ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στήριξη Γαλλίας στις προσπάθειες της ΚΔ για κοινή αντίδραση ΕΕ έναντι Τουρκίας

Kατέστησε σαφές πως με ή χωρίς τον αγωγό EastMed παραμένει αναλλοίωτη η θέση του Παρισιού σε σχέση με την κυριαρχία της Κύπρου στην ΑΟΖ

ΚΥΠΕ

Θα στηρίξουμε τις προσπάθειες της Κύπρου για την οικοδόμηση συναίνεσης μεταξύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ σε ό,τι αφορά την αντίδρασή της Ένωσης έναντι της στάσης της Τουρκίας στο θέμα των Βαρωσίων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο, Σαλίνα Γκρενέ-Καταλάνο.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές πως με ή χωρίς τον αγωγό EastMed παραμένει αναλλοίωτη η θέση του Παρισιού σε σχέση με την κυριαρχία της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της και την ανάγκη για σεβασμό των προνοιών της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Σε ένα άλλο σημείο της συνέντευξης,η κα. Γκρενέ-Καταλάνο αποκάλυψε ότι πολύ σύντομα το αεροπλανοφόρο , Charles De Gaulle θα επισκεφθεί το λιμάνι Λεμεσού

Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, η κα. Γκρενέ-Καταλάνο ενθάρρυνε, εξάλλου, την προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στην Κύπρο, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο κατά την οποία δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις για διευθέτηση του Κυπριακού, επαναλαμβάνοντας τη στήριξη της Γαλλίας σε μια λύση στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, η οποία, όπως σημείωσε, «έχει αρκετή ευελιξία προκειμένου να εξευρεθεί η σωστή ισορροπία, ώστε όλοι να νιώθουν ασφάλεια και ότι τυγχάνουν σεβασμού σε αυτή τη μελλοντική ομοσπονδία».

Ερωτηθείσα για τη θέση της Γαλλίας σε σχέση με το έργο EastMed, η Πρέσβειρα, της οποίας η χώρα ασκεί αυτό το εξάμηνο την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, είπε πως «έχουμε προσέξει ότι το έργο αυτό αντιμετωπίζει τελευταία κάποιες δυσκολίες που έχουν εγείρει κάποια αμφισβήτηση», σημειώνοντας πως «οποιαδήποτε απόφαση ασφαλώς εναπόκειται στις τρεις χώρες – εταίρους, Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, και τους ιδιώτες εμπλεκόμενους». Θα παρακολουθούμε την πορεία του θέματος, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «υποστηρίζουμε τόσο το στόχο της επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης, ώστε η Κύπρος να παίξει τον ρόλο της σε ό,τι αφορά τον φιλόδοξο στόχο της ΕΕ για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα το 2050, όσο και της διαφοροποίησης των οδών προμήθειας αερίου, που μπορεί να αποτελέσει μια ενδιάμεση ενεργειακή πηγή».

Υπογραμμίζοντας πως «οι ενεργειακές διασυνδέσεις αποτελούν σημαντικό κομμάτι για την επίτευξη αυτών των στόχων», η κα. Γκρενέ-Καταλάνο είπε πως «προσβλέπουμε επίσης στην κυπριακή προεδρία του Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου, ενός οργανισμού που στοχεύει να καταστήσει την ενέργεια μια πηγή συνεργασίας παρά αντιπαράθεσης, και στον οποίο η Γαλλία είναι περήφανη που έγινε μέλος τον περασμένο χρόνο».

Τόνισε πως «ένα πράγμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο: με ή χωρίς αγωγό, δεν αλλάζει οτιδήποτε στη θέση μας σε σχέση με την κυριαρχία της Κύπρου στην ΑΟΖ της και την ανάγκη για σεβασμό των προνοιών της UNCLOS».

Ερωτηθείσα για το Κυπριακό και το θέμα των ΜΟΕ, η Πρέσβειρα είπε πως «είμαστε πάρα πολύ ανήσυχοι για το παρόν αδιέξοδο». Υπογράμμισε πως «πρέπει να υπάρξει μια αίσθηση του επείγοντος», σημειώνοντας πως ως πρώτο βήμα μπορούν οι δυο πλευρές να συμφωνήσουν στον διορισμό ενός απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου αυτός να τις βοηθήσει να βρουν μια συμφωνία για τον δρόμο προς τα μπρος, για το πώς να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Η κα. Γκρενέ-Καταλάνο είπε πως το νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) «επιβεβαιώνει το γεγονός ότι θεωρούμε ότι οι παράμετροι των Ηνωμένων Εθνών αποτελούν το μόνο ρεαλιστικό πλαίσιο προκειμένου να υπάρξει διευθέτηση του προβλήματος και να βρεθεί μια λύση».

Σημειώνοντας πως το πρόβλημα είναι η διαίρεση του νησιού, η κα. Γκρενέ-Καταλάνο είπε πως «χρειαζόμαστε συμφιλίωση, χρειαζόμαστε επανένωση. Και αυτό που είναι σημαντικό είναι να εξευρεθεί μια ορθή θεσμική δομή και δομή ασφάλειας που να μπορέσει να επιτρέψει και στις δυο πλευρές, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να ζήσουν, να εργαστούν, να ευημερήσουν μαζί, κάτω από μια στέγη, σε ένα επανενωμένο νησί και εντός της ΕΕ».

Η Πρέσβειρα είπε επίσης ότι «τα ΜΟΕ είναι ύψιστης σημασίας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο κατά την οποία δεν υφίσταται μια διαδικασία, δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις. Και έτσι, θα ενθαρρύνουμε ασφαλώς και τις δυο πλευρές να εφαρμόσουν αμοιβαία συμφωνημένα ΜΟΕ και θα ενθαρρύνουμε, θα στηρίξουμε κάθε πρόταση ή πρωτοβουλία που θα μπορούσε να ωφελήσει τον πληθυσμό γιατί το πραγματικό νόημα των ΜΟΕ είναι επίσης να επωφεληθεί ο κόσμος. Και έτσι, θα εργαστούμε μαζί με τα μέρη, αλλά και με τα ΗΕ, προκειμένου να προσπαθήσουμε να παροτρύνουμε για αυτά τα ΜΟΕ», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα αν η ΕΕ έχει ρόλο να παίξει σε αυτές τις προσπάθειες, είπε πως η ΕΕ έχει ρόλο, γιατί στο τέλος το ομοσπονδιακό μελλοντικό κράτος θα είναι μέλος της ΕΕ, και τόνισε την ανάγκη για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση.

Ερωτηθείσα για τις συζητήσεις στην ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τη στάση της στο θέμα των Βαρωσίων, και εάν η Γαλλία είναι υπέρ αυτών των κυρώσεων, η κα. Γκρενέ-Καταλάνο είπε πως «ένα πράγμα που είναι βέβαιο είναι ότι πρέπει να εξευρεθεί μια συναίνεση μεταξύ όλων των κρατών μελών για την αντίδρασή μας, και θα στηρίξουμε τις προσπάθειες της Κύπρου για την οικοδόμηση μιας τέτοιας συναίνεσης».

Υπενθύμισε πως έχει ετοιμαστεί ένα έγγραφο επιλογών από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, και είπε πως «οι συζητήσεις συνεχίζονται στις Βρυξέλλες για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν στη βάση αυτού του εγγράφου», σημειώνοντας πως δεν είναι σε θέση να προκαταλάβει αυτές τις συζητήσεις, «ιδιαίτερα με δεδομένο τον ρόλο μας αυτή τη στιγμή ως Προεδρία του Συμβουλίου».

Σημείωσε πως αυτό που συμβαίνει με τα Βαρώσια δεν συμβάλλει σε μια ατμόσφαιρα που θα βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού. Το ζήτημα των Βαρωσίων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μονομερείς ενέργειες, που στοχεύουν ξεκάθαρα να προκαλέσουν την άλλη πλευρά, και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν μπορεί να αγνοηθούν, υπογράμμισε.

Σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η Πρέσβειρα υπενθύμισε πως η ενταξιακή διαδικασία για την Τουρκία είναι παγοποιημένη, και ως εκ τούτου η ένταξή της δεν μπορεί να βρίσκεται στην ατζέντα. Πρόσθεσε πως «από την άλλη η Τουρκία παραμένει ένας σημαντικός γείτονας για την ΕΕ, ακόμα και εάν δεν εγκρίνουμε τις πολιτικές της. Ως εκ τούτου, η προσέγγισή μας βασίζεται σε δυο αρχές: να παραμείνουμε σε εγρήγορση για τη συμπεριφορά της Τουρκίας και να αναλάβουμε δράση εάν αυτό χρειαστεί, και την ίδια ώρα να αναζητήσουμε ένα πραγματιστικό διάλογο σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με την Άγκυρα, όπως η κλιματική αλλαγή για παράδειγμα», ανέφερε.

Κληθείσα να πει σε ποιες προσδοκίες των πολιτών της ΕΕ στοχεύει να ανταποκριθεί η Γαλλική Προεδρία και με ποιους τρόπους, η κα. Γκρενέ-Καταλάνο είπε πως «πιστεύουμε ότι αυτό που οι Ευρωπαίοι πολίτες αναμένουν από την ΕΕ είναι μια Ένωση η οποία να αποδίδει για αυτούς, να τους προστατεύει, να προστατεύει την υγεία τους σε καιρό πανδημίας, να προστατεύει την ασφάλειά τους σε ένα ακόμη πιο ασταθή κόσμο, να προστατεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις αξίες τους, να προστατεύει την οικονομική τους ευμάρεια και τώρα και στο μέλλον, να προστατεύει επίσης τα κοινωνικά δικαιώματά τους, όπως για παράδειγμα τους κατώτατους μισθούς».

Η Πρέσβειρα ανέλυσε τις κύριες προτεραιότητες της Γαλλικής Προεδρίας, την ανάκαμψη, την κυριαρχία και τη δημοκρατία. Για την ανάκαμψη είπε πως στόχος είναι να διασφαλιστεί η ευημερία της ΕΕ. «Τώρα πρέπει να σκεφτούμε για το μέλλον, τι είδους οικονομία και κοινωνικό μοντέλο θέλουμε για την ΕΕ. Έτσι, θα πραγματοποιηθεί μια ειδική Σύνοδος Κορυφής τον Μάρτη πάνω σε αυτά τα ειδικά θέματα για να σκεφτούμε για την Ευρώπη του 2030 που θα θέλαμε να οικοδομήσουμε», πρόσθεσε.

Για την κυριαρχία, ανέφερε πως αυτή σημαίνει μια ΕΕ που να είναι αρκετά ισχυρή, που να είναι ικανή να υπερασπιστεί, να προστατέψει τα συμφέροντά της σε όλο τον κόσμο. «Έτσι χρειάζεται να έχουμε μια ισχυρή ευρωπαϊκή άμυνα. Είναι για αυτό που θέλουμε να εργαστούμε πάνω σε αυτό που ονομάζουμε στρατηγική πυξίδα. Θα είναι μια είδους Λευκή Βίβλος που θα αξιολογεί το περιβάλλον ασφάλειάς μας, τις απειλές με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι, και που θα καθορίσει τι είδους μέσα και τι είδους ικανότητες χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις απειλές κατά της ασφάλειάς μας», σημείωσε.

Η κα. Γκρενέ-Καταλάνο υπογράμμισε, επίσης, ότι «αυτό που είναι σημαντικό είναι να μειώσουμε τις εξαρτήσεις μας, για να διασφαλίσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία».

Σε σχέση με τη δημοκρατία είπε πως καθώς οι ευρωπαϊκές αξίες στοχοποιούνται, πρέπει να ενδυναμωθούν και να τύχουν υπεράσπισης. «Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους πολίτες μας γιατί όταν τα δικαιώματά μας δέχονται επίθεση είναι πραγματικά η κοινωνία και η ιστορία μας που δέχονται επίθεση. Θέλουμε να αναπτύξουμε το αίσθημα του ανήκειν, που σημαίνει ότι θέλουμε να έχουμε μια πιο ανθρώπινη Ευρώπη, η οποία να είναι πιο κοντά στους πολίτες της, και η οποία να φροντίζει τους νέους», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στο θέμα της μετανάστευσης, η Πρέσβειρα της Γαλλίας αναγνώρισε πως αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα για την Κύπρο, λόγω της έντασης των ροών με τις οποίες το νησί βρίσκεται αντιμέτωπο τους τελευταίους λίγους μήνες, όπως είπε.

«Ένας από τους κύριους στόχους της Προεδρίας μας σε σχέση με τη μετανάστευση είναι να ενισχύσουμε τον χώρο Σένγκεν, με έναν μηχανισμό σε πολιτικό επίπεδο. Αυτό δεν αφορά άμεσα την Κύπρο καθώς δεν είναι μέλος του Σένγκεν, αλλά οποιαδήποτε βελτίωση στη νομοθεσία ή στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων θα έχει, εντούτοις, μια επίδραση εδώ», πρόσθεσε.

Ακόμη, είπε πως ένα άλλο καίριο στοιχείο είναι η ιδέα για έναν μηχανισμό επείγουσας στήριξης για τα σύνορα σε περίπτωση κρίσης, που θα είναι ένα διακυβερνητικός μηχανισμός, προσθέτοντας πως «θέλουμε επίσης να σημειώσουμε πρόοδο σε ό,τι αφορά το πολύ αναγκαίο σύμφωνο για την μετανάστευση και το άσυλο».

Η Πρέσβειρα επεσήμανε πως η Γαλλία και η Κύπρος βρίσκονται σε στενή επαφή, σε διμερές επίπεδο, σε σχέση με το μεταναστευτικό και τη βοήθεια που μπορεί να παρασχεθεί, σημειώνοντας πως «οι συνομιλίες μας κυρίως περιστρέφονται γύρω από το κρίσιμο ζήτημα των επιστροφών στις χώρες προέλευσης».

Την ίδια ώρα, υπογράμμισε την ανάγκη όπως η αντίδραση σε σχέση με τις μεταναστευτικές προκλήσεις που υπάρχουν είναι ανθρώπινη, και υπογράμμισε την ανάγκη καταπολέμησης των δικτύων εμπορίας προσώπων, που ευθύνονται για αυτή την πολύ ανησυχητική κατάσταση, όπως σημείωσε.

Ερωτηθείσα για τις διμερείς σχέσεις Κύπρου και Γαλλίας και την περαιτέρω ενίσχυσή τους, η Πρέσβειρα είπε πως σε ό,τι αφορά την άμυνα «η εταιρική μας σχέση είναι πολύ ισχυρή, πολύ καλή. Πολύ σύντομα το αεροπλανοφόρο , Charles De Gaulle θα επισκεφθεί το λιμάνι Λεμεσού, όπως πέρσι, και κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους είχαμε πολλές κοινές ασκήσεις, διμερείς αλλά και πολυμερείς με άλλα κράτη, όπως η Ελλάδα και η Αίγυπτος. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με αυτή την αυξανόμενη διαλειτουργικότητα, κάτι που αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής άμυνας που θα θέλαμε να δούμε να εμφανίζεται τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα σημείωσε ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος και υπάρχει χώρος για βελτίωση της οικονομικής εταιρικής σχέσης των δυο χωρών. Είπε πως «Γάλλοι επενδυτές ή γαλλικές εταιρείες δεν γνωρίζουν τις δυνατότητες ή τις ευκαιρίες που μπορούν να βρουν στην Κύπρο και το αντίστροφο. Έτσι η δουλειά της πρεσβείας, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να αναπτύξουμε αυτές τις επαφές μεταξύ των δυο επιχειρηματικών κύκλων», πρόσθεσε.

Επίσης εξέφρασε ικανοποίηση για την «τεράστια πρόοδο στις σχέσεις Κύπρου και Γαλλίας σε θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού και της Γαλλοφωνίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X