
Kathimerini.com.cy
Το αποτέλεσμα που έβγαλε η Άτυπη Πενταμερής στη Γενεύη κλήθηκαν να σχολιάσουν πολιτικοί αρχηγοί των συγκυβερνώντων κομμάτων, στην εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» του ΣΠΟΡ FM 95.00. Από πλευράς ΔΗΚΟ, ο Νικόλας Παπαδόπουλος τόνισε πως οι στόχοι που είχαν τεθεί πριν από τη συνάντηση έχουν επιτευχθεί, χωρίς όμως να υποτιμούνται οι δυσκολίες που βρίσκονται μπροστά μας, μέχρι επιτευχθεί ο στόχος της επανέναρξης των συνομιλιών.
Ο κ. Παπαδόπουλος εστίασε σε τρία θετικά βήματα, όπως ο νέος διορισμός Ειδικού Απεσταλμένου, η σύγκλυση νέας διάσκεψης ιδίου φόρματ στα τέλη Ιουλίου, αλλά και η δέσμη των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Υπογράμμισε πως κατανοεί τις δυσκολίες και «δεν έχει ψευδαισθήσεις», αφού δεν θεωρεί ότι θα είναι αυτόματη η υλοποίηση των ΜΟΕ που ανακοίνωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι αυτό που άλλαξε στη Γενεύη ήταν η Τουρκία που παρουσίασε ένα πιο ήπιο προσωπείο. «Κι όσο παραμένει το κίνητρο των ευρωτουρκικών ενδεχομένως αυτό να βοηθήσει σε κάποια νέα βήματα προς την σωστή κατεύθυνση. Παρά τις προβληματικές τοποθετήσεις επί της ουσίας που είχαμε από πλευράς Τουρκίας και του κ. Τατάρ, έχουμε κάποια θετικά βήματα, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε», είπε συγκεκριμένα.
Στα αρνητικά που παραμένουν, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ αναφέρθηκε στο ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να επιμένει στα δύο κράτη, θα επιμένει στην ισότιμη κυριαρχία.
΄
Από πλευράς ΕΔΕΚ, που ως γνωστό που ήταν αντίθετη στη διευρυμένη συνάντηση, ο κ. Σιζόπουλος ερωτηθεί εάν διαφοροποιήθηκε η θέση του κόμματος είπε ότι δεν άλλαξε, «είμασταν αντίθετοι με μια τέτοια διαδικασία που όπως αποδείχτηκε κρύβει κάποιους κινδύνους», είπε χαρακτηριστικά.
Από την άλλη όμως, τόνισε ότι σε τέτοιες κρίσιμες συναντήσεις, ανεξάρτητα εάν διαφωνούν, οφείλουν να είναι παρόντες για να στηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία, τον Πρόεδρο και την αντιπροσωπεία του.
Ο κ. Σιζόπουλος αναφέρθηκε στη στάση της Τουρκίας λέγοντας ότι εξακολουθεί να τους ανησυχεί πως η Τουρκία επιχειρεί λόγω των δικών της τώρα προτεραιοτήτων να παρουσιάσει μια πιο ευέλικτη και πιο «νηφάλια» πολιτική διαχείριση του Κυπριακού, γιατί σήμερα οι προτεραιότητές της είναι να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με την Ε.Ε. στα πεδία αναβάθμισης της τελωνειακής σχέσης, κατάργηση βίζας και τρίτο η ενεργή εμπλοκή της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την άμυνα.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης και η αντιπροσωπεία του χειρίστηκαν τις παγίδες που πήγαν να δημιουργηθούν στη Γενεύη πολύ αποτελεσματικά και σε αυτό συνέβαλε το σύνολο του Εθνικού Συμβουλίου. «Αξιολόγησε τις προτάσεις που καταθέσαμε, κάποιες από αυτές τις αξιοποίησε και κάποιες από αυτές βελτίωσαν ενδεχομένως τις δικές του θέσεις», τόνισε.
Η ΔΗΠΑ από μεριάς της, με γραπτή δήλωση του Μάριου Καρογιάν σημείωσε ότι το Κυπριακό βρίσκεται ξανά σε μια πορεία ελπιδοφόρων εξελίξεων.
Αυτούσια η δήλωση
Ως Δημοκρατική Παράταξη αποτιμούμε το αποτέλεσμα της Πενταμερούς στη Γενεύη ως ένα πρώτο θετικό βήμα, προς την κατεύθυνση επίτευξης του στόχου για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.
Για πρώτη φορά από το 2017, το Κυπριακό εισέρχεται ξανά σε μια πορεία ελπιδοφόρων εξελίξεων. Θα πρέπει να πιστωθούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρωτοβουλίες, ενέργειες και σωστοί χειρισμοί, τόσο πριν όσο και κατά τα διάρκεια της Διάσκεψης στη Γενεύη, καθώς και η πολύ καλή δουλειά των συνεργατών του.
Αυτά τα στοιχεία, κρίνουμε ότι επιτέλεσαν καθοριστικό ρόλο στο να αποτραπεί ένα οριστικό και πρόωρο «ναυάγιο» στις προσπάθειες του Γ.Γ ΟΗΕ, καθώς και να αποφευχθούν επικίνδυνες για τη δική μας πλευρά εξελίξεις, που ενδεχομένως να άλλαζαν με πολύ επιζήμιο τρόπο την μετέπειτα πορεία του Κυπριακού Προβλήματος.
Εκφράζουμε ικανοποίηση και καλωσορίζουμε τη γραπτή επαναβεβαίωση από πλευράς ηγεσίας των Ευρωπαϊκών Θεσμών, της προσήλωσης της Ε.Ε. στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού και την ετοιμότητα για ενεργή εμπλοκή της στο Κυπριακό, σύμφωνα με τα Συμπεράσματα προηγούμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων. Η σημαντική, από κάθε άποψης, κίνηση αυτή αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, αφού δίδει το στίγμα της ΕΕ στο Κυπριακό.
Η ανακοίνωση συγκεκριμένων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης κρίνουμε ότι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του κλίματος μεταξύ των πλευρών. Ελλείψει συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων για την εφαρμογή των ΜΟΕ που συμφωνήθηκαν, ευελπιστούμε ότι δεν θα έχουμε επανάληψη της ατέρμονης συζήτησης, που παρατηρήθηκε μετά την τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης, τον Οκτώβριο 2024.
Την ίδια ώρα, καλωσορίζουμε με ικανοποίηση το γεγονός ότι συμφωνήθηκε νέα Πενταμερής Διάσκεψη, περί τα τέλη Ιουλίου 2025, εξέλιξη που αναμφίβολα κρίνεται σημαντική για τη συνέχεια.
Περαιτέρω, κρίνουμε ότι οι τοποθετήσεις του κ. Γκουτέρες περί ουσιαστικής προόδου, μέσα σε εποικοδομητικό κλίμα και με ξεκάθαρη δέσμευση για πρόοδο μεταξύ των δύο πλευρών, προσδίδουν μια νότα αισιοδοξίας στην όλη διαδικασία. Αυτό το θετικό μομέντουμ θα πρέπει να διαφυλαχθεί και να αξιοποιηθεί, έτσι ώστε να πετύχουμε την όσο το δυνατό συντομότερη επάνοδο σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού Προβλήματος.
Η πρόθεση του κ. Γκουτέρες για διορισμό Προσωπικού Απεσταλμένου αποτελεί άλλη μια θετική εξέλιξη, εργαλείο όμως που πρέπει να αξιοποιηθεί σε πολύ καλύτερο βαθμό, έτσι ώστε να μην έχει την ίδια τύχη με τις προσπάθειες των προκατόχων του.
Εν τη απουσία δημόσιας αναφοράς στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, από τον κ. Γκουτέρες και ανεξαρτήτως του τι λέχθηκε κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, η Δημοκρατική Παράταξη επαναδιατυπώνει τη θέση ότι η πρόοδος της διαδικασίας του διαλόγου και η μετέπειτα διαπραγμάτευση θα πρέπει να βασίζονται στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ και να είναι συμβατά με το Ενωσιακό Κεκτημένο.