Της Μαρίνας Οικονομίδου
Με τις τρεις λέξεις «αξιοπρέπεια, ευθύνη, ενότητα» ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αποχώρησε με τη σύζυγό του από την Πινδάρου και μαζί με αυτό έβαλε την δική του τελεία στην ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού. Μία δεκαετής προεδρία που επηρεάστηκε αναπόφευκτα και από την φθορά της μακράς διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Η απόφασή του να αποσυρθεί από την εσωκομματική διαδικασία προκάλεσε ραγδαίες εξελίξεις και κατέδειξε το τέλος μίας εποχής στη Δεξιά παράταξη. Με την διεκδίκηση της προεδρίας από δύο νέα ηλικιακά πολιτικά πρόσωπα, την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου και τον προσφάτως παραιτηθέντα εκπρόσωπο τύπου Δημήτρη Δημητρίου, διαγράφεται μία νέα εποχή – που ενδεχομένως να επηρεάσει και τα άλλα κόμματα- όπου νέα πολιτικά πρόσωπα αποκτούν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή του τόπου και δοκιμάζονται σε ένα εντελώς διαφοροποιημένο πολιτικό τοπίο.
Όταν μπήκε στο κάδρο η Αννίτα
Η είδηση ότι η Αννίτα Δημητρίου μπαίνει στο κάδρο της ονοματολογίας για την Προεδρία του ΔΗΣΥ την Δευτέρα το πρωί, θύμησε σε κάποια Συναγερμικά στελέχη πως εν τω μέσω του προεκλογικού, όταν κάποιοι συζητούσαν δειλά για την προεδρία του ΔΗΣΥ, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είχε προειδοποιήσει πως αν δεν συμμορφωθούν και να επικεντρωθούν στον προεκλογικό, τότε θα μπορούσε να μπει η Πρόεδρος της Βουλής στο κάδρο. Κίνηση που σίγουρα δεν πέρασε απαρατήρητη, όμως με την εξαγγελία του Αβέρωφ Νεοφύτου την νύχτα της ήττας ένα τέτοιο σενάριο είχε απομακρυνθεί. Ιδιαίτερα όταν η κα Δημητρίου το είχε αποκλείσει επίσημα στην «Κ». Τα πράγματα φαίνεται να άλλαξαν μέσα στο Σαββατοκυρίακο. Υπήρξαν στελέχη της πρώτης γραμμής που αποστασιοποιήθηκαν από τον Αβέρωφ Νεοφύτου άλλοι εξαιτίας της στάσης που τήρησε μεταξύ πρώτου και δευτέρου γύρου και άλλοι μετά την μεγάλη αναδίπλωσή του κατά την διάρκεια της πρώτης συνάντησής του με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Στενοί συνεργάτες του Αβέρωφ Νεοφύτου σημειώνουν πάντως πως η απόσυρσή του συνδέεται με την προσπάθειά του να επιτευχθεί η ενότητα και όχι τόσο ο φόβος μίας ενδεχόμενης ήττας στις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές.
Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς προέκυψε τελικώς η υποψηφιότητα της Αννίτας Δημητρίου. Η ίδια η Πρόεδρος της Βουλής υπογραμμίζει πως ήταν δική της πρωτοβουλία το να κατέλθει νοουμένου ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν θα διεκδικούσε, ωστόσο σύμφωνα με πηγές της «Κ» η πρόταση προήλθε από τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο ίδιος όπως είχε πει στους συνεργάτες του από το βράδυ της Δευτέρας ανησυχούσε ότι δεν θα επουλωνόταν η πληγή εύκολα. Αυτό ενδεχομένως να ερμηνεύεται και με τον φόβο συρρίκνωσης των ποσοστών ή ήττας στις ευρωεκλογές που θα δρομολογούσαν την αποχώρησή του συνοπτικά. Σε αυτό το πλαίσιο μπήκε στο τραπέζι η Αννίτα Δημητρίου. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είχε μία μακρά συζήτηση με τους στενούς του συνεργάτες στον πέμπτο όροφο, πακέταρε τα πράγματά του από το γραφείο του και στη συνέχεια επέλεξε να μιλήσει στο προσωπικό του κόμματος για τους λόγους της αποχώρησής του και να τους ευχαριστήσει για τη συνεργασία. Όπως δήλωσε θα παραμείνει πολιτικά μάχιμος για το καλό του τόπου και της παράταξης και αναμένεται να ανοίξει δικό του πολιτικό γραφείο, ολοκληρώνοντας την θητεία του στη βουλή.
Η απόσυρση του Χάρη
Μαζί με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, την υποψηφιότητά του απέσυρε και ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Χάρης Γεωργιάδης. Σημειώνεται πως το προηγούμενο διάστημα υπήρχε συζήτηση και διαβουλεύσεις μεταξύ στελεχών ούτως ώστε ο Δημήτρης Δημητρίου να αποσυρθεί και να διεκδικήσει ο Χάρης Γεωργιάδης δεδομένου ότι ο τελευταίος διαβεβαίωνε πως θα είναι πρόεδρος μίας θητείας. Η «Κ» είχε αποκαλύψει και συζήτηση με την εμπλοκή του Γιώργου Παμπορίδη ώστε ο Χάρης Γεωργιάδης να μείνει για δύο χρόνια και στη συνέχεια να διεκδικήσει ο Δημήτρης Δημητρίου. Πρόταση που δεν έβρισκε σύμφωνο τον κ. Δημητρίου. Η απόσυρση του Χάρη Γεωργιάδη, ενός πολιτικού προσώπου που υπήρξε στο πηδάλιο του υπουργείου Οικονομικών κατά την μνημονιακή περίοδο και για πολλούς θεωρείτο ο διάδοχος του Αβέρωφ Νεοφύτου στον ΔΗΣΥ, προκάλεσε την έκπληξη πολλών. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πάντως πως ο στόχος του ήταν η ανανέωση και από τη στιγμή που νέα πρόσωπα μπαίνουν μπροστά τότε ο ίδιος δεν έχει λόγο να διεκδικήσει πλέον. Ήταν μία απόφαση που έλαβε από το βράδυ της Δευτέρας και την γνωστοποίησε στους στενούς του συνεργάτες. Το ποια θα είναι τα επόμενά πολιτικά του βήματα θα διαφανεί το επόμενο διάστημα.
Πλέον ο ΔΗΣΥ μπαίνει σε μία εποχή που θα διαφανεί αν θα είναι παράγοντας σταθερότητας ή αν θα ενισχύσει την εσωστρέφεια που επικρατεί στο κόμμα. Ο Δημήτρης Δημητρίου έχει κατά την υποβολή της υποψηφιότητάς του έχει πει πως «είναι η ώρα να πάμε μπροστά. Για να πάμε μπροστά χρειάζεται να δούμε όλοι μαζί πως προχωρούμε σ’ ένα νέο ξεκίνημα. Αν επιλεγεί η στασιμότητα, πολύ φοβάμαι ότι θα συνεχίσει να βυθίζεται ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Είμαι έτοιμος, είμαι δυνατός, έχω την όρεξη, έχω τον χρόνο να κάνουμε αυτή τη μάχη με αξιοπρέπεια, με πολιτικό ήθος, με ειλικρίνεια για τις καλύτερες μέρες του Δημοκρατικού Συναγερμού». Ο ίδιος έχει ένα πολύ καλό οργανωτικό και πολύ καλή σχέση με τη βάση του κόμματος. Ανοικτό είναι αν αυτό το καλό οργανωτικό και η δυναμική που παρουσίασε στην αρχή θα ανατραπεί από την εμφάνιση της Προέδρου της Βουλής στην διαδικασία.
Η Αννίτα Δημητρίου κατά την υποβολή της υποψηφιότητάς της τόνισε πως η ενότητα αποτελεί σήμερα κορυφαίο ζητούμενο για το Δημοκρατικό Συναγερμό. «Είμαι αποφασισμένη να εργαστώ σκληρά, χωρίς δεσμεύσεις και χωρίς αποκλεισμούς, για να επαναφέρουμε το σύνολο των συναγωνιστών και υποστηρικτών μας στο δρόμο της συνεννόησης και της κοινής πορείας. Εξάλλου η υποψηφιότητα μου δεν στρέφεται εναντίον κανενός αλλά έχει ως μοναδικό στόχο το κάλεσμα για ενότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειωθεί πως πριν την υποβολή της υποψηφιότητάς της συζήτησε το θέμα με τον Νίκο Αναστασιάδη με τον οποίο διατηρεί πολύ καλές σχέσεις. Το αν ο Νίκος Αναστασιάδης θα βοηθήσει την εκλογή της είναι ανοικτό. Θεωρείται βέβαιο πάντως πως θα έχει την στήριξη του Αβέρωφ Νεοφύτου. Σε ο,τι αφορά τα στελέχη του κόμματος οι όποιες διεργασίες και συμμαχίες θα προκύψουν τις επόμενες μέρες και θα συνδέονται σίγουρα με την διεκδίκηση των υπόλοιπων θέσεων στην ανώτατη πυραμίδα.