Kathimerini.gr
Την ανησυχία που επικρατεί για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατ. Μεσόγειο, όπως αυτή αναδείχθηκε ανάγλυφα τις προηγούμενες εβδομάδες και οδήγησε στην αναστολή των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, υποδηλώνει και η αυξημένη ναυτική παρουσία που θα έχουν οι ΗΠΑ στην περιοχή μέχρι το τέλος του μήνα.
Αν και σε σημαντικό βαθμό πρόκειται για προγραμματισμένες ασκήσεις των ΗΠΑ με το Ισραήλ, η σχεδόν ταυτόχρονη διεξαγωγή τους με τις έρευνες που θα πραγματοποιήσει η αμερικανική Exxon στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, ευλόγως, δημιουργεί συνειρμούς για τον συγκεκριμένο συνδυασμό. Οι ασκήσεις αποτελούν και μήνυμα προς την Αγκυρα, καθώς πραγματοποιούνται λίγες ημέρες μετά την πρακτική ακύρωση των ερευνών της ENI στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.
Οπως αποκαλύπτει η «Κ», οι Αμερικανοί θα έχουν, από σήμερα, αυξημένη ναυτική παρουσία στην περιοχή ανάμεσα στη Κύπρο και στο Iσραήλ, η οποία, ωστόσο, δεν συνδέεται άμεσα με τις έρευνες που θα ξεκινήσουν στο οικόπεδο 10 την επόμενη εβδομάδα (11 Μαρτίου) και θα διαρκέσουν έως και τις 20 Απριλίου. Είναι ενδιαφέρον ότι, όπως φαίνεται και από το γράφημα, το οικόπεδο 10 δεν αμφισβητείται καθ’ οιονδήποτε τρόπο από την Αγκυρα, παρότι τις τελευταίες ημέρες εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης προειδοποιούν τον έκτο στόλο των ΗΠΑ να μείνει μακριά από την Ανατ. Μεσόγειο.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πληροφορίες της «Κ», σήμερα μια ναυτική ομάδα κρούσης του αμερικανικού ναυτικού, με κεντρική μονάδα το «USS Iwojima» (πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων που μεταφέρει ελικόπτερα και αεροσκάφη καθέτου προσγείωσης και απογείωσης), σε συνεργασία με ισραηλινές δυνάμεις, θα πραγματοποιήσει άσκηση εκκένωσης πληθυσμών. Η άσκηση, στην οποία θα συμμετάσχουν και άλλες σημαντικές μονάδες του αμερικανικού ναυτικού όπως τα «USS New York» και «USS Oak Hill», θα διαρκέσει έως και τις 18/3 και θα εξελίσσεται στην περιοχή από το Βόρειο Ισραήλ έως και τη Νότια Κύπρο, με βασικό σενάριο τη μεταφορά πληθυσμών από την μια περιοχή προς την άλλη.
Τα τρία αμερικανικά πολεμικά πλοία αναμένεται να παραμείνουν στην περιοχή μέχρι τουλάχιστον τις 25/3. Ως εκ τούτου, το πρώτο δεκαπενθήμερο των ερευνών της Exxon στο οικόπεδο 10, στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, κατ’ ακρίβεια στο μεγαλύτερο μέρος της, θα υπάρχει ναυτική παρουσία ΗΠΑ και Ισραήλ. Η συγκεκριμένη εξέλιξη συμπίπτει με το χαμηλό βαρομετρικό στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Αγκυρας.
Ενδειξη της κατάστασης την οποία διανύουν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι η δυσφορία της Αγκυρας για την παρουσία των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα. Εμμέσως, πλην σαφώς, οι Τούρκοι εκφράζουν και τις απόψεις της Μόσχας, καθώς εκτιμούν ότι οι Αμερικανοί κινούνται στα όρια της Συνθήκης του Μοντρέ (1936) η οποία καθορίζει τον χρόνο παρουσίας (21 ημέρες) και τον αριθμό των πλοίων τρίτων χωρών στη Μαύρη Θάλασσα. Σε τουρκικά μέσα στηλιτεύθηκε η ταυτόχρονη είσοδος των κλάσης Arleigh Burke αντιτορπιλικών «USS Ross» και «USS Carney» στη Μαύρη Θάλασσα στις 16/2.