ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εστίαση στα οδοφράγματα - Κατενάτσιο ο Τατάρ

Τα είπαν οι διαπραγματευτές για την διάνοιξη των σημείων διέλευσης ενώ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εμμένει σε «4+1»

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επανέλαβε την (σκληρή) γραμμή ότι αν θα προχωρήσει η διαδικασία στο Κυπριακό θα είναι με μια διάσκεψη της μορφής «4+1» με τη συμμετοχή των «δύο μητέρων πατρίδων», των δύο κοινοτήτων και των Ηνωμένων Εθνών (σ.σ. χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο). Ουσιαστικά πρόκειται για αντίδραση στη πρόταση για «τρία τραπέζια» -που ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης γνωστοποίησε πως ο ίδιος πρότεινε στον ΓΓ του ΟΗΕ. Ο κ. Τατάρ ανέφερε πως: (...) αυτά είναι θέματα των περιεκτικών συνομιλιών, είπα. Δεν υπάρχει περιβάλλον συζήτησής τους, είπα. Εμείς δεχόμαστε μια συνάντηση ανεπίσημη και μπορούμε να συζητήσουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί κοινό έδαφος».

Την ίδια στιγμή οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών τα είπαν, σε καλό κλίμα όπως μαθαίνει η «Κ», σε συνάντηση που έλαβε χώρα στο Λήδρα Πάλλας με το αντικείμενο των μεταξύ τους διεργασιών να αφορά στη συζήτηση για τα ΜΟΕ με προμετωπίδα την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης στη νεκρή ζώνη.

Εμμένει ο Τατάρ


Όπως γνωστοποιήθηκε από Τ/κ ΜΜΕ, ο κ. Τατάρ επέμεινε ότι οι Ελληνοκύπριοι θέλουν τη συμμετοχή και της Βρετανίας στις συναντήσεις επειδή είναι εγγυήτρια δύναμη και διατηρεί βάσεις στο νησί. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι «η Βρετανία μπορεί να συμμετάσχει ως παρατηρητής σε επίπεδο κατώτερο από υπουργό» και πρόσθεσε: «Το συζητήσαμε και με την Τουρκία αυτό. Θα δούμε». Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν μια αμερόληπτη δομή, και επέκρινε κυρίως τη στάση του Συμβουλίου Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού και ισχυρίστηκε: «Τα ΗΕ είναι συνομιλητής με τους Ελληνοκύπριους, επιπλέον στα ψηφίσματά τους υπάρχει και το ομοσπονδιακό μοντέλο λύσης στο οποίο εμείς αντιτιθέμεθα. Μας είχαν υποσχεθεί ότι θα αρθεί η απομόνωση όταν είπαμε ναι στο Σχέδιο Ανάν, όμως το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν το έβαλε καν στην ατζέντα του. Τα ΗΕ είναι μεροληπτικά, όμως είμαστε ικανοποιημένοι από τον Γενικό Γραμματέα Γκουτέρρες. Τον σέβομαι όχι επειδή παίρνει το μέρος μας και άλλα παρόμοια, αλλά επειδή είναι ένας Γενικός Γραμματέας που βλέπει τις πραγματικότητες, επειδή είναι δίκαιος. Ο Γκουτέρρες είδε προσωπικά όσα συνέβησαν στο Κρανς Μοντάνα. Τα ΗΕ δεν είναι πλήρως αμερόληπτα, μάλιστα είναι μεροληπτικά, διότι πίσω τους υπάρχει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Μόνο με την παρουσία της Τουρκίας υπάρχει ισορροπία στο τραπέζι. Για όλους αυτούς τους λόγους εμείς αποδεχόμαστε μόνο μια συνάντηση σε μορφή 4+1».

Τα είπαν σε καλό κλίμα

Όπως μεταδόθηκε από το ΚΥΠΕ, οι δύο διαπραγματευτές που συναντήθηκαν στο Λήδρα Πάλλας την Πέμπτη τα είπαν σε καλό κλίμα. Οι Μενέλαος Μενελάου και Γκιουνές Ονάρ αναγνώρισαν την ανάγκη επικέντρωσης στα απορρέοντα του δείπνου και στο πώς υλοποιούνται εκείνα που αποφασίστηκαν τα οποία είναι δύο: η πραγματοποίηση διευρυμένης συνάντησης και η διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, τηρουμένων των διαφορών που συνεχίζουν να υπάρχουν όσον αφορά τι ουσιαστικές θέσεις στο Κυπριακό. Όσον αφορά τα νέα σημεία διέλευσης, δεν έγινε ονομαστική αναφορά στο ποια θα είναι αυτά, αν και είναι γνωστές οι θέσεις των δύο πλευρών, η μεν τουρκοκυπριακή ζητεί την διάνοιξη σημείου στην Μια Μηλιά ενώ η ελληνοκυπριακή είτε στο Πυρόι είτε στα Κόκκινα. Όπως πληροφορείται η «Κ» το επόμενο βήμα στο Κυπριακό θα επικεντρωθεί σε αυτή την διάσταση που θεωρείται «ευκολότερη» από την μορφή και την συμμετοχή μερών στην οργάνωση μιας διεθνούς διάσκεψης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση