Kathimerini.com.cy
Την επανάληψη του θρίλερ που βίωσε η ΕΔΕΚ το 2019, όταν λόγο της ανόδου του ΕΛΑΜ κινδύνευσε να χάσει την έδρα στην Ευρωβουλή, αντιμετωπίζει αυτή τη φορα το ΔΗΚΟ, το οποίο καταβάλλει προσπάθειες για να μη χάσει την τρίτη θέση. Βάσει της δημοσκόπησης της «Κ», το ΕΛΑΜ λαμβάνει το 8% των ΔΗΚΟϊκών ψηφοφόρων. Υπό αυτό το πρίσμα μπορεί να ειδοθεί η απόφαση του ΔΗΚΟ να ενισχύσει σημαντικά το ψηφοδέλτιό του για να συγκρατήσει το σκληρό του ακροατήριο, ρίχνοντας στη μάχη μαζί με το φαβορί Κώστα Μαυρίδη, τον στενότερο συνεργάτη του Νικόλα Παπαδόπουλου και πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΔΗΚΟ Χρύση Παντελίδη, αλλά και τη σκληρή στο Κυπριακό, Ελένη Θεοχάρους, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορές σε σημαντικά ζητήματα, ανάμεσα στην τελευταία και το ΔΗΚΟ, όπως είναι το Κυπριακό και η στάση έναντι της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη.
Για αυτό το θέμα απάντησε στην «Κ» η κα Θεοχάρους, όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη που έδωσε την περασμένη Κυριακή. «Δεν έχω διαφορές με το ΔΗΚΟ όσον αφορά το περιεχόμενο της λύσης στο Κυπριακό, αλλά έχω διαφορές σημειολογίας και ορολογίας. Δεν πιστεύω ότι ο όρος ΔΔΟ μπορεί να χωρέσει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα που διεκδικούμε και οι δύο», είπε, για να προσθέσει ότι «υπερασπιζόμαστε αμφότεροι με πάθος τα ανθρώπινα, πολιτικά, πολιτιστικά, θρησκευτικά, γλωσσικά, περιουσιακά δικαιώματα του λαού. Αυτό δεν επιτρέπει αντιπαλότητες». Σε σχέση με τη διαφορετική ματιά με την οποία βλέπουν το έργο της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη τόνισε ότι το ΔΗΚΟ εξακολουθεί ακόμη να στηρίζει την κυβέρνηση, δίνοντας περιθώρια στον Χριστοδουλίδη, ενώ η ίδια όχι, ασκώντας του κριτική με όσα μέσα διαθέτει. «Οπωσδήποτε, πάντα σέβομαι τις αλήθειες των άλλων και υπερασπίζομαι σθεναρά τη δική μου αλήθεια, συνεπώς δεν είμαστε σε συγκρουσιακή πορεία με το ΔΗΚΟ. Έχω ξεκαθαρίσει στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ ότι οι θέσεις μου στο Κυπριακό και σε όλα τα μείζονα ζητήματα παραμένουν αναλλοίωτες και το σέβεται. Άλλωστε ζούμε σε μια ελεύθερη χώρα. Η συνεργασία μας είναι έντιμη και με πλήρη αλληλοσεβασμό. Και ουδείς ελεύθερος άνθρωπος αποδέχεται να έχει κεχαγιά στο κεφάλι του», συμπλήρωσε.
«Έχω ξεκαθαρίσει στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ ότι οι θέσεις μου στο Κυπριακό και σε όλα τα μείζονα ζητήματα παραμένουν αναλλοίωτες και το σέβεται», δήλωσε σε συνέντευξή της στην «Κ» η υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΔΗΚΟ, Ελένη Θεοχάρους, σχολιάζοντας ότι υπάρχουν διαφορές σε σημαντικά ζητήματα, ανάμεσα στην ίδια και το κόμμα του κέντρου.
Αμήχανα στελέχη
Την ίδια ώρα στελέχη του ΔΗΚΟ παρουσιάζονται αμήχανα για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις διαρροές προς το ΕΛΑΜ και τον κίνδυνο απώλειας της τρίτης θέσης. Συναντώνται να υιοθετούν μέρος της ρητορικής του ΕΛΑΜ σε ό,τι αφορά την «παραδοσιακή οικογένεια», ενώ αμηχανία παρουσιάζούν και στο πώς θα πρέπει να προσεγγίζεται το πραξικόπημα στην Κύπρο, το οποίο σε άλλες εποχές, μαζί με την αναφορά στην ΕΟΚΑ Β΄, θεωρούνταν για το ΔΗΚΟ παντιέρα συσπείρωσης του ακροατηρίου του. Τα πιο πάνω, που εκτός από σύγχυση στρατηγικής παραπέμπουν και σε κρίση της ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματος, απορρέουν από πρόσφατα παραδείγματα που συγκέντρωσε και παρουσιάσε δημοσίευμα της «Κ» την πρασμένη Κυριακή:
• Πριν από δύο εβδομάδες στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όταν σε ψήφισμα της βουλεύτριας του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου με θέμα το «Γυναίκα και Ειρήνη» ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς ζήτησε μαζί με την εισβολή να προστεθεί και το πραξικόπημα. Μία κίνηση που προκάλεσε την οργίλη αντίδραση του βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρίστου Σενέκκη, ο οποίος θεώρησε πως μία τέτοια συζήτηση αποτελεί βούτυρο στο ψωμί του ΕΛΑΜ, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν το πραξικόπημα και η αναφορά στην ΕΟΚΑ Β΄ θεωρείτο για το ΔΗΚΟ σημαία συσπείρωσης του ακροατηρίου του και όχι ένα θέμα ταμπού που θα έπρεπε να αποφευχθεί, γιατί θα προκαλούσε εσωτερικά ζήτημα.
• Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, το 2014 ήταν από τους ένθερμους υποστηρικτές του Συμφώνου Συμβίωσης, από τους πρώτους που στήριξαν το Gay Pride. Σήμερα αποφεύγει να τοποθετηθεί για ζητήματα που ενδεχομένως να ενοχλήσουν το συντηρητικό του ακροατήριο. Ενδεικτική η διαφωνία του ΔΗΚΟ για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών στο ρεπορτάζ της «Κ» την Κυριακή, 3 Μαρτίου, αλλά και η προσπάθεια βουλευτών να κερδίσουν ψηφοφόρους με το αφήγημα του «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια». Σύμφωνα με το δημοσίευμα δεν πέρασε απαρατήρητη η στάση του βουλευτή Παύλου Μυλωνά για το θέμα της σεξουαλικής παιδαγώγησης, όταν κατήγγειλε φίμωση, υποστηρίζοντας τον μητροπολίτη εξ Ελλάδος που τοποθετείτο για την ομοφυλοφιλία. Την ίδια ώρα δεν πρέπει να αγνοηθεί η έντονη θέση του Χρύσανθου Σαββίδη στο μεταναστευτικό.
Επί του παρόντος πάντως, ο Νικόλας Παπαδόπουλος θέλει να στείλει το μήνυμα –μέσω και της πρωτοβουλίας του στο Κυπριακό– πως το ΔΗΚΟ αποτελεί τον κύριο διεκδικητή σε θέματα Κυπριακού και πως σε αντίθεση με το ΕΛΑΜ, το ΔΗΚΟ έχει συγκεκριμένες θέσεις πάνω στο εθνικό ζήτημα. Το πόσο αυτό μπορεί να βοηθήσει είναι ένα ερώτημα, τονίζει το δημοσίευμα.