Του Γιάννη Ιωάννου
Σε απτά βήματα ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Λευκωσίας-Λονδίνου προχωράνε τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών με διευρυμένες επαφές του ΥΠΕΞ της ΚΔ, Κωνσταντίνου Κόμπου με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντέβιντ Λαμί. Την Τρίτη, στο Λονδίνο, πραγματοποιήθηκε ο 2ος στρατηγικός διάλογος Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου σε επίπεδο Γενικών Διευθύνσεων του κυπριακού ΥΠΕΞ και του βρετανικού ΥΠΕΞ για θέματα Ευρώπης. Οι εξελίξεις έρχονται στην συνέχεια της επίσκεψης Στάρμερ στη Κύπρο, την περασμένη εβδομάδα, και της επίσκεψης Χριστοδουλίδη στο Λονδίνο -τον περασμένο Οκτώβριο. Υπενθυμίζεται πως Λονδίνο και Λευκωσία θεσμοθέτησαν τον στρατηγικό διάλογο με Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) τον Νοέμβριο του 2022, μνημόνιο που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος διμερών σχέσεων και συνεργασίας σε τομείς όπως η εξωτερική πολιτική και η περιφερειακή συνεργασίας, ζητήματα άμυνας και ασφάλειας, ναυτιλία, διεθνές εμπόριο, κοκ.
Κοινό ανακοινωθέν
Λονδίνο και Λευκωσία εξέδωσαν μετά το πέρας του 2ου στρατηγικού διαλόγου κοινό ανακοινωθέν για επτά (7) θεματικές του διαλόγου εφ’ όλης της ύλης που τέθηκαν στο επίκεντρο των διμερών επαφών. Μεταξύ των θεμάτων που ξεχωρίζουν πέραν της στενής συνεργασίας σε διμερές επίπεδο, ως νέα, είναι η αναβάθμιση της συνεργασίας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας σε επίπεδο διακρατικής συμφωνίας (General Security Agreement), ο οδικός χάρτης υλοποίησης με τεχνική βοήθεια εκ μέρους του Λονδίνου της πρόσφατης συμφωνίας για εθνική μονάδα ελέγχου κυρώσεων της ΚΔ -με φόντο το ρωσικό χρήμα και η κοινή διπλωματική εκπαίδευση -σε επίπεδο διπλωματών- των δύο χωρών που θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2025. Θα υπάρξει επίσης κι αναβάθμιση του μνημονίου συνεργασίας για θέματα ναυτιλίας, του 2018, καθώς και προοπτική συνεργασίας (με φόντο τα πτητικά μέσα) σε ζητήματα αντιμετώπισης πυρκαγιών.
Αναβάθμιση σχέσεων
Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν στην «Κ» πως η Λευκωσία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στα οφέλη από την αναβάθμιση των σχέσεων της ΚΔ με το Ηνωμένο Βασίλειο που εκτείνεται από αμιγώς διμερή θέματα (πχ ενίσχυσης εμπορίου και κυπριακών εξαγωγών στο ΗΒ) μέχρι γεωπολιτικής σημασίας ζητήματα όπως η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των δύο κρατών σε θέματα Βάσεων αλλά και στο Κυπριακό -δεδομένου του ρόλου του ΗΒ στο ΣΑ, της ιδιότητας του ως penholder και του ρόλου του στις τρέχουσες προσπάθειες του ΟΗΕ -στα πλαίσια μιας προσεχούς διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό- για άρση του αδιεξόδου των συνομιλιών.