και οι διαδικασίες, σημείωσε θα ορίζονται από το νόμο, ενώ η Βουλή πλέον θα έχει ρόλο και άποψη στον τρόπο και τη διαδικασία.
Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι έγνοια του κόμματος, είναι η δημιουργία τέτοιου θεσμού, ο οποίος θα διασφαλίζει την αμεροληψία, την αντικειμενικότητα και την αποδοχή του από την κοινωνία.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου αναφέρθηκε σε τροπολογία που αφορά την παύση των μελών της Αρχής που θα αφορούν ανάρμοστη συμπεριφορά όπως προνοείται για τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ζήτησε να επεκταθεί η προστασία των μελών της αρχής κατά της οποιασδήποτε έμμεσης και άμεσης πίεσης.
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου τάχθηκε υπέρ των εισηγήσεων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.