Του Γιάννη Ιωάννου
Τριήμερη περιοδεία στη Κύπρο πραγματοποιεί ο ανώτερος αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Ζαν-Πιέρ Λακρουά (σ.σ. Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ για ειρηνευτικές επιχειρήσεις) όπου είχε και ξεχωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της ΚΔ, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Η κάθοδος Λακρουά συνδέεται άρρηκτα τόσο με τους όρους εντολής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) όσο και με το breakthrough που τα Ηνωμένα Έθνη πέτυχαν στη Πύλα μετά την περίοδο έντασης του περασμένου Αυγούστου και το σκηνικό επίθεσης προς τους ειρηνευτές του ΟΗΕ από Τουρκοκύπριους. Η μεγάλη ωστόσο εικόνα της καθόδου Λακρουά συνδέεται και με τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ΟΗΕ για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό μέσω του διορισμού ειδικού απεσταλμένου -ιδίως σε μια περίοδο που η Λευκωσία έχει συναινέσει στον διορισμό, από τον Γενικό Γραμματέα, μιας τέτοιας προσωπικότητας και εκκρεμεί η αντίστοιχη ενέργεια από την τουρκοκυπριακή πλευρά.
Λίγο νωρίτερα, ρεπορτάζ που είδε το φως της δημοσιότητας έκανε λόγο για απόρριψη εκ μέρους Τατάρ-Άγκυρας πρότασης για διορισμό της Julie Bishop (σ.σ. πρώην ΥΠΕΞ της Αυστραλίας 2013-2018) στον εν λόγω ρόλο με τον κ. Λετυμπιώτη να αναφέρεται σε δήλωση του πως δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για κάτι τέτοιο εκ μέρους των ΗΕ και πως η ε/κ πλευρά δεν έχει ενημερωθεί σχετικά.
Δύσκολος δρόμος
Υπό το βάρος των καταιγιστικών εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή μετά τις 7 Οκτωβρίου και δη τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, η προσπάθεια του ΟΗΕ να άρει το αδιέξοδο των συνομιλιών του Κυπριακού μετά από έξι χρόνια συνδέεται άρρηκτα με το ζήτημα του διορισμού, εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα, ειδικού απεσταλμένου. Πέραν των ζητημάτων που αφορούν στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την συναντίληψη που επιτεύχθηκε στη Πύλα, η κάθοδος Λακρουά συνδέεται και με μηνύματα που αναμένεται να μεταφέρει ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος σε σχέση με το ζήτημα του διορισμού ειδικού απεσταλμένου. Τόσο η τουρκοκυπριακή πλευρά (Ερσίν Τατάρ) όσο και η Άγκυρα δείχνουν να «αγοράζουν χρόνο» ως προς την συναίνεσή τους στο ζήτημα του ειδικού απεσταλμένου εξέλιξη που σχετίζεται:
- Mε την μεγάλη εικόνα των εξελίξεων στην περιοχή και δη την στάση της Τουρκίας στο Μεσανατολικό που επιδιώκει συναλλαγές με τις ΗΠΑ στον άξονα των, υπό συνεχιζόμενη δοκιμασία, αμερικανοτουρκικών σχέσεων και
- Με το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου όπου η Άγκυρα έχει εντάξει και το Κυπριακό στην «σουίτα εργαλείων» της στα πλαίσια της διαχρονικής συναλλακτικής της στάσης ως προς την διάσταση των ευρωτουρκικών σχέσεων
Με αφορμή πάντως τα όσα τεκταίνονται στη Γάζα τόσο ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν έχει αυξήσει την ρητορική του με αντιδυτικό, σαφώς, συγκείμενο όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ενισχύει το πάγιο αφήγημα του περί αναγνώρισης της «ΤΔΒΚ» και κυριαρχικής ισότητας -με αφορμή το διαχρονικά συμφωνημένο πλαίσιο επίλυσης του Παλαιστινιακού με λύση δύο κρατών. Σε κάθε περίπτωση, απόρριψη εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς ειδικού απεσταλμένου που εγκρίνει η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν σηματοδοτεί απαραίτητα και την κήρυξη γενικευμένου αδιεξόδου. Ο ΟΗΕ συνήθως σε τέτοιες διπλωματικές ασκήσεις έχει μια (μικρή μεν υπάρχουσα δε) δεξαμενή προσώπων που θα μπορούσαν να γεφυρώσουν το χάσμα και να επιτύχουν την αποδοχή από όλα τα μέρη του προσώπου που θα αποσταλεί εκ μέρους του ΓΓ στο ρόλο του ειδικού απεσταλμένου. Τέλος και ο χρονισμός με έμφαση τον ορίζοντα του Δεκεμβρίου θα διαδραματίσει τον ρόλο του ως προς την έκβαση της προσπάθειας του ΟΗΕ να άρει το αδιέξοδο των συνομιλιών του Κυπριακού.