ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διαφωνία στη Θεσμών για το Πόθεν Έσχες του Γενικού και Βοηθού Εισαγγελέα

Η Νομική Υπηρεσία επιμένει στον έλεγχο από τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου όπως οι δικαστές

Του Παύλου Νεοφύτου

Του Παύλου Νεοφύτου

Η έντονη διαφωνία της Νομικής Υπηρεσίας, για δήλωση των περιουσιακών στοιχείων του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, και για έλέγχό τους από ανεξάρτητο Σώμα, εκφράστηκε για ακόμη μία φορά στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, το πρωί της Τετάρτης. Οι Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης επιλέγουν τον έλεγχό τους από τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου όπως οι δικαστές, με την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας, να αναφέρει ότι ο Νόμος 50, ο οποίος ήταν αντικείμενο συζήτησης στην Επιτροπή, περιέχει διατάξεις, οι οποίες αγγίζουν σοβαρά αντισυνταγματικά ζητήματα, που έχουν να κάνουν με τη συμπερίληψη του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και άλλων διατάξεων παρεμφερών σε σχέση με τον έλεγχο αυτών από τον συγκεκριμένο Νόμο.

Επίσης ανάφερε ότι έχει δημιουργηθεί μία σύγχυση, όταν αναφέρθηκε το θέμα από τη Νομική Υπηρεσία ως «αυτορρύθμιση». Όπως σημείωσε, δεν πρόκειται για έλεγχο του Γενικού Εισαγγελέα από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα ή αντίστροφα, πρόκειται για μία ρύθμιση, ανάλογη με αυτή των δικαστών, δηλαδή ο Γενικός Εισαγγελέας θα υποβάλλει τη δήλωσή του στο Πρόεδρο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, όπως υποβάλλουν και οι άλλοι δικαστές. Τα δεδομένα αυτών και η δήλωση δε θα δημοσιοποιούνται. «Το θέμα είναι θεσμικό, δεν είναι προσωπικό. Και οι δύο, ο Γενικός Εισαγγελάς και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας υπήρξαν υπουργοί. Έχουν υποβάλει τις δηλώσεις τους, έχουν αναρτηθεί και έχουν δημοσιοποιηθεί. Ζητούμε τη διαγραφή του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα γενικότερα από τον Νόμο. Θεωρούμε ότι η θέση μας θα στηριχθεί από τη Βουλή, θεωρούμε ότι προκύπτουν αντισυνταγματικά ζητήματα, τα οποία δεν μπορεί να παραγνωρίσει η Βουλή», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, εξέφρασε την άποψη ότι η διαχρονική προσπάθεια για εξίσωση του Γενικού Εισαγγελέα με τη δικαστική εξουσία είναι λανθασμένη. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, ανάφερε ότι η θέση της Νομικής Υπηρεσίας είναι γνωστή και εναπόκειται στα κόμματα να αποφασίσουν. Συγχρόνως είπε ότι η φιλοσοφία του Πόθεν Έσχες είναι να εξυπηρετεί τη διαφάνεια και τη λογοδοσία των αξιωματούχων αυτού του κράτους. Σημείωσε ότι με το ίδιο σκεπτικό θα μπορούσε να πει και η Βουλή ότι «αυτορρυθμίζεται» και οι βουλευτές θα ελέγχουν τους βουλευτές, κάτι, που όπως τόνισε, πρωτίστως οι βουλευτές δε θέλουν να το κάνουν, διότι αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι σωστό. «Βάζετε κάτω ότι θα ελέγχεστε από το Ανώτατο, είναι ένα βήμα, το αντιλαμβάνομαι, μπορεί να είναι και η λύση, θα το δούμε, αλλά δε θέλουμε να αφήνεται η λανθασμένη εντύπωση. Εμείς πάντοτε πρέπει να αποδεικνύουμε ότι δεν ‘‘τα παίρνουμε’’, νιώθω ότι σε αυτή την κοινωνία οι μόνοι οι οποίοι νιώθουν αυτή την καθημερινή ανάγκη να το αποδεικνύουν είναι οι βουλευτές πρωτίστως και ύστερα οι υπουργοί». Ο Μαρίνος Μουσιούττας της ΔΗΠΑ εξέφρασε τη διαφωνία του με τη συμπερίληψη του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στον Νόμο, γιατί, κατά την εκτίμησή του, θα τεθεί ζήτημα αντισυνταγματικότητας και θα πάει το θέμα του Νόμου για το Πόθεν Έσχες στις Καλένδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Συνεδρίαση εξέφρασε την ανησυχία του για τη συμπερίληψη του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στον Νόμο και ο πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου, Δώρος Ιωαννίδης, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενο καθυστέρησης δύο – τριών χρόνων, λόγω δικαστικών προσφυγών. Υπενθυμίζεται ότι το Τριμελές Συμβούλιο, είναι διορισμένο από το Υπουργικό Συμβούλιο και έχει αρμοδιότητα ελέγχου κατά πόσο υπάρχει συμμόρφωση προς την υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Περιουσιακών Στοιχείων και εάν αυτή είναι σύμφωνη με τις πρόνοιες της νομοθεσίας. Επίσης έχει αρμοδιότητα διεξαγωγής έρευνας σχετικά με το περιεχόμενο της Δήλωσης, καθώς επίσης και εάν υπάρξει ένορκη γραπτή καταγγελία ότι περιουσιακό όφελος απεκρύβη ή εάν από τη Δήλωση εμφαίνεται ότι είτε έχουν περιληφθεί αναληθή στοιχεία είτε υπάρχει αύξηση περιουσίας χωρίς επαρκή δικαιολόγηση του τρόπου αύξησης και της προέλευσής της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ  |  ΔΗΠΑ  |  Οικολόγοι
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση