ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πίεση Νικόλα ενόψει Κυπριακού

Προαναγγέλλει πρωτοβουλία με φόντο την κινητικότητα για άρση του αδιεξόδου των συνομιλιών

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

«Ενόψει της νέα προσπάθειας των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, είναι κρίσιμο η πλευρά μας να προσέλθει με αποφασιστικότητα, συλλογικότητα και εποικοδομητική διάθεση ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε αναλάβει πρωτοβουλία Συνεργασίας για Σταθερότητα, με τους συνεργαζόμενους πολιτικούς χώρους αλλά και προσωπικότητες στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Στόχος της πρωτοβουλίας μας είναι να διασφαλίσουμε και να ενισχύσουμε το πνεύμα συνεργασίας και ετοιμότητας μεταξύ όμορων πολιτικών δυνάμεων και προσωπικοτήτων, με τέτοιο τρόπο που να θωρακίσει την προσπάθεια του Πρόεδρου της Δημοκρατίας και θα συμβάλει στην ομαλότητα και σταθερότητα που απαιτεί αυτή η κρίσιμη περίοδος. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας προγραμματίζουμε συναντήσεις με ηγέτες και εκπροσώπους κομμάτων της συμπολίτευσης, σχημάτων και προσωπικοτήτων της κοινωνίας και της πολιτικής στην Κύπρο, την Ελλάδα, τις Βρυξέλλες αλλά και στην ομογένεια. Νικητής της πρωτοβουλίας πρέπει να είναι η συνεργασία και η ενότητα» . Με αυτή την ανακοίνωση του Νικόλα Παπαδόπουλου, το Σάββατο, το ΔΗΚΟ προανήγγειλε ουσιαστικά πολιτική κίνηση ενόψει της κινητικότητας που σημειώνεται στο Κυπριακό με την κάθοδο της προσωπικής απεσταλμένου.

Η κίνηση δείχνει να χρήζει πολλαπλών ερμηνειών και να έχει και προεκτάσεις πολιτικής τακτικής μιας και νωρίτερα, την ίδια μέρα, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανάρτησε στην πλατφόρμα Χ κι ένα πολιτικό σχόλιο με αφορμή τις δηλώσεις Στυλιανίδη στην Ελλάδα με σκληρή γλώσσα -που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως

 

Βάζει πίεση

Χωρίς να γνωστοποιείται περαιτέρω τι ακριβώς θα περιλαμβάνει αυτή η πρωτοβουλία, η κίνηση του Νικόλα Παπαδόπουλου δείχνει να αποτελεί πρόσκληση προς τα κόμματα της συγκυβέρνησης (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ) για συντονισμό ενόψει της κινητικότητας που φέρνει στο Κυπριακό η κάθοδος της προσωπικής απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία-Άνχελα Ολγκίν και της επανόδου της στη Κύπρο στις 11 Μαρτίου. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν στην «Κ» πως μια τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε, δυνητικά, να επαναφέρει τριγμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο και δη στη κυβέρνηση Χριστοδουλίδη δεδομένης τόσο της πιο σκληρής στάσης του ΔΗΚΟ στο Κυπριακό και της απορριπτικής, επί της ΔΔΟ (Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία), στάσης της ΕΔΕΚ. Η δεύτερη ανάγνωση της πρωτοβουλίας δείχνει, επίσης, να αποστέλλει μηνύματα δυσαρέσκειας προς το Προεδρικό -που εντάθηκαν ιδίως μετά τον ανασχηματισμό.

Μεγάλη έξοδος;

Δεδομένου ότι το ΔΗΚΟ, διαχρονικά τα τελευταία χρόνια τόσο με ΑΚΕΛ όσο και με ΔΗΣΥ, αποχωρούσε από τα κυβερνητικά σχήματα με γνώμονα τη στάση του στο Κυπριακό, κάθε φορά που υπήρχαν εξελίξεις, η εν λόγω πρωτοβουλία μπορεί να ιδωθεί και ως τακτικισμός εκ μέρους της ηγεσίας του ΔΗΚΟ με φόντο και τις επερχόμενες διπλές εκλογές (αυτοδιοικητικές και Ευρωεκλογές). Αν η δυστοπική για το ΔΗΚΟ δημοσκοπική εικόνα που το φέρει να χάνει την τρίτη θέση (σ.σ. έναντι του ΕΛΑΜ) επιβεβαιωθεί τότε μια αποχώρηση από την συγκυβέρνηση με πρόφαση το Κυπριακό θα μπορούσε να αποτελεί «ασφαλή έξοδο» για την ηγεσία του Νικόλα Παπαδόπουλου καθώς και για την κριτική αμφισβήτησης που θα δεχθεί για πιθανή απώλεια της τρίτης θέσης. Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτό που δείχνει να ισχύει σε πολιτικούς κύκλους είναι πως η είδηση της δημιουργίας της πρωτοβουλίας αιφνιδίασε αρκετούς παρατηρητές των εξελίξεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εν λόγω κίνηση στοχεύει στην αντιμετώπιση της διαρροής επιστημονικού ανθρώπινου κεφαλαίου (brain drain) και στην αναβάθμιση ...
ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ