ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουρκική στρατηγική με fake news

Γιατί η Άγκυρα εμπλέκει και το ΝΑΤΟ στις ανυπόστατες καταγγελίες της

Γράφει ο Γιώργος Σ. Μπουρδάρας

Την τακτική της προβολής ψευδών ειδήσεων (fake news) συμπεριλαμβάνει πλέον στη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη προκλητική, έναντι της χώρας μας, στρατηγική της η Αγκυρα, εμπλέκοντας μάλιστα και την Ατλαντική Συμμαχία, σε μια προσπάθεια που εκτιμάται πως έχει διπλό στόχο: Αφενός να «απαντήσει» στις βάσιμες, λόγω διεθνούς δικαίου, διπλωματικές αντιδράσεις της Αθήνας, μέσω συνεχών διαβημάτων για την παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στο Αιγαίο, καθώς και για τις λοιπές ακραίες προκλήσεις, όπως οι χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Αφετέρου να διασκεδάσει τις αρνητικές για την Αγκυρα εντυπώσεις στους κόλπους του ΝΑΤΟ, εξαιτίας των φιλικών προς τη Μόσχα επιλογών της τόσο στο Ουκρανικό όσο και στο ζήτημα των εξοπλισμών της με ρωσικά όπλα. Επιδίωξή της, επί του προκειμένου, είναι να εμφανίσει την Ελλάδα ως «προβληματικό» εταίρο της Συμμαχίας.

Ενδεικτικά αυτής της τακτικής είναι τα δύο τελευταία περιστατικά, με τον ισχυρισμό της πολιτικοστρατιωτικής ηγεσίας της γείτονος ότι δήθεν ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη παρενόχλησαν τουρκικά, που πραγματοποιούσαν σε περιοχές του Αιγαίου νατοϊκές ασκήσεις μαζί με αμερικανικά.

Αποστολή Nexus Ace

Το πιο πρόσφατο εξ αυτών σημειώθηκε στις 24 Αυγούστου, στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας προέβαλαν τον ισχυρισμό ότι «αεροσκάφη τύπου AWACS του ΝΑΤΟ και δύο τουρκικά F-16, που εκτελούσαν την εκπαιδευτική αποστολή Nexus Ace στο Αιγαίο, παρενοχλήθηκαν από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη». Ωστόσο, ελληνικές στρατιωτικές πηγές κατέδειξαν ποια είναι τα όρια της αλήθειας και ποια του ψεύδους των τουρκικών ισχυρισμών. Συγκεκριμένα σημείωσαν πως εξελισσόταν πράγματι στρατιωτική άσκηση τουρκικών μαχητικών, με τον μανδύα μεν του ΝΑΤΟ, αλλά δίχως τη συμμετοχή σε αυτή αεροσκαφών άλλων κρατών-μελών της Συμμαχίας, όπως κανονικά συμβαίνει με τις πραγματικές νατοϊκές ασκήσεις, πλην ενός ιπτάμενου ραντάρ τύπου AWACS που ζήτησαν οι γείτονες για την εκτέλεση της άσκησης που ήταν σχεδιασμένη μόνο σε περιοχές του τουρκικού εναέριου χώρου.

Βορείως της Λέσβου

Για να προκαλέσουν επεισόδιο, ωστόσο, προκειμένου να κατασκευάσουν το σενάριό τους ως «πρώτη ύλη» για fake news, έδωσαν εντολή σε ζεύγος μαχητικών F-16 να πραγματοποιήσει πτήση εντός του ελληνικού εναέριου χώρου, βορείως της Λέσβου, χωρίς να έχουν ενημερώσει, ούτε καταθέσει σχέδιο πτήσης στις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Οπως παγίως συμβαίνει και σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, ελληνικά μαχητικά προέβησαν σε διαδικασία αναγνώρισης και αναχαίτισης. Η διαδικασία εξελίχθηκε σε εμπλοκή εξαιτίας της άρνησης των Τούρκων να φύγουν από την περιοχή ελληνικής εθνικής κυριαρχίας, η οποία κλιμακώθηκε από την Αγκυρα, στέλνοντας στην περιοχή ακόμα δέκα μαχητικά, τα τέσσερα εκ των οποίων ήταν οπλισμένα.

Σε Μεγίστη και Κάρπαθο

Στο έτερο περιστατικό, σε περιοχή ανάμεσα στις νήσους Μεγίστη και Κάρπαθο, η Τουρκία ισχυρίστηκε –ψευδώς όπως αποδεικνύεται– ότι ελληνικά F-16 παρενόχλησαν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που εκτελούσαν αποστολές του NATO πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο. Η Αθήνα και για αυτό το περιστατικό έδωσε τις πραγματικές παραμέτρους: Κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας μεταξύ ΓΕΕΘΑ και Αεροπορικής Διοίκησης (AIRCOM) του ΝΑΤΟ, το μεσημέρι της 22ας Αυγούστου πραγματοποιήθηκε πτήση αμερικανικών αεροσκαφών τύπου Β-52 στο FIR Αθηνών, στο πλαίσιο επίδειξης διασυμμαχικής συνοχής και αλληλεγγύης. Τα Β-52 εισήλθαν από το νοτιοδυτικό όριο του FIR Αθηνών προκειμένου να εξέλθουν από αυτό δυτικά της νήσου Μεγίστης. Αν και η πτήση αυτή δεν προβλεπόταν να γίνει με συνοδεία μαχητικών αεροσκαφών, όπως έχει συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν, πέντε άγνωστα ίχνη αέρος κινήθηκαν ανατολικά της Καρπάθου παρεμβαλλόμενα στο δρομολόγιο των Β-52 δίχως να έχουν καταθέσει σχέδιο πτήσης. Γι’ αυτό και ακολουθήθηκε η διαδικασία αναχαίτισής τους.

Η Τουρκία ανέκαθεν αρνείτο να καταθέσει σχέδια πτήσης για τα μαχητικά της στο FIR Αθηνών, υποστηρίζοντας ατύπως ότι ως νατοϊκά αεροσκάφη κινούνται στο πλαίσιο των αποστολών εντός, δήθεν, ενιαίου συμμαχικού χώρου. Τα τελευταία χρόνια, δε, προβάλλει τον ψευδή ισχυρισμό ότι «η Σύμβαση του Σικάγου του 1944 και οι κανόνες και συστάσεις του ICAO δεν εφαρμόζονται έναντι των κρατικών αεροσκαφών», κάτι το οποίο προφανώς δεν ισχύει, καθώς υπάρχει η ανάγκη ασφάλειας των πτήσεων. Ως προς τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ο τουρκικός επεκτατισμός είναι γνωστό ότι αμφισβητεί το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου.

Σημειώνεται, τέλος, ότι την περασμένη Δευτέρα διεξήχθη συνεκπαίδευση μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας μας με το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman των ΗΠΑ, στην ευρύτερη περιοχή δυτικά της Πελοποννήσου. Συμμετείχαν δύο ελληνικά αεροσκάφη τύπου F-16 Block 52+ Advanced και δύο αμερικανικά F-18 από το αεροπλανοφόρο.

Απειλές και… πρόσκληση σε διάλογο

Ο Χουλουσί Ακάρ με δηλώσεις του κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Ελλάδα και ισχυρίστηκε ότι «δεν έρχεται για συνομιλίες, δεν κάθεται στο τραπέζι, δεν ακούει, λέει συνέχεια ψέματα. Κάθε λεπτό, κάθε δευτερόλεπτο και ένα ψέμα. Eχουμε βαρεθεί να το αποδεικνύουμε ότι είναι ψέμα». Ο υπουργός Aμυνας της Τουρκίας αφού υποστήριξε πως η χώρα του είναι έτοιμη για συνομιλίες δήλωσε χαρακτηριστικά: «Eίμαστε αποφασισμένοι και ικανοί για να μην επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των 85 εκατομμυρίων πολιτών μας, ούτε τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας και να μην επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός». Οι χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας αποτελούν συνέχεια της σταθερής προσπάθειας της Αγκυρας να «πείσει» τη διεθνή κοινότητα ότι δεν είναι η πολιτική της, αλλά η Αθήνα υπεύθυνη για την ένταση στις διμερείς σχέσεις. Προστίθεται δε, στην αλυσίδα άλλων καταγγελιών, σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική πλευρά παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες με κινήσεις, όπως η στρατιωτικοποίηση των νησιών, ή με πολιτικές εις βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες φαίνεται από σχετικές ανακοινώσεις του τυρκικού υπουργείου Αμυνας ή σχετικές «διαρροές» ότι η Αγκυρα επιχειρεί να διευρύνει την ατζέντα των καταγγελιών της με ανυπόστατους ισχυρισμούς περί «παρενόχλησης» τουρκικών αεροσκαφών από ελληνικά F-16.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση