ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠτΔ: Ισχυρό μήνυμα η έκθεση της Ευρωβουλής «Τέχνη στη Δημοκρατία»

Το νομοσχέδιο για το Καθεστώς του Καλλιτέχνη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πριν από το τέλος του έτους

ΚΥΠΕ

Ισχυρό μήνυμα στέλνει η διοργάνωση της έκθεσης έργων τέχνης της συλλογής του Ευρωκοινοβουλίου στο παλιό Δημαρχείο Λευκωσίας, υπό το τίτλο «Τέχνη στη Δημοκρατία», όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαιρετίζοντας τα εγκαίνια της έκθεσης το βράδυ της Δευτέρας.

Όπως είπε ο Πρόεδρος, η τέχνη και η δημοκρατία είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένες, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη βαρύτητα που έχει για τη Λευκωσία η παρουσίαση της έκθεσης, «που στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα για το πώς και πόσο η τέχνη μπορεί να εμπλουτίσει τη δημοκρατία, ενώ η δημοκρατία παρέχει τη βάση για ελεύθερη και δημιουργική έκφραση».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, μιλώντας ενώπιον Πρέσβεων και εκπροσώπων της ΕΕ στην Κύπρο, οι οποίοι παρευρέθηκαν στα εγκαίνια της έκθεσης, ανέφερε ότι αυτή αποτελεί, μεταξύ άλλων, «ένα μοναδικό εργαλείο αναστοχασμού για τον ρόλο της δημοκρατίας, προβάλλοντας τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές και αξίες, μέσα από το έργο σύγχρονων Ευρωπαίων καλλιτεχνών».

Αναφερόμενος στη διασύνδεση των δύο εννοιών, εξήγησε ότι «η τέχνη ανθίζει μόνο όταν υπάρχει ελευθερία και σεβασμός για διαφορετικές φωνές και προσεγγίσεις, ενώ η δημοκρατία διασφαλίζεται και ενισχύεται μέσα από τη δημιουργική έκφραση, την κριτική σκέψη και την ελευθερία του λόγου».

Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι η Κύπρος είναι μέρος μίας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, για τη γενικότερη ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τα θέματα της τέχνης και της δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι «με την ουσιαστική στήριξη και προώθηση της τέχνης και του πολιτισμού, οι αξίες που θεμελιώνουν τη δημοκρατία, όπως η κοινωνική ισότητα, η αξιοκρατία και η ενεργός συμμετοχή των πολιτών, εδραιώνονται σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας».

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε, επίσης, στις δράσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη του πολιτισμού, αναφέροντας ότι το νομοσχέδιο για το Καθεστώς του Καλλιτέχνη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πριν από το τέλος του έτους, με στόχο τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου που θα ρυθμίζει την επαγγελματική ιδιότητα των καλλιτεχνών.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας Grants4Arts, για απλοποίηση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για επιχορηγήσεις στον τομέα του πολιτισμού, σημειώνοντας ότι αυτή θα ενισχύσει τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα. Σημείωσε, εξάλλου, ότι δίνονται σημαντικές επιχορηγήσεις σε διάφορους τομείς του πολιτισμού, «οι οποίες αποτελούν επενδύσεις για ενίσχυση της δημιουργικότητας και της καινοτομίας στον τομέα του πολιτισμού».

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε, ακόμα, στη θεσμοθέτηση της Κάρτας Πολιτισμού Νέων, που αξιοποιείται ήδη από 3.000 νέους, ενώ για το 2025 προγραμματίζεται η επέκταση των δικαιούχων. Σημείωσε ότι και η έκθεση της συλλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απευθύνεται σε νέους, αναφέροντας ότι σήμερα πραγματοποιήθηκαν ήδη οργανωμένες επισκέψεις μαθητών.

Επισημαίνοντας ότι οι υποψηφιότητες κυπριακών πόλεων για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης είναι πολύ σημαντικές για την κυβέρνηση, ανέφερε ότι η Υφυπουργός Πολιτισμού ζήτησε συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών για να εξεταστούν μέτρα στήριξης προς τις πόλεις αυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέροντας τον στόχο για εξωστρέφεια της Κύπρου στον τομέα του πολιτισμού, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι είναι στο τελικό στάδιο ο σχεδιασμός της Στρατηγικής Πολιτιστικής Διπλωματίας και ότι προωθείται η ανάθεση της υλοποίησης, που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2025, στον ιδιωτικό τομέα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι σημαντική συγκυρία αποτελεί η ευρωπαϊκή προεδρία της Κύπρου από τον Ιανουάριο του 2026, αναφέροντας ότι προγραμματίζονται σημαντικές πρωτοβουλίες και πολιτισμικές δράσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Θεσμός με ισχυρή δέσμευση στη σύγχρονη τέχνη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είπε ο Α. Κεττής

Στην προβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όχι απλώς ως ενός πολιτικού φορέα, συννομοθέτη για την παραγωγή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αλλά και ως ενός θεσμού με ισχυρή δέσμευση στη σύγχρονη τέχνη, συμβάλλει η έκθεση, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Κύπρο, Αντρέας Κεττής, χαιρετίζοντας τα εγκαίνια της έκθεσης σύγχρονης τέχνης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τίτλο «Η Τέχνη στην Δημοκρατία», στην Πλατεία Ελευθερίας.

Ο κ. Κεττής σημείωσε ότι η έκθεση «αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για εμάς, αλλά και όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, να προβληματιστούμε γύρω από τη σχέση μεταξύ δημοκρατίας και τέχνης», προσθέτοντας ότι «η τέχνη και η δημοκρατία είναι δυο έννοιες με αμφίδρομη σχέση».

«Η έκθεση αυτή αποτελεί μια σημαντική υπενθύμιση ότι η τέχνη μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την προώθηση της δημοκρατίας», συνέχισε, σημειώνοντας ότι «η τέχνη μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να σκεφτούν κριτικά για τις δημοκρατικές αξίες και διαδικασίες και έτσι να ενισχύσουν τη δημοκρατία».

Πρόσθεσε ότι η έκθεση, που αποτελείται από έργα της συλλογής σύγχρονης τέχνης του ΕΚ, εστιάζει στη δημοκρατία ως βασική κοινωνική αξία. Σημείωσε ότι η συλλογή των σχεδόν 600 έργων, που περιλαμβάνει και έργα Κυπρίων, δημιουργήθηκε από την Simone Veil, Γαλλίδα πολιτικό, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, που διετέλεσε ως πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του ΕΚ, και για πρώτη φορά εκτίθεται εκτός Βρυξελλών και Στρασβούργου.

Ο κ. Κεττής ανέφερε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, πραγματοποιήθηκαν ήδη από την πρώτη μέρα λειτουργίας της έκθεσης οργανωμένες επισκέψεις μαθητών, σημειώνοντας ότι η έκθεση συνοδεύεται από παιδαγωικό υλικό ειδικά επιμελημένο για την ξενάγηση μαθητών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Γραφείο του ΕΚ στην Κύπρο, την έκθεση επισκέφθηκαν ήδη μαθητές από τέσσερα σχολεία της Λευκωσίας και της Λάρνακας.

«Ορόσημο στην πολιτιστική μας ζωή» η έκθεσε, είπε ο Δήμαρχος Λευκωσίας

«Η σημερινή έκθεση αποτελεί ένα ορόσημο στην πολιτιστική μας ζωή και αποδεικνύει για ακόμη μία φορά τη δυναμική της πόλης μας ως κέντρο πολιτισμού, διαλόγου και αλληλοκατανόησης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε στον δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Χαράλαμπος Προύντζος, προσθέτοντας ότι η Λευκωσία, ως υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2030, είναι περήφανη να φιλοξενεί μία τέτοια έκθεση, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά εκτός Στρασβούργου και Βρυξελλών.

Ο κ. Προύντζος σημείωσε ότι μέσα από την παρουσίαση των έργων, ο επισκέπτης καλείται να σκεφτεί τη σημασία της δημοκρατίας, να εξετάσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, και να προβληματιστεί για το μέλλον μας, ως Ευρωπαίων πολιτών, σε έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και ο Δήμαρχος στη σημασία της έκθεσης για το νεανικό κοινό, λέγοντας ότι «οι μαθητές και οι νέοι της Λευκωσίας και της Κύπρου, που θα επισκεφτούν την έκθεση, έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν τα έργα αυτά και να αναλογιστούν τις αξίες που πρέπει να διαφυλάξουν, αλλά και να αναδείξουν, ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης του αύριο».

Η πολιτισμική δημοκρατία στόχος της στρατηγικής του Δήμου, είπε ο Γ. Παπαγεωργίου

Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπαγεωργίου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας, στο πλαίσιο του οποίου παρουσιάζεται η έκθεση, σημείωσε ότι στο επίκεντρο της στρατηγικής του Δήμου Λευκωσίας βρίσκεται ο στόχος για πολιτισμική δημοκρατία, προκειμένου οι πολίτες να έχουν ισότιμα δικαιώματα στην πρόσβαση και στη συμμετοχή στον πολιτισμό με τους υπόλοιπους πολίτες στη ΕΕ.

Ανέφερε, ακόμα, ότι μέσα από την έκθεση αυτή η Κύπρος γιορτάζει και την επέτειο των 20 χρόνων από την ένταξή της στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι η δημοκρατία είναι μία έννοια που βρίσκεται στην καρδιά της ίδιας της ΕΕ. Σημείωσε, επίσης, ότι μέσα από τη συνεργασία που έκανε εφικτή τη διοργάνωση της εν λόγω έκθεσης, άνοιξε ο δρόμος για να προγραμματιστούν και άλλες εκθέσεις στο μέλλον.

Μετά την ολοκλήρωση των χαιρετισμών, οι παρευρισκόμενοι, πρέσβεις, αξιωματούχοι, εκπρόσωποι κομμάτων και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας, ξεναγήθηκαν στην έκθεση, η οποία θα λειτουργεί για τις περιόδους 18/11/2024-15/12/2024 και 8/1/2025 - 31/1/2025, και θα είναι ανοιχτή για το κοινό Δευτέρα - Σάββατο 2:00 μ.μ. - 6:00 μ.μ. Η έκθεση είναι χωρισμένη σε εφτά ενότητες, που αφορούν διαφορετικές πτυχές της δημοκρατίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση