ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επικοινωνία Αναστασιάδη - Μητσοτάκη: Η Κύπρος πρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα

Για το εάν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο, είπε πως δεν χρειάζεται να κάνει σχόλιο με όσα καταγράφονται

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Tην πρόθεση της Κυβέρνησης να συμβάλει είτε στο πλαίσιο της FRONTEX είτε σε διμερές επίπεδο, στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέφερε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Παναγιώτης Σεντώνας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Σεντώντας είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Έλληνας Πρωθυπουργός τον ενημέρωσε σε σχέση με την οργανωμένη προσπάθεια της Τουρκίας για διοχέτευση μεταναστών προς την Ελλάδα, εκβιάζοντας με αυτό τον τρόπο την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέφερε προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας την πρόθεση της Κυβέρνησης να συμβάλει είτε στο πλαίσιο της FRONTEX είτε σε διμερές επίπεδο, στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και που δεν είναι παρά ευρωπαϊκές προκλήσεις.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τονίζοντας ότι δεν μπορεί να παραγνωρίσει και το γεγονός ότι και η Κύπρος αντιμετωπίζει ανάλογες προκλήσεις ως αποτέλεσμα της τουρκικής πολιτικής.
Ενόψει των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων Εξωτερικών και Εσωτερικών Υποθέσεων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Έλληνας Πρωθυπουργός συμφώνησαν να παραμείνουν σε συνεχή επαφή».

Αναστασιάδης: Προσπάθεια αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου

Ανησυχία εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε ό,τι αφορά τις ροές μεταναστών από την Τουρκία, κάνοντας λόγο για προσπάθεια αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου.

Ερωτηθείς το μεσημέρι, στο Προεδρικό Μέγαρο, αν υπάρχει ανησυχία για οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας να στείλει μετανάστες στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «με όσα καταγράφονται στα ελληνικά σύνορα, με όσα μέχρι σήμερα έχουμε αντιμετωπίσει, δηλαδή με τις ροές των μεταναστών από την Τουρκία, ούσα η πρώτη χώρα σε αριθμό αιτητών πολιτικού ασύλου σε σχέση με τον πληθυσμό όπως αντιλαμβάνεστε και βεβαίως μας ανησυχεί»

Πρόσθεσε πως «θέλουμε να δούμε τί είναι τα μέτρα που μπορεί να πάρουμε, έτσι ώστε, χωρίς να παραγνωρίζουμε τον ανθρώπινο πόνο, την ίδια ώρα να μεριμνήσουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα αποτραπούν οι προσπάθειες αλλοίωσης ακόμα και του δημογραφικού χαρακτήρα της χώρας».

Ερωτηθείς αν βλέπει να υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο πίσω από αυτές τις ροές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως δεν χρειάζεται να κάνει σχόλιο με όσα καταγράφονται με τις χιλιάδες των όσων αποπειρώνται και ενθαρρύνονται από την Τουρκία στα ελληνικά ή τα βουλγαρικά σύνορα.

Συνέρχεται έκτακτα διυπουργική επιτροπή για το μεταναστευτικό

Τα όσα διαδραματίζονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο, με τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο μεταναστευτικό, προβληματίζουν έντονα την κυπριακή κυβέρνηση η οποία σπεύδει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο μετατόπισης του φαινομένου και προς την Κύπρο.

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα, στη Λευκωσία αναμένεται να συνεδριάσει ( 12 το μεσημέρι) η διυπουργική επιτροπή για το μεταναστευτικό σε μια προσπάθεια, προετοιμασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο, η κυβέρνηση φαίνεται να ανησυχεί για το ενδεχόμενο η Κύπρος να αποτελέσει ένα από τα σημεία διαφυγής μεταναστευτικών ή προσφυγικών ροών από την Τουρκία μετά και την επίσημη παραδοχή της Άγκυρας για άνοιγμα των συνόρων της.

Η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» έχει στην διάθεσή της, πληροφορίες για μετακίνηση ροών από την Τουρκία προς την Κύπρο. Ένα άλλα στοιχείο που έχει θέσει σε συναγερμό την κυβέρνηση είναι η παρουσία 100 προσώπων, προς την πλευρά των κατεχόμενων περιοχών τα οποία έχουν πρόθεση να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές.

Κυβερνητικό Εκπρόσωπος: Η Κύπρος θα είναι ένα από τους στόχους της Τουρκίας για το μεταναστευτικό 

Η μεταναστευτική ροή θα συνεχιστεί λόγων των αποφάσεων της Τουρκίας της οποίας η Κύπρος θα είναι ένα από τους στόχους της και θα πρέπει να αναμένουμε μεγάλα κύματα προσφύγων, ο αριθμός των οποίων στην Κύπρο έχει φτάσει στο 3,.5% του πληθυσμού μας, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κούσιος, ερωτηθείς ποιοι είναι οι σχεδιασμοί από πλευράς της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, υπό το φως και των όσων συμβαίνουν στην Ελλάδα, είπε ότι «μετά την απόφαση της Τουρκίας να αφήσει ελεύθερη τη ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη, θα αντιμετωπιστούν αρκετά προβλήματα σε όλες τις χώρες πρώτης γραμμής. Ήδη αντιμετωπίζονται τα διάφορα προβλήματα που όλοι γνωρίζουμε στον Έβρο.

Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Ελληνική Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει εντός της ημέρας και προσωπική επαφή με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επισκέπτεται αυτή τη στιγμή την παραμεθόριο περιοχή με τη συνοδεία των αξιωματούχων της ΕΕ.

Η Κύπρος, ήδη αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή που μιλούμε περίπου 100 άτομα έχουν συγκεντρωθεί στη γραμμή αντιπαράταξης και ζητούν πολιτικό άσυλο.

Έχουμε πληροφόρηση και για νέα ρεύματα προσφύγων από την Τουρκία. Κρίθηκε σκόπιμο να υπάρξει μια συνεδρία της διυπουργικής επιτροπής για το προσφυγικό, για τη μετανάστευση και η οποία θα συγκληθεί σήμερα. Οι σχεδιασμοί υπάρχουν, αλλά κρίθηκε σκόπιμο ενόψει των εξελίξεων για να επιβεβαιωθούν οι στρατηγικές μας για το θέμα αυτό.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι κάτι για το οποίο δεν υπάρχουν πολλές απαντήσεις. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η μεταναστευτική ροή θα συνεχιστεί ενόψει ιδιαίτερα των αποφάσεων της Τουρκίας, και η Κύπρος, δυστυχώς, θα είναι ένα από τους στόχους της Τουρκίας και θα πρέπει να αναμένουμε μεγάλα κύματα προσφύγων. και θα πρέπει να είμαστε κατά το δυνατόν έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτή τη ροή.

Ξέρουμε όλοι ότι υπάρχει μια αύξηση την τελευταία διετία της τάξης του 320 % στη ροή προσφύγων, ξέρουμε όλοι ότι ο αριθμός των προσφύγων στην Κύπρο έχει φτάσει στο 3,.5% του πληθυσμού μας και όλοι γνωρίζουμε ότι οι υποδομές μας δεν είναι αρκετές για να υποδεχθούν μεγάλους αριθμούς προσφύγων. Υπάρχει σχεδιασμός και για αυτό το θέμα. Είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσει τη διυπουργική σήμερα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι πληροφορίες μιλούν για οικονομικούς μετανάστες και όχι για πρόσφυγες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν οικονομικοί μετανάστες σε πολύ μεγάλους αριθμούς. Πιο συγκεκριμένα, τα 100 άτομα που ανέφερα, στην πλειοψηφία τους προέρχονται από χώρες της Αφρικής και της Ασίας και όχι από χώρες όπου υπάρχει έκρυθμη κατάσταση. Είναι ακριβώς το θέμα αυτό που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και εμείς ως κράτος αλλά και η ΕΕ.

Θα πρέπει η ΕΕ επιτέλους να πάρει κάποιες σοβαρές αποφάσεις για το θέμα του μεταναστευτικού που δεν αφορά πρόσφυγες από χώρες με έκρυθμη κατάσταση, αλλά αφορά και οικονομικούς μετανάστες. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με την ΕΕ, έχει δραστηριοποιηθεί η FRONTEX στην οποία συμμετέχουμε και εμείς και έχουμε ενημερώσει την Ελλάδα ότι θα ανταποκριθούμε. Και επίσης την έχουμε ενημερώσει ότι θα ανταποκριθούμε σε οτιδήποτε άλλο μας ζητηθεί στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Παράλληλα ζητούμε και εμείς από την ΕΕ μια ενιαία πολιτική για τα θέματα των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών, διότι αν δεν αντιμετωπιστεί ως ευρωπαϊκό θέμα διερωτώμαι πού θα καταλήξουμε».

Ερωτηθείς αν κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο τα μεγάλα κράτη φάνηκαν έτοιμα να συνδράμουν προς την κατεύθυνση αυτή με το θέμα των κονδυλίων προς τις χώρες της πρώτης γραμμής των μεταναστευτικών ροών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «τα μεγάλα κράτη δεν αντιμετώπισαν αρνητικά το θέμα των κονδυλίων για το μεταναστευτικό, αντιμετώπισαν αρνητικά τη φιλοσοφία του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και πιο ειδικά στο κομμάτι της συμμετοχής και της συνεισφοράς τους.

Δεν υπήρξαν ειδικές αντιδράσεις για τα θέματα των κονδυλίων που αφορούν το μεταναστευτικό και οι διαβεβαιώσεις που έχουμε από την ΕΕ είναι ότι θα αυξηθούν τα κονδύλια αυτά, ιδιαίτερα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν σαν πρώτη γραμμή το πρόβλημα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί και ποια θα είναι η συνεισφορά».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισιέλ θα επισκεφθεί την Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έχει απευθύνει πρόσκληση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον κ. Μισιέλ, αναμένουμε τον καθορισμό της ημερομηνίας, αλλά δεν είναι μόνο η επίσκεψη του κ. Μισιέλ που θα λύσει το πρόβλημα.

Το θέμα είναι να συζητηθεί στο υψηλότερο επίπεδο στην ΕΕ, να αποφασιστεί συγκεκριμένη πολιτική η οποία να αφορά την ΕΕ γιατί να μην ξεχνούμε ότι η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά το όλο θέμα θα αφορά ολόκληρη την Ευρώπη».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Θα συμμετάσχει σε συνάντηση οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών τόσο από την ισραηλινή όσο και από την παλαιστινιακή πλευρά, ...
ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X