ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κ. Κόμπος: Δεν θα δεχθούμε διχοτομικές λύσεις ή λύσεις δύο κρατών

Κορυφαία εθνική προτεραιότητα το Κυπριακό είπε ο Έλληνας Υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

ΚΥΠΕ

Την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, υπογράμμισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Κόμπο. Ο κ. Κόμπος, ο οποίος πραγματοποιεί σήμερα την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, τόνισε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί ποτέ διχοτομικές λύσεις ή λύσεις τύπου δύο κρατών και ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την επανένωση του νησιού και την επίλυση του Κυπριακού, παρά την τουρκική αδιαλλαξία.

Κατά την έναρξη της τοποθέτησής του, ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε θερμά τον Κύπριο ομόλογό του για τη συμπαράσταση της Κύπρου στην Ελλάδα μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, στα θύματα του οποίου ήταν και δύο Κύπριοι φοιτητές.

«Κινήσεις, όπως της αλβανικής και της κυπριακής κυβέρνησης να κηρύξουν εθνικό πένθος, μας συγκινούν βαθύτατα», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Ο κ. Κόμπος από πλευράς του αναφέρθηκε στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, σημειώνοντας ότι δυστυχώς η πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιείται «κάτω από ένα βαρύ πέπλο πένθους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο για τον αδόκητο χαμό τόσων συνανθρώπων μας, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και Κύπριοι».

O κ. Κόμπος εξέφρασε «τα ειλικρινή και βαθιά συλλυπητήρια του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, της κυβέρνησης και του κυπριακού λαού».

Δένδιας: Κορυφαία εθνική προτεραιότητα το Κυπριακό

Στο ζήτημα των συνομιλιών του με τον Κύπριο ομόλογό του, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι το Κυπριακό είχε πρωταρχική θέση.

«Το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα, κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», τόνισε.

«Συνεχίζουμε την αμέριστη στήριξή μας για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, βασισμένης στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Μιας λύσης, δηλαδή, δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», υπογράμμισε.

Εξήγησε, επίσης, ότι συζητήθηκαν οι προσπάθειες προκειμένου να αποτραπεί η αναβάθμιση του ψευδοκράτους, σε διεθνές επίπεδο.

«Συζητήσαμε για την κινητοποίησή μας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ΗΠΑ,  καθώς και στους στρατηγικούς και περιφερειακούς μας εταίρους.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθεια για την αποφυγή νέων τετελεσμένων», είπε ο κ. Δένδιας.

Κόμπος: Διαχρονικό στήριγμα η Ελλάδα

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου αναφερόμενος στην ατζέντα της συνάντησής του με τον κ. Δένδια, είπε ότι άγγιξε ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων.

«Κεντρικό ζήτημα ήταν το Κυπριακό, για το οποίο η Ελλάδα έχει υπάρξει διαχρονικά το στήριγμά μας», ανέφερε ο ίδιος. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι η σημερινή συνάντηση επικεντρώθηκε στην «προσπάθεια αντιμετώπισης της συνεχιζόμενης τουρκικής αδιαλλαξίας».

Όπως είπε, κοινό όραμα είναι η επανένωση της Κύπρου και η επίλυση του Κυπριακού, πάντα εντός του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα και στηριζόμενη στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε διχοτομικές λύσεις ή λύσεις τύπου δύο κρατών», υπογράμμισε. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα από τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν από την κυπριακή κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα, σε συνεννόηση και με την Ελλάδα, «θα δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των συνομιλιών».

Σε αυτήν την κατεύθυνση σημείωσε ότι κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική η συμβολή της ΕΕ. «Δυστυχώς, η παρανομία στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων συνεχίζεται», υπογράμμισε ο κ. Κόμπος, τονίζοντας ότι η Άγκυρα προβαίνει σε απαράδεκτες κινήσεις, επιχειρώντας να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα.

«Παραμένουμε σε εγρήγορση και τονίζουμε ότι οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη πλην της παράδοσης των Βαρωσίων υπό τη διοίκηση των ΗΕ αποτελεί παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας», τόνισε. Αυτή η κατάσταση, όπως είπε, έρχεται να προστεθεί στις παράνομες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ταυτόχρονα, ο κ. Κόμπος σημείωσε ότι η εξωτερική πολιτική της Κύπρου χαράσσεται σε ένα επίπεδο πολύ μεγαλύτερο του γεωγραφικού πλαισίου της χώρας. «Λειτουργούμε με πλήρη επίγνωση των ευθυνών, προκλήσεων και δυσκολιών του εγχειρήματος», σημείωσε. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι η σταθερή εκατέρωθεν στήριξη που διέπει τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου «λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στο να είμαστε ένας ασφαλής λιμένας στην περιοχή μας».

«Μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου έχει αναπτυχθεί πλέον ένας αυτόματος και πολυεπίπεδος μηχανισμός συντονισμού», σημείωσε. Όπως είπε ο κ. Κόμπος, τα αποτελέσματα αυτού του αποτελεσματικού συντονισμού αποτυπώνονται τόσο σε διμερές, όσο και σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο.

Περιφερειακά ζητήματα και ελληνοτουρκικά

Τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας απασχόλησαν περιφερειακά ζητήματα και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αναφερόμενος στις κινήσεις συμπαράστασης που διαμορφώθηκαν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μετά τον καταστροφικό σεισμό στη γείτονα αλλά και μετά τον δυστύχημα στα Τέμπη, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι είναι νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα ως προς το τι σηματοδοτεί αυτή η εξέλιξη.

«Τα τραγικά  γεγονότα  σε Ελλάδα και Τουρκία έφεραν κοντά τις δύο κοινωνίες μας. Δημιούργησαν  ένα κλίμα μεταξύ μας. Είναι νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα  αν αυτό κλίμα θα διατηρηθεί και στο πολιτικό επίπεδο.  Όμως πιστεύω ότι πρέπει να το αξιοποιήσουμε για την ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Κάτι που θα έχει και θετικό αντίκτυπο και στις  προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος», είπε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

«Η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ του διαλόγου, με βάση τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, τον σεβασμό  του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, την καταδίκη της απειλής ή της χρήσης βίας», τόνισε.

Τέλος, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στα ζητήματα διμερούς συνεργασίας και περιφερειακών συνεργιών που συζητήθηκαν, κατά τη συνάντηση με τον κ. Κόμπο.

«Η Ανατολική Μεσόγειος αναδεικνύεται σε περιοχή με καταλυτικό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ε.Ε. Η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε ο κ. Δένδιας. 

Ο κ. Κόμπος σημείωσε από πλευράς του ότι κατά τη συνάντησή του με τον κ. Δένδια συζητήθηκαν και οι περιφερειακές εξελίξεις, στο πλαίσιο του ρόλου που διαδραματίζουν η Ελλάδα και η Κύπρος ως πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή και ως ενεργά μέλη σημαντικών πολυμερών συνεργασιών.

«Εργαζόμαστε για την περαιτέρω εμβάθυνση και ανάπτυξη αυτών των συνεργασιών», είπε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος λειτουργούν ως γέφυρα συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και των περιφερειακών αυτών κρατών.

«Όραμά μας είναι να μετατραπεί η Ανατολική Μεσόγειος σε χώρο ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας. Θέλουμε να είμαστε μαζί ο καταλύτης αυτής της προσπάθειας. Σε ένα τέτοιο όραμα δεν χωρούν απειλητικές συμπεριφορές, όπως αυτές της Τουρκίας, η οποία κατ’ επανάληψη παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση