Του Γιώργου Κακούρη
Σε συμφωνία για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο κατέληξαν το πρωί το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως είχε προαναγγείλει μιλώντας στην «Κ» ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Το βράδυ της Τρίτης είχαν προηγηθεί ολονύχτιες διαβουλεύσεις μεταξύ των διαπραγματευτών του Συμβουλίου της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σε ανάρτηση του στο X (πρωην Twitter) ο κ. Σχοινάς έγραψε ότι "όλα τα κομμάτια μπαίνουν στη θέση τους. Έχουμε πρόοδο στους πέντε κυρίους πυλώνες του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο".
"Ήταν ένας μακρύς δρόμος για να φτάσουμε εδώ. Όμως τα καταφέραμε. Η Ευρώπη επιτέλους φέρνει αποτελέσματα για τη μετανάστευση" πρόσθεσε.
Σε συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και το 2ο μέρος της οποίας δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο κ. Σχοινάς δήλωνε αισιόδοξος πως το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο θα συμφωνηθεί πολύ σύντομα, προς το τέλος του χρόνου με αρχές του επόμενου, καθώς λίγα θέματα εκκρεμούν και, πέρα από τις αντιρρήσεις της Ουγγαρίας, καθώς υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία στο Συμβούλιο, ιδιαίτερα λόγω της στάσης Μελόνι αλλά και την αλλαγή κυβέρνησης στην Πολωνία.
@eu2023es delivers @EUCouncil and @Europarl_EN reach breakthrough in the reform to improve the EU migration and asylum system.
— Presidencia española del Consejo de la UE (@eu2023es) December 20, 2023
A political agreement has been reached on the five files of the EU new Pact on Migration and Asylum.#EU2023ES pic.twitter.com/Fr70DGFZzM
Οι πέντε νόμοι της ΕΕ για τους οποίους κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία η Ισπανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφορούν όλα τα στάδια της διαχείρισης του ασύλου και της μετανάστευσης, από τον έλεγχο των παράτυπων αφίξεων, τη λήψη βιομετρικών δεδομένων, τις διαδικασίες υποβολής και διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου, τους κανόνες για τον καθορισμό του κράτους μέλους που είναι υπεύθυνο για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και τον τρόπο χειρισμού καταστάσεων κρίσης, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων όπου υπάρχει εργαλειοποίηση των μεταναστών.