ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρέσβειρα Ιρλανδίας: Εργαζόμαστε για λύση ομοσπονδίας στην Κύπρο

ΚΥΠΕ

Η κατασταλαγμένη άποψη της διεθνούς κοινότητας τάσσεται υπέρ μιας ομοσπονδιακής λύσης στο Κυπριακό, λέει η Πρέσβειρα της Ιρλανδίας στην Κύπρο, Ντέιρντρε Νι Άλουϊν, σημειώνοντας ότι αυτό είναι «το αποτέλεσμα για το οποίο θα εργαζόμαστε». Η χώρα της, η οποία συμμετέχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, επιδεικνύει «ιδιαίτερο ενδιαφέρον» για τις εξελίξεις στην Κύπρο, λέει η Πρέσβειρα, εκφράζοντας παράλληλα σθεναρή υποστήριξη στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για εξεύρεση μιας συνολικής διευθέτησης στον νησί.

Σε συνέντευξή της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων με την ευκαιρία της Ημέρας του Αγίου Πατρικίου, την εθνική εορτή της Ιρλανδίας που εορτάζεται στις 17 Μαρτίου, η Πρέσβειρα Νι Άλουϊν αναλύει τις τρεις προτεραιότητες της χώρας της στο Συμβούλιο Ασφαλείας και πως αυτές αντικατοπτρίζονται στην Κύπρο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη διατήρηση και οικοδόμηση της ειρήνης.

Αναφέρεται, επίσης, στις συνέπειες του Brexit, σημειώνοντας πως το Δουβλίνο επιμένει στην εφαρμογή των εμπορικών διευθετήσεων για τη Βόρεια Ιρλανδία «στο σύνολό τους» διατηρώντας ταυτόχρονα την ειρηνευτική διαδικασία.

Ενόψει της σύγκλησης της άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο, μεταξύ 27 και 29 Απριλίου 2021, στη Γενεύη, η Πρέσβειρα σημειώνει πως αποτελεί πολύ σημαντική και θετική εξέλιξη το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας αποφάσισε να συγκαλέσει αυτή τη συνάντηση, η οποία, παρόλες τις προκλήσεις και τα εμπόδια που σχετίζονται με την πανδημία, θα μπορέσει να προχωρήσει.

«Η Ιρλανδία είναι επί του παρόντος εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2021-2022, επομένως έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή και υποστηρίζουμε σθεναρά τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για εξεύρεση μιας συνολικής διευθέτησης. Και αυτή η διευθέτηση θα είναι στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, χτίζοντας στην πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής προς αυτή την κατεύθυνση» υπογραμμίζει.

Λέει εξάλλου ότι η κατασταλαγμένη άποψη της διεθνούς κοινότητας τάσσεται υπέρ μιας ομοσπονδιακής λύσης «και σίγουρα αυτό είναι το αποτέλεσμα για το οποίο θα εργαζόμαστε».

Η Πρέσβειρα επαναλαμβάνει τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Ύπατος Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, ο οποίος αναφέρθηκε και στην προϋπόθεση πως οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να συνάδει επίσης με τις πολιτικές και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ιρλανδία υποστήριξε με συνέπεια το μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υπάρχει μακροχρόνια στήριξη για αυτές τις παραμέτρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και γενικότερα τη διεθνή κοινότητα», λέει η Ντέιρντρε Νι Άλουϊν.

Επικαλούμενη πάλι τον Αντιπρόεδρο Μπόρελ, που είπε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα της ΕΕ, η Πρέσβειρα συνεχίζει λέγοντας ότι «η Κύπρος είναι σήμερα κράτος μέλος της Ένωσης και θα συνεχίσει να είναι κράτος μέλος μετά την επανένωση».

«Η πλήρης εφαρμογή του κεκτημένου της ΕΕ που θα ακολουθήσει μετά από μια διευθέτηση θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους» προσθέτει.

Από τον Ιανουάριο του 2021, η Ιρλανδία συμμετέχει ως εκλεγμένο μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με διετή θητεία. «Η Ιρλανδία έχει τρεις προτεραιότητες κατά τη συμμετοχή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, την οικοδόμηση της ειρήνης, την ενίσχυση της πρόληψης των συγκρούσεων και διασφάλιση της λογοδοσίας, και αυτές οι προτεραιότητες αντικατοπτρίζονται στη δέσμευση της Ιρλανδίας εδώ στην Κύπρο», λέει η Πρέσβειρα Νι Άλουϊν.

Σημειώνει, εξάλλου, ότι η Ιρλανδία συμμετέχει στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) και επί του παρόντος είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη συνεισφορά σε αστυνομικό προσωπικό. Επιπλέον, λέει ότι η Ιρλανδία υποστηρίζει το ουσιαστικό έργο που επιτελείται από τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων και τις προσπάθειές για εντοπισμό και επιστροφή στους οικείους των λειψάνων όσων πέθαναν κατά τη διάρκεια της διένεξης στην Κύπρο.

«Η προώθηση της ατζέντας για τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια αποτελεί οριζόντια προτεραιότητα για την Ιρλανδία και η Πρεσβεία επικεντρώθηκε σε αυτές τις προσπάθειες τα τελευταία χρόνια με σειρά δικοινοτικών εκδηλώσεων, υπέρ της ανάληψης μεγαλύτερου ρόλου εκ μέρους των γυναικών στην ειρηνευτική διαδικασία», προσθέτει.

Ερωτηθείσα εάν το Δουβλίνο θα συνεχίσει να συμβάλλει στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο, η Πρέσβειρα υπενθυμίζει ότι η χώρα της είναι παρούσα στο νησί, συμμετέχοντας στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ από την έναρξη της αποστολής της, τον Μάρτιο του 1964.

Αρχικά, λέει, οι ιρλανδικές ένοπλες δυνάμεις συμμετείχαν στην αποστολή και η παρουσία τους διήρκεσε μέχρι το 2005. Από το 1993 έως σήμερα, μέλη της ιρλανδικής αστυνομίας “An Garda Síochána” εκπροσωπούν την Ιρλανδία και αυτή τη στιγμή αποτελούν το μεγαλύτερο εθνικό αστυνομικό απόσπασμα στην αποστολή, με 12 αστυνομικούς.

Όπως λέει η Πρέσβειρα «η Ιρλανδία παραμένει προσηλωμένη στην αποστολή στην Κύπρο και αναγνωρίζει την ανάγκη να συνεχιστεί η παρουσία της έως ότου επιτευχθεί μια διευθέτηση».

Σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες που έχει εκφράσει το Συμβούλιο Ασφαλείας σε σχέση με τη μονομερή απόφαση της Τουρκίας για άνοιγμα μέρους του παραλιακού μετώπου στο Βαρώσι, τον περασμένο Οκτώβριο και την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, η Πρέσβειρα υπενθυμίζει ότι η Ιρλανδία υποστήριξε πλήρως τη συμπερίληψη ισχυρής αναφοράς για τα Βαρώσια στις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν τον περασμένο Ιανουάριο σχετικά με το ψήφισμα 2561 (2021) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο ανανεώθηκε η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Το ψήφισμα καλεί σε αντιστροφή των πρόσφατων εξελίξεων, λέει η κ. Νι Άλουϊν και σημειώνει ότι «αυτό είναι ένα από τα πολλά ζητήματα που μπορούν να επιλυθούν προς όφελος του λαού της Κύπρου όταν υπάρξει συμφωνία για μια συνολική διευθέτηση».

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της συμμετοχής του Δουβλίνου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Πρέσβειρα Νι Άλουϊν λέει ότι η Ιρλανδία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο - μαζί με τη Γαλλία που είναι μόνιμο μέλος - στη διασφάλιση της προώθησης των θέσεων και των προτεραιοτήτων της ΕΕ στο παγκόσμιο αυτό Σώμα, που ασχολείται κυρίως με θέματα διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στον 21ο αιώνα είναι παγκόσμιες προκλήσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη σύνορα και όρια. Από τη φύση της, η ΕΕ παρέχει ένα φόρουμ συνεργασίας μεταξύ των χωρών – γι’ αυτό άλλωστε ιδρύθηκε» σημειώνει.

Λέει, ακόμη, ότι η ΕΕ έχει να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο ως ηγέτιδα δύναμη σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. «Η ΕΕ έχει υιοθετήσει τους πιο φιλόδοξους στόχους στον κόσμο ως προς το θέμα αυτό και μέσω της ηγεσίας αυτής μπορούμε να επηρεάσουμε τον παγκόσμιο διάλογο», προσθέτει η Πρέσβειρα.

Την ίδια ώρα, δεν περνούν απαρατήρητες στο Δουβλίνο οι αλλαγές που σημειώνονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι ένας μακροχρόνιος φίλος της Ιρλανδίας - έχει πράγματι ισχυρούς προσωπικούς δεσμούς με την Ιρλανδία - και ανυπομονούμε για μια ζεστή και φιλική σχέση με την Κυβέρνηση των ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης θετικών σχέσεων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ» λέει η Πρέσβειρα, ερωτηθείσα για την αλλαγή εξουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όσον αφορά τη σχέση ΕΕ-ΗΠΑ, υπάρχουν πολλές κοινές προτεραιότητες και αξίες, προσθέτει και επισημαίνει την επίσκεψη του απεσταλμένου του Προέδρου Μπάιντεν για το Κλίμα, Τζον Κέρι, στις Βρυξέλλες, η οποία όπως λέει «έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα για τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση Μπάιντεν στις σχέσεις της με την ΕΕ».

Στον απόηχο του Brexit, η Ιρλανδία σημειώνει την προσήλωσή της στους όρους που εισήχθησαν από το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, λέγοντας ότι αυτοί πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως. Οι νέοι κανόνες που τέθηκαν σε ισχύ φέτος προνοούν ότι γίνεται έλεγχος των προϊόντων που φτάνουν στα λιμάνια της Βόρειας Ιρλανδίας, προτού αυτά μεταφερθούν στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Η Πρέσβειρα υπογραμμίζει ότι οι νέες ρυθμίσεις που τέθηκαν σε ισχύ είναι μια άμεση και προβλέψιμη συνέπεια της εκδοχής του Brexit στην οποία επέμεινε η βρετανική Κυβέρνηση και η οποία περιελάμβανε την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Εσωτερική Αγορά, καθώς επίσης και από την Τελωνειακή Ένωση.

«Μπορεί, λοιπόν, να πει κανείς ότι το Brexit είναι το πρόβλημα και το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία στη Συμφωνία Αποχώρησης είναι η λύση σε αυτό το πρόβλημα. Και είναι η λύση που έτυχε προσεκτικής διαπραγμάτευσης επί σειρά ετών και νομίζω ότι επιδιώκει να εξισορροπήσει δύο πτυχές. Φυσικά, η βασική προτεραιότητα της ιρλανδικής Κυβέρνησης είναι πάντοτε η διατήρηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βόρεια Ιρλανδία και επομένως, η αποφυγή της επιβολής ενός σκληρού συνόρου στο νησί είναι απολύτως απαραίτητη προς το σκοπό αυτό. Ταυτόχρονα, είναι πολύ σημαντικό για τη Βόρεια Ιρλανδία να είναι σε θέση να δείξει στους εταίρους μας στην ΕΕ ότι η ακεραιότητα της Ευρωπαϊκής Εσωτερικής Αγοράς θα διατηρηθεί, ό,τι κι αν συμβεί» λέει.

Σύμφωνα με την Πρέσβειρα, το Πρωτόκολλο αποτελεί την λεπτή ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο πτυχών. «Και ενώ μπορεί να υπάρχει λίγη ευελιξία ως προς την εφαρμογή ορισμένων πτυχών, το Πρωτόκολλο πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως, είναι θέμα διεθνούς δικαίου» προσθέτει η κ. Νι Άλουϊν. Εκφράζει, παράλληλα, την ευγνωμοσύνη της Ιρλανδίας για την υποστήριξη που παρείχε η Κύπρος κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, μαζί με όλα τα άλλα κράτη μέλη.

Όσον αφορά τις συνέπειες του Brexit, η Πρέσβειρα λέει ότι είναι πιθανό να είναι ευρύτερες και να συνεχιστούν για πολλά χρόνια ακόμη. «Η σχέση Βρετανίας-Ιρλανδίας συνεχίζει να είναι απολύτως απαραίτητη για την υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βόρεια Ιρλανδία», λέει, προσθέτοντας ότι η ιρλανδική Κυβέρνηση «συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα σε μια στενή σχέση εργασίας με τους Βρετανούς εταίρους της».

Αναπόφευκτα, το Brexit προκάλεσε δυσκολίες στο εκτελεστικό σώμα κατανομής της εξουσίας που κυβερνά τη Βόρεια Ιρλανδία, ωστόσο, οι δομές της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής συνεχίζουν να λειτουργούν και να φέρνουν αποτελέσματα για τους πολίτες, κάτι που είναι ακόμη πιο σημαντικό καθώς συνεχίζεται η πανδημία, προσθέτει.

Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ιρλανδίας και Κύπρου, η Πρέσβειρα λέει ότι είναι εξαιρετικά ζεστές και φιλικές και «υπάρχει μια πραγματική αίσθηση κατανόησης μεταξύ μας για ιστορικούς και γεωγραφικούς λόγους».

Όπως λέει, η Πρεσβεία συνεχίζει να εργάζεται για αύξηση, για παράδειγμα, των εξαγωγών τροφίμων και ποτών από την Ιρλανδία προς την Κύπρο, καθώς και για υποστήριξη υφιστάμενων δεσμών, όπως είναι το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία, στην κοινοπραξία του οποίου συμμετέχει το Ιρλανδικό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα.

«Ως νησιά και ως κράτη μέλη της ΕΕ, νομίζω ότι υπάρχει λαμπρό μέλλον για ενισχυμένη συνεργασία τα επόμενα χρόνια» σημειώνει η κ. Νι Άλουϊν.

Αναφέρεται επίσης στις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ιρλανδία για Κύπριους φοιτητές. «Όσο καιρό βρίσκομαι στην Κύπρο νιώθω ότι η Ιρλανδία αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για Κύπριους φοιτητές που σκέφτονται να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Είναι μια ασφαλής και φιλική χώρα, προσανατολισμένη στην οικογένεια και νομίζω ότι οι Κύπριοι φοιτητές θα αισθάνονται πραγματικά σαν στο σπίτι τους στην Ιρλανδία» λέει.

Εξηγεί ότι ως πολίτες της ΕΕ, οι φοιτητές από την Κύπρο θα έχουν δικαίωμα στα σχέδια της Ιρλανδίας χωρίς χρέωση, αν και υπάρχει χρέωση εγγραφής, ύψους 3.000 ευρώ. «Έχουμε ένα παγκοσμίου επιπέδου πανεπιστημιακό σύστημα και σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ιρλανδία, συχνά με στενούς δεσμούς με τον κλάδο υψηλής τεχνολογίας και τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που βρίσκονται στην Ιρλανδία. Γενικά, νομίζω ότι είναι μια εξαιρετική επιλογή» προσθέτει.

Η Πρέσβειρα λέει ακόμη ότι οι Ιρλανδοί και οι Κύπριοι έχουν πολλά κοινά όσον αφορά την προσέγγισή τους πάνω στην οικογένεια και τη φιλοξενία. «Έχουμε μια πλούσια κουλτούρα και ιστορία, για αυτό ενθαρρύνω πραγματικά τους Κύπριους φοιτητές και τους γονείς να εξετάσουν την Ιρλανδία» σημειώνει.

Φέτος, πολλά μνημεία και κτίρια στην Κύπρο θα φωτιστούν πράσινα για την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου, μεταξύ αυτών η Βουλή των Αντιπροσώπων, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, δημαρχεία, πλατείες και εκκλησίες. Πέρυσι, η Πρεσβεία αναγκάστηκε να ακυρώσει τη δεξίωση για την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου και το Ιρλανδικό Φεστιβάλ στη Λάρνακα, λόγω της πανδημίας.

«Φέτος θα πραγματοποιήσουμε μια εικονική δεξίωση για την ιρλανδική κοινότητα που διαμένει στην Κύπρο, με μηνύματα από ορισμένους ειδικούς προσκεκλημένους. Θα έχουμε επίσης αριθμό ρεκόρ ‘πρασινίσματος’» μνημείων και κτιρίων στην Κύπρο, ως μια χειρονομία αλληλεγγύης και φιλίας, λέει η Πρέσβειρα.

Σημειώνει ότι η χρονιά που πέρασε ήταν δύσκολη για όλους «και έτσι το μήνυμα της φετινής Ημέρας του Αγίου Πατρικίου είναι αλληλεγγύη και ελπίδα για την ανανέωση που αναμένεται να έρθει τα επόμενα χρόνια». Η Πρέσβειρα εύχεται καταληκτικά «μια ευτυχισμένη Ημέρα του Αγίου Πατρικίου με υγεία» σε όλη την ιρλανδική κοινότητα και τους φίλους της Ιρλανδίας στην Κύπρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση