ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ενεργός στασιμότης για άρση των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ

Διπλωματικός πυρετός με παρεμβάσεις Ε.Ε, Ιταλίας, Βρετανίας και Ελλάδας στο πλευρό της Λευκωσίας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Χώρο στις διπλωματικές προσπάθειες προς άρση των προκλήσεων της τουρκικής πλευράς μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, συνεχίζουν να δίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα Λευκωσία, Ρώμη και ΕΝΙ χωρίς ωστόσο οι προσπάθειες που καταβάλλονται στο προσκήνιο και παρασκήνιο να έχουν αποδώσει καρπούς.

Η εικόνα που επικρατεί, τέταρτη μέρα από τότε που ανακόπηκε η πορεία του γεωτρύπανου της ΕΝΙ, παραμένει αναλλοίωτη τόσο στην περιοχή των προσκλήσεων όσο και στο διπλωματικό επίπεδο. Πηγές που γνωρίζουν το όλο σκηνικό που έχει στηθεί, κυρίως εκτός Κύπρου κάνουν λόγο για στασιμότητα παρά το γεγονός ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται κυρίως προς την πλευρά της Άγκυρας.

Η πρώτη μέρα της εβδομάδας συνοδεύτηκε από διπλωματική στήριξη της Λευκωσίας και νουθεσίες προς την Τουρκίας να σεβαστεί του Διεθνείς κανόνες και Δίκαιο. Έντονη ήταν η παρέμβαση της Ε.Ε. η οποίας εκδηλώθηκε τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον πρόεδρό του Ντάναλτ Τούσκ όσο και την Κομισιόν.

Παρέμβαση αργά το βράδυ Δευτέρας υπήρξε και από πλευράς Ηνωμένου Βασιλείου. Από πλευράς Ρώμης η μοναδική αντίδραση η οποία υπήρξε ήταν μέσω ενός τηλεγραφήματος του ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων ANSAmed στο οποίο γινόταν λόγος πως το ιταλικό ΥΠΕΞ λαμβάνει τα όλα τα δυνατά διπλωματικά μέτρα προς επίλυση του θέματος όπως περιγράφονται οι τουρκικές προκλήσεις.

Παραδοχή ΕΝΙ

Εκτός από την πρώτη τοποθέτηση εκπροσώπου της στην Κύπρο ότι το γεωτρύπανο θα παραμείνει στην περιοχή μέχρι νεωτέρας, η πρώτη επίσημη αντίδραση της εταιρείας από τα κεντρικά του Μιλάνου ήλθε από τον Ανώτερο Εκτελεστικό Διευθυντή της εταιρείας Claudio Descalzi. Το μεγαλοστέλεχος της ΕΝΙ παραδέχθηκε πως η εταιρεία του, αιφνιδιάστηκε από την Τουρκία και την κίνησή της να μπλοκάρει το γεωτρύπανο.

Ο κ. Descalzi αποκάλυψε πως η ΕΝΙ δεν περίμενε την τουρκική αντίδραση γιατί όπως είπε η εταιρεία βρίσκεται μέσα στην ΑΟΖ της Κύπρου όπου έχει πραγματοποιήσει δυο ερευνητικές γεωτρήσεις και δεν συνέβη τίποτα ανέφερε. Το μεγαλοστέλεχος της ΕΝΙ απέδωσε σε άλλους λόγους τις προκλήσεις χωρίς τους διευκρινίζει.

Η παρέμβαση της ΕΕ

Η παρουσία των Βρυξελλών στα όσα τεκταίνονται στην κυπριακή ΑΟΖ εκδηλώθηκε στο ανώτερο επίπεδο. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, είχε τη Δευτέρα το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, και με ανάρτησή του στο Twitter κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει απειλές ή ενέργειες κατά οποιουδήποτε κράτους μέλους της ΕΕ. Συγκεκριμένα ο κ. Τούσκ κάλεσε την Τουρκία να σταματήσεις τις προκλήσεις. «Μετά το τηλεφώνημά μου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη απόψε καλώ την Τουρκία να αποφύγει απειλές ή ενέργειες κατά οποιουδήποτε μέλους της ΕΕ και αντ’ αυτού να δεσμευθεί σε σχέσεις καλής γειτονίας, ειρηνική διευθέτηση διαφορών και σεβασμό στην εδαφική κυριαρχία», ανέφερε ο κ. Τουσκ, σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η αντίδραση της Κομισιόν.

Η τοποθέτηση του Foreign Office

Υπέρ της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτήν στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη τοποθετήθηκε το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών. «Αναγνωρίζουμε το κυρίαρχο δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου στην ΑΟΖ της, και στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων της. Προτρέπουμε όλες τις πλευρές να αποφεύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες διακινδυνεύουν να κλιμακώσουν τις εντάσεις στην περιοχή ή θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις προοπτικές για μια λύση», ανέφερε. «Αντίθετα, θα έπρεπε να αναζητάμε τρόπους με τους οποίους η ανάπτυξη των υδρογονανθράκων μπορεί να στηρίξει την αναζήτηση λύσης, προς όφελος όλων των Κυπρίων», απάντησε ο εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Στα χαμηλά από Λευκωσία

Το στίγμα της τακτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης στις φειδωλές δηλώσεις που γίνονται από κυβερνητικούς αξιωματούχους. Κρατώντας χαμηλούς τόνους η Λευκωσία ποντάρει στο διπλωματικό πεδίο τονίζοντας πως η εκτόνωση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί θα έλθει μόνο με άρση των προκλήσεων «Πρωταρχικός μας στόχος είναι να συνεχίσει την πορεία του το ερευνητικό σκάφος και να αρχίσει η γεώτρηση», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης. Πέρα από την ανοιχτή επικοινωνία με την ιταλική πλευρά, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και εταιρείας, ένα καινούργιο στοιχείο είναι η άφιξη στην Λευκωσία στελεχών της ιταλικής εταιρείες.

Μια άφιξη που οι πληροφορίες την τοποθετούσαν για τη Δευτέρα ωστόσο θα μετατέθηκε για την Τρίτη, σύμφωνα και με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Για την ώρα με θετικό πρόσημο αποτιμάτε η διπλωματική αντίδραση της Λευκωσίας στην οποία πρόσφεραν στήριξη Ε.Ε, Ελλάδα, Βρετανία καθώς και το Κάιρο παραμονή της εμφάνισης των τουρκικών προκλήσεων με απάντηση του Υπουργείο Εξωτερικών προς την Άγκυρα για σεβασμό των συμφωνιών οριοθέτησης ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σιγή από τουρκικής πλευράς

Μετά τις τοποθετήσεις του λεγόμενου ΥΠΕΞ των κατεχομένων από και της Άγκυρας από τουρκικής πλευράς η Δευτέρα σημαδεύτηκε από «σιγή ασυρμάτου». Στην περιοχή του τεμαχίου 3 οι πληροφορίες θέλουν την παραμονή απροσδιόριστου αριθμού πολεμικών μέσων η οποία αποδίδεται σε ασκήσεις που πραγματοποιούν στην περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση