ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σλοβάκος Πρέσβης: Η μόνη φιλοδοξία μας να διευκολύνουμε διάλογο Ε/κ - Τ/κ

Ο Πρέσβης της Σλοβακίας παρευρέθηκε στη δεξίωση για τα 34χρόνια δικοινοτικού διαλόγου των κομμάτων από την ε/κ και τ/κ πλευρά

ΚΥΠΕ

Η μόνη φιλοδοξία της σλοβακικής διπλωματίας είναι να συμβάλει στην επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων, να διατηρήσει τις καλές σχέσεις μεταξύ τους και να διευκολύνει τον αμοιβαίο διάλογο, δήλωσε ο Πρέσβης της Σλοβακίας στην Κύπρο, στη δεξίωση για τα 34 χρόνια δικοινοτικού διαλόγου των κομμάτων από την ε/κ και τ/κ πλευρά, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι αυτή η διαδικασία βοηθά τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Είναι ένα σημαντικό κανάλι απευθείας διαλόγου μεταξύ των κομμάτων από τις δύο κοινότητες, ως εκπρόσωποι του κόσμου της Κύπρου, σημείωσε.

Ο Μάρτιν Μπέζακ δήλωσε ότι σοκαρίστηκε προσωπικά όταν ήρθε στην Κύπρο κι αντίκρυσε την πράσινη γραμμή, την βρήκε «ακατανόητη και εξωφρενική. Ήταν μια αιμορραγούσα πληγή στην ψυχή». Σαν μια μικρή κεντροευρωπαϊκή χώρα, σημείωσε, η φιλοδοξία τους είναι να βοηθήσουν και να συμβάλουν στην επίλυση του Κυπριακού, υπενθυμίζοντας ότι η πρωτοβουλία αναλήφθηκε από τον τότε Πρέσβη της Τσεχοσλοβακίας, την άνοιξη του 1989, όταν πρότεινε τις κοινές συναντήσεις ε/κ και τ/κ κομμάτων που πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνάντηση πριν 34 χρόνια, 16 Μαΐου του 1989 στην Πράγα. Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, είπε, βρήκαν αυτές τις συναντήσεις υποβοηθητικές στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης και συμφώνησαν όπως αυτές συνεχιστούν στην Λευκωσία.

Η σλοβακική διπλωματία που έχει κερδίσει τη φήμη ενός έντιμου διαμεσολαβητή, οργανώνει μηνιαία αυτές τις συναντήσεις στο Λήδρα Πάλλας, εκδίδοντας κοινά ανακοινωθέντα, ανέφερε. Εχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 300 τέτοιες συναντήσεις, σημείωσε, ενώ περισσότερες από 130 συναντήσεις υποεπιτροπών έχουν πραγματοποιηθεί στο Σπίτι της Συνεργασίας από το 2007, που προετοιμάζουν τις κύριες συναντήσεις στο Λήδρα Πάλλας.

Ο δικοινοτικός διάλογος, συνέχισε ο Σλοβάκος διπλωμάτης, δίνει την ευκαιρία στα κόμματα να παρουσιάσουν τις απόψεις και θέσεις τους σε διάφορα ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό και δίνει ταυτόχρονα τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες ν’ ακούσουν τις απόψεις όλων των μερών στο τραπέζι του διαλόγου. Σημαντικός είναι ο κανόνας, σημείωσε, πως μετά από κάθε συνάντηση πρέπει να βγαίνει ένα κοινό ανακοινωθέν.

Ο κ. Μπέζακ δήλωσε ότι πρόκειται για συστηματικό διάλογο που κάποτε υποτιμάται, αλλά αποτελεί ένα sui generis μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, κι έχει επιπρόσθετη αξία σε καιρούς απουσίας των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών.

Ο Πρέσβης ανέφερε ότι στον πολιτικό διάλογο στο Λήδρα Πάλλας συμμετέχουν 18 πολιτικά κόμματα συνολικά, εννιά από κάθε κοινότητα κι επικεντρώνεται σε ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι απλοί άνθρωποι σε ολόκληρο το νησί. Υπάρχουν, συνέχισε, πολλά θέματα που μπορούν να συζητηθούν αυτή την περίοδο στο Λήδρα Πάλλας, ιδιαίτερα σε αυτές τις κοινωνικο-οικονομικές, πολιτικές συνθήκες και συνθήκες ασφάλειας στο νησί και την περιοχή και παγκόσμια. «Προφανώς οποιαδήποτε εναλλακτική στον διάλογο και την επικοινωνία είναι ακόμη χειρότερη» και παράθεση μια φράση που λέει «αν δεν είσαι στο τραπέζι, πιθανόν είσαι στο μενού (If you are not on the table, you are probably on the menu)».

Ο Πρέσβης της Σλοβακίας σημείωσε επίσης ότι ο δικοινοτικός διάλογος είναι μια μοναδική περίπτωση μακροχρόνιας ανιδιοτελούς βοήθειας από ένα κράτος μέλος της ΕΕ προς άλλο. «Δεν υπάρχει αντίστοιχο παράδειγμα εντός της ΕΕ, τουλάχιστον εξ όσων γνωρίζω. Διευκολύνοντας και οργανώνοντας τις δικοινοτικές συναντήσεις των πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, η Σλοβακία απέδειξε ότι δεν έχει κρυφή ατζέντα. Η χώρα μου δεν αναμένει οφέλη από τον ενδιάμεσο ρόλο της. Και είναι έτοιμη να συνεχίσει τη συμμετοχή της όσο χρειάζεται, για όσο θα το επιθυμούν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες σε αυτές τις συναντήσεις». Στο όνομα μιας διαρκούς, βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό, στο όνομα ενός μέλλοντος στο οποίο όλοι οι Κύπριοι μπορούν να ζουν ειρηνικά και αρμονικά, κατέληξε.

Δηλώσεις συμμετεχόντων

Σε δηλώσεις για τις συναντήσεις με την ευκαιρία της επετείου, προέβησαν εκπρόσωποι κομμάτων.

Μιας δεύτερης ταχύτητας διπλωματία είναι οι συναντήσεις των πολιτικών κομμάτων, δήλωσε η αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Ξένια Κωνσταντίνου λέγοντας ότι αυτού του είδους οι συναντήσεις είναι θετικές, εποικοδομητικές και συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση των θέσεων της μιας πλευράς από την άλλη. Αλλά και διαφορών που ενδεχομένως να υπάρχουν ενδοκοινοτικά.

Η κ. Κωνσταντίνου ευχαρίστησε τη σλοβακική Πρεσβεία για τη συμβολή της και σημείωσε ότι ο ΔΗΣΥ συμμετέχει από την αρχή σε αυτή την πρωτοβουλία και τον Ιούνιο που θα είναι το κόμμα – οικοδεσπότης αυτών των συναντήσεων στο Λήδρα Πάλλας,  θα παραστεί η Πρόεδρος του κόμματος, Αννίτα Δημητρίου, θα εξηγήσει την πρόταση την πρωτοβουλία του ΔΗΣΥ για συζήτηση με την κοινωνία και οργανωμένα σύνολα για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού.

Οι διαπραγματεύσεις για την οικοδόμηση ειρήνης δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο στους ηγέτες, στη διαδικασία πρέπει να συμμετέχει και η κοινωνία των πολιτών, τα πολιτικά κόμματα, ο επιχειρηματικός κόσμος, οι εκπρόσωποι του πολιτισμού και των τεχνών, πρέπει να συμμετέχει στον διάλογο, σημείωσε ο γραμματέας διεθνών σχέσεων του ΡΤΚ, Φικρί Τορός. Έτσι, είπε, οι ηγέτες θα είναι επαρκώς ενθαρρυμένοι για να εργαστούν για την ειρήνη στο νησί μας.

Η σλοβακική Πρεσβεία κάνει μια εξαιρετική δουλειά, ανέφερε ο κ. Τορός λέγοντας ότι ο ίδιος έχει προσωπική εμπειρία από τον διάλογο που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας όλα αυτά τα χρόνια. «Υπάρχουν πολλές αποκλίσεις, αλλά υπάρχει και πολύς κοινός χώρος, όπου τα πολιτικά κόμματα είναι διατεθειμένοι να παραμείνουν εμπλεκόμενα μέρη». Ευχαρίστησε την Πρεσβεία της Σλοβακίας γι’ αυτή την πολύ γενναιόδωρη και συνεχή πρωτοβουλία. Καμία εξέλιξη στο νησί δεν κατόρθωσε να τους αποθαρρύνει, συνεχίζουν με την ίδια δέσμευση και το ίδιο πάθος, σημείωσε.

Στη δεξίωση που έγινε στο Λήδρα Πάλλας, με τη συμβολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ,  τραγούδησε η δικοινοτική χορωδία «Λένα Μελανίδου» και παρευρέθηκαν αρχηγοί ή εκπρόσωποι ε/κ και τ/κ κομμάτων που συμμετέχουν στις μηνιαίες συναντήσεις υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σλοβακίας, ο Ε/κ διαπραγματευτής, Μενέλαος Μενελάου, συμπρόεδροι των Τεχνικών Επιτροπών, οι πρόεδροι των δύο εμπορικών επιμελητηρίων, επικεφαλής και μέλη διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο, όπως η Πρέσβειρα των ΗΠΑ, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση