Του Παύλου Νεοφύτου
Στο πεδίο της Βουλής και ενόψει των διαβουλεύσεων των εμπλεκομένων, μεταφέρεται ο κουρνιαχτός που προκλήθηκε στον κλάδο παροχής διοικητικών υπηρεσιών, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη σύσταση της Ενιαίας Εποπτικής Αρχής Εταιρειών, ώστε να «καθαρίσει» το όνομα της Κύπρου διεθνώς και να κλείσει οριστικά η κάνουλα της διάχυσης αιχμών για ξέπλυμα χρήματος και για παραβίαση των κυρώσεων της δύσης. Η Επιτροπή Νομικών της Βουλής ζήτησε να ακούσει την επόμενη Τετάρτη από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο (ΠΔΣ) τα επιχειρήματα που τον φέρνουν απέναντι από το γενικό πλαίσιο που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, μετά από έγκριση από το Υπουργικού Συμβουλίο.
Ο Μάρτιος θα είναι και μήνας διαβουλεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και εμπλεκομένων, καθώς, όπως ανέφερε στην «Κ» κυβερνητική πηγή, έχουν ήδη προγραμματιστεί οι συναντήσεις με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) και την Επιτροπή Καφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ). Ο σκοπός, σημείωσε, είναι να υπερκεραστούν οι ανησυχίες των δύο πρώτων. Όσον αφορά την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στην οποία, σύμφωνα με το πλαίσιο της κυβερνητικης πρότασης, περνά η δικαιοδοσία για την εποπτεία των εταιρειών παροχής διοικητικών υπηρεσιών, γεγονός που αποτελεί για δικηγόρους και λογιστές το «κόκκινο πανί» την ίδια ώρα που βλέπουν απώλειες στην αυτορρύθμισή τους, είναι ήδη συντονισμένη με το Προεδρικό, καθώς η πρόταση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι προϊόν συζήτησης και σκιαγράφησης μαζί της.
Οι δυνατότητες της Κεφαλαιαγοράς
Σύμφωνα με πηγές της «Κ» από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, ένα από τα επιχειρήματα που θα μεταφέρουν την Τετάρτη στη Βουλή είναι η αδυναμία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να ανταπεξέλθει στον ρόλο να εποπτεύει χιλιάδες δικηγόρους και λογιστές. Αυτό το ζήτημα, φαίνεται να το αναγνωρίζει η κυβέρνηση, αλλά την ίδια ώρα, σύμφωνα με την κυβερνητική πληροφόρηση, στα πλάνα είναι να στηριχθεί η Επιτροπή με προσωπικό και τεχνογνωσία. Αναλαμβάνει έναν καινούριο και πρόσθετο ρόλο, σίγουρα θα χρειαστεί πόρους για να κάνει αυτή τη δουλειά, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Ο χρόνος της διαβούλευσης
Για τη διαμαρτυρία των επαγγελματικών φορέων, ότι πάρθηκε η κυβερνητική απόφαση χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση μαζί τους, κάτι που, όπως λέχθηκε στην «Κ» από πηγές των δύο μεγάλων κομμάτων (ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ) είναι το προβληματικό σημείο στο όλο θέμα, αν και η κυβερνητική απόφαση, πρόσθεσαν, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ώστε επιτέλους να «κλείσουν στόματα» στο εξωτερικό, η ίδια πηγή από το Προεδρικό κάνει λόγο για παρεξήγηση, τονίζοντας ότι αυτό θα ίσχυε, αν ήδη κατέθεταν το νομοσχέδιο χωρίς να γίνει διαβούλευση. Για να γίνει μία διαβούλευση, θα πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο συζήτησης, το οποίο ετοίμασε η κυβέρνηση, πρόσθεσε. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Νοέμβριο η κυβέρνηση φανέρωσε ενώπιον του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου τις προθέσεις της, σε εθιμοτυπική επίσκεψη του νέου συμβουλίου του, όπου οι δεύτεροι εξέφρασαν την κάθετη διαφωνία τους, αναμένοντας στη συνέχεια να αλλάξουν τα σχέδια του Προεδρικού.
Όπως ανάφερε στην «Κ» η κυβερνητική πηγή, μέχρι σήμερα οι δικηγόροι και οι λογιστές περιορίζονται στο να λένε ότι διαφωνούν με την κυβερνητική πρόταση, χωρίς να καταθέτουν μία συγκεκριμένη πρόταση, εκτός από την επιθυμία τους να συνεχίσουν με την αυτορρύθμιση τους στο θέμα της εποπτείας των εταιρειών παροχής διοικητικών υπηρεσιών, κάτι το οποίο, όπως φάνηκε, τα προηγούμενα χρόνια δεν λειτούργησε σωστά και δεν μπορεί να συνεχιστεί, πρόσθεσε.
«Ενδέχεται να υπάρξουν κι άλλες κυρώσεις εναντίον των όσων επιχειρούν να παρακάμψουν τις κυρώσεις», δήλωσε στην «Κ» κατά την παρουσία του στην Κύπρο τον περασμένο Μάιο, ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης, Λέο Ντόχερτι. ΦΩΤΟ: AP
Τα επιχειρήματα
Με βάση όσα αναφέρθηκαν στην «Κ» από τον ΠΔΣ, ανάμεσα στα κύρια επιχειρήματα που θα προβάλουν ενώπιον της Βουλής εντάσσονται τα εξής σημεία:
• Όσα δρομολογεί το Προεδρικό προσκρούουν σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, υπονομεύουν το κράτος δικαίου και δεν συνάδουν με αυτά που προωθούνται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
• Η καινούρια οδηγία που θα εκδώσει φέτος η ΕΕ για το ξέπλυμα χρήματος -μέχρι στιγμής εγκρίθηκε το προσχέδιο, με το οποίο συμφώνησε η Κυπριακή Δημοκρατία-, περιλαμβάνει τη δυνατότητα να υπάρχει εποπτικός έλεγχος από τα επαγγελματικά σώματα.
• Η ίδια οδηγία αναφέρει ρητά ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να διασφαλίζεται το δικηγορικό απόρρητο και η ανεξαρτησία των δικηγόρων.
• Ο ΠΔΣ επιθυμεί να αυστηροποιηθεί το εποπτικό πλαίσιο, θεωρεί ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που το απαιτούν, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με τον σωστό τρόπο, που είναι αυτός που προωθείται πανευρωπαϊκά, δηλαδή, και με βάση την πιο πάνω οδηγία, σε κάθε χώρα, θα πρέπει να γίνει μια ενιαία εποπτική αρχή, αλλά αυτή δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχει τις εξουσίες που προωθεί η κυβέρνηση, θα πρέπει είναι από πάνω από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και τις άλλες εποπτικές αρχές, ελέγχοντας, για παράδειγμα, αν οι δικηγόροι κάνουν σωστά τη δουλειά τους και απαιτώντας να υπάρχει ομοιόμορφη εφαρμογή των νόμων.
• Η πρόταση των ΠΔΣ, εκτός από την ευρωπαϊκή οδηγία, συνάδει και με την πρόταση του ΣΕΛΚ.
Τα κόμματα και η κατάθεση νομοσχεδίου
Από την πλευρά τους, τα κόμματα ζητούν συζήτηση σε βάθος μεταξύ κυβέρνησης και εμπλεκομένων και αναμένουν την ολοκλήρωση και κατάθεση του κυβερνητικού νομοσχεδίου στη Βουλή, ώστε να πάρουν αποφάσεις για τη στάση που θα κρατήσουν, με το ερώτημα να είναι εάν θα προχωρήσουν στην κατάθεση τροπολογιών. Επί του παρόντος, περιμένουν την εξέλιξη των διαβουλεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και εμπλεκομένων, ενώ επαφές με όσους επηρεάζονται από το όλο θέμα κάνουν και τα ίδια.
Την ίδια ώρα από το Προεδρικό συστήνουν υπομονή μέχρι την ετοιμασία του Νομοσχεδίου, το οποίο, δεδομένου ότι θα περάσει και από τον νομοτεχνικό έλεγχο, δεν βλέπουν να κατατίθεται στη Βουλή πριν απο το φθινόπωρο, σημειώνοντας ότι ο στόχος που είχε θέσει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ήταν να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου.