Kathimerini.com.cy
O Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας είχε συνάντηση με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφαλείας κ. Josep Borrell. Ο κ. Πάλμας ενημέρωσε για την κατάσταση ασφαλείας στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων σε θέματα περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας πριν την έναρξη της άτυπης Συν΄όδου Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Παράλληλα, ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι «θα προτείνω να αναλάβει η Ελλάδα τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα και θα προσφέρω το στρατηγείο της Λάρισας ως στρατηγείο για τη συγκεκριμένη επιχείρηση».
Η δήλωση Δένδια
«Θα μιλήσουμε σήμερα, εκτός από την Ουκρανία, για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα. Αφενός μεν, για να δούμε τι ευκαιρίες υπάρχουν για την ενίσχυση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, αλλά και για να δούμε τι συμβατότητες μπορεί να δημιουργηθούν για το Ελληνικό Σύστημα Αμυντικής Καινοτομίας το οποίο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε.
Θα μιλήσουμε σήμερα, εκτός από την Ουκρανία, για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα.
— Nikos Dendias (@NikosDendias) January 31, 2024
Αφενός μεν για να δούμε τι ευκαιρίες υπάρχουν για την ενίσχυση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, αλλά και για να δούμε τι συμβατότητες μπορεί να… pic.twitter.com/S61jHovn7j
Επίσης, θα συζητήσουμε για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα και θα προτείνω, θα προσφέρω, να αναλάβει η Ελλάδα τη διοίκηση της επιχείρησης, όπως επίσης θα προσφέρω το στρατηγείο της Λάρισας ως στρατηγείο για την επιχείρηση. Ευχαριστώ πολύ».
Μπορέλ: Στις 17 Φεβρουαρίου ελπίζουμε να έχουμε τις «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα
Σημειώνεται ότι, φέροντας την ελληνική επωνυμία «Ασπίδες», ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα αρχίσουν τις περιπολίες στην Ερυθρά Θάλασσα πιθανότατα στις 17 Φεβρουαρίου, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, με ενεργό συμμετοχή και της Ελλάδας, ενδεχομένως και στη διοίκηση της αποστολής.
Πιθανόν και εντός της ημέρας να ανακοινωθεί ποια χώρα θα ηγηθεί της αποστολής «Ασπίδες», πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ. «Πρέπει να αποφασίσουμε ποια χώρα θα αναλάβει τη διοίκηση, πού θα βρίσκεται το στρατηγείο και τι πλοία θα εισφέρουν οι χώρες μέλη», είπε πριν εισέλθει στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Αμυνας των χωρών-μελών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. «Πρέπει να είμαστε ταχύτατοι», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες του ιταλικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων ANSA, η ηγεσία της αποστολής θα ανατεθεί είτε στην Ιταλία είτε στη Γαλλία είτε στην Ελλάδα, που ατύπως έχουν θέσει σχετική υποψηφιότητα.
B. Πάλμας: Ενημέρωσε για την κατάσταση ασφαλείας στην Κυπριακή Δημοκρατία
Ο Υπουργός Άμυνας κ. Βασίλης Πάλμας συμμετείχε στην άτυπη συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 30 και 31 Ιανουαρίου 2024.
Οι Υπουργοί Άμυνας έτυχαν ενημέρωσης για την παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία και συζήτησαν σχετικά με τις μελλοντικές δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των κρατών–μελών για την ασφάλεια της χώρας. Εξέτασαν τρόπους άμεσης, μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης υποστήριξης της Ουκρανίας.
Ακολούθως οι Υπουργοί Άμυνας ενημερώθηκαν από τον Ύπατο Εκπρόσωπο και τον Επίτροπο αρμόδιο για την εσωτερική αγορά κ. Thierry Breton αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την αμυντική βιομηχανία. Συζητήθηκε, επίσης, η πρόοδος στην υλοποίηση της Δυναμης Ταχείας Ανάπτυξης (Rapid Deployment Capacity – RDC) που αποτελεί ένα από τα κυριότερα παραδοτέα της Στρατηγικής Πυξίδας και απαραίτητο βήμα για να καταστεί η Ευρωπαική Ένωση αυτόνομος πάροχος ασφάλειας.
Επιπλέον, συζητήθηκε η κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή Σαχέλ και στην Ερυθρά Θάλασσα, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στην προσπάθεια της ΕΕ να διατηρήσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην περιοχή μέσω και μιας νέας ναυτικής αποστολής.
Πριν από την έναρξη του Συμβουλίου ο Υπουργός Άμυνας είχε συνάντηση με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφαλείας κ. Josep Borrell. Ο κ. Πάλμας ενημέρωσε για την κατάσταση ασφαλείας στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων σε θέματα περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας.