ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η δεύτερη ανάγνωση της δημοσκόπησης

Άρχισε να εισπράττει τη δυσαρέσκεια ο ΔΗΣΥ, μειώνονται τα ποσοστά του ΑΚΕΛ, διατηρεί τη δύναμή του το ΔΗΚΟ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Κάθε άλλο παρά θετικά ήταν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενήργησε για λογαριασμό της «Καθημερινής» η Symmetron Market Research. Ο ΔΗΣΥ, αν και διατηρεί την πρωτιά, άρχισε να πληρώνει το μάρμαρο της δυσαρέσκειας από την κυβερνητική φθορά και τους χειρισμούς, τόσο σε ό,τι αφορά το κυπριακό, αλλά κυρίως στο κεφάλαιο της διαφθοράς.

Ένας Πρόεδρος που πέφτει

Ο Νίκος Αναστασιάδης υποτίμησε από την αρχή τον κίνδυνο που λέγεται διαφθορά. Θεώρησε πως οι χειρισμοί του στην πανδημία θα διέλυαν με μαγικό τρόπο όσα διαρρέονταν ή βρίσκονταν στην περιρρέουσα για το Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων. Η δημοσκόπηση δείχνει πως η κοινωνία αυτή τη στιγμή του γυρνά την πλάτη δεδομένου ότι μόλις το 29% εγκρίνουν τον τρόπο που εκτελεί τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος ενώ το συντριπτικό 61% των ερωτηθέντων τον απορρίπτει. Στο κυπριακό το 45% δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από τους χειρισμούς της κυβέρνησης Αναστασιάδη και το κυριότερο στη διαφθορά το συντριπτικό 74% των ερωτηθέντων δηλώνει καθόλου ευχαριστημένο από τους χειρισμούς της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Ενδιαφέρον προκαλεί πως οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο κομμάτι των πολιτογραφήσεων συγκεντρώνουν το 76% της αρνητικής γνώμης και μόλις το 16% της θετικής. Από το καλοκαίρι βεβαίως μέχρι και σήμερα, δεν μεσολάβησαν λίγα. Η κυβέρνηση είχε κακή εικόνα την οποία κάλυψε εν τω μέσω της πανδημίας κάτω από το χαλί. Τα ξένα δημοσιεύματα του Al Jazeera, γύρω από την κακοδιαχείριση των πολιτογραφήσεων σε συνδυασμό με το περιβόητο βίντεο που κυκλοφόρησε τον περασμένο Οκτώβρη, σήκωσαν το χαλί και έκαναν την κοινωνία να βγει στους δρόμους και να αντιδράσει.

Το διάγγελμα άργησε μια μέρα

Προφανώς ο Νίκος Αναστασιάδης δεν έδειξε τα κατάλληλα αντανακλαστικά για να διαχειριστεί τη οργή που καλλιεργείτο και άργησε να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις. Το αργοπορημένο διάγγελμα, αντί να επικεντρωθεί σε παραδοχές, αντί να αναδείξει τα μέτρα κατά της διαφθοράς και την αποστολή ενός συνενωτικού μηνύματος προς την κοινωνία, επικεντρώθηκε στην άμυνα και την επίθεση στους επικριτές του. Καθόλου τυχαίο ότι ακόμα και τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν την επόμενη μέρα πέρασαν απαρατήρητα, με την κοινωνία να δίνει έμφαση στην ασπίδα που έβαλε ο Πρόεδρος στην υπουργό Δικαιοσύνης.

Λείπει η ελπίδα

Δημιουργείται συνεπώς μία κατάσταση όπου η ελπίδα απουσιάζει από την κυπριακή κοινωνία, είτε αφορά την οικονομία –το μέλλον της οποίας κρίνεται αβέβαιο- είτε αφορά το κυπριακό. Δεν είναι καθόλου τυχαία η χαμηλή αποδοχή του Προέδρου στους χειρισμούς του. Και δεν είναι τυχαίο με δεδομένο ότι τους τελευταίους μήνες, η κοινωνία είδε το τελευταίο οχυρό που ονομάζεται περίκλειστη Αμμόχωστος να ανοίγει και την τουρκική πλευρά να προχωρεί σε έργα. Έργα που καταδεικνύουν νέα τετελεσμένα για το κυπριακό. Αυτά τα τετελεσμένα σε συνδυασμό με τη δημόσια παραδοχή του Αρχιεπισκόπου ότι ο Πρόεδρος του έχει μιλήσει για δύο κράτη, φέρεται να οδηγήσαν στο να απωλέσει ο Πρόεδρος την εμπιστοσύνη μίας σημαντικής μερίδας των πολιτών.


Το μάρμαρο της κακής κυβερνητικής εικόνας το πληρώνει αυτή τη στιγμή ο ΔΗΣΥ. Συμβαίνει άλλωστε σε κάθε κυβερνών κόμμα. Είτε να εισπράττει οφέλη από τους χειρισμούς της διακυβέρνησης είτε να πλήττονται από αυτή. Τον περασμένο Ιούνιο για παράδειγμα ο ΔΗΣΥ είχε εισπράξει μερίδιο από τις δάφνες στις οποίες επαναπαυόταν η κυβέρνηση από τους χειρισμούς της πανδημίας. Αν οι εκλογές διενεργούνταν την ερχόμενη Κυριακή, ο ΔΗΣΥ θα λάμβανε 17,1%. Η συσπείρωση του κόμματος κρίνεται χαμηλή καθώς το 50,3% των Συναγερμικών ψηφοφόρων δηλώνει έτοιμο να στηρίξει το κυβερνών κόμμα. Οι κύριες εισροές του προέρχονται από την Αλληλεγγύη με 33,3% και το ΕΛΑΜ 9,1%.. Το υψηλότερο ποσοστό το συγκεντρώνει στην επαρχία Λευκωσίας με 18,7% και το χαμηλότερο στη Λεμεσό 14,4%.

Όπως όλα δείχνουν ένα μερίδιο των Συναγερμικών διαφωνεί με τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Πιο συγκεκριμένα, το 45% δηλώνει αρκετά ικανοποιημένο από την κυβέρνηση, 6% πολύ ικανοποιημένο, ενώ 26% των ερωτηθέντων και 22% δηλώνει λίγο ικανοποιημένο. Μόλις το 55% των Συναγερμικών εγκρίνει τον τρόπο που ο Νίκος Αναστασιάδης εκτελεί τα καθήκοντά του με το σημαντικό 35% να τον απορρίπτει. Σε ό,τι αφορά το κυπριακό, το 26% δηλώνει πως δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από τους χειρισμούς Αναστασιάδη, το 23% λίγο, ενώ το 41% δηλώνει αρκετά ικανοποιημένο. Σημαντική είναι και η αντίδραση των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ σε ό,τι αφορά τη διαφθορά και διαπλοκή. Το 58% δηλώνει καθόλου ικανοποιημένο από τους κυβερνητικούς χειρισμούς, το 19% λίγο και το 16% αρκετά ικανοποιημένο. Τα επιχειρήματα μάλιστα της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο των πολιτογραφήσεων, δεν έχουν καταφέρει να πείσουν το συναγερμικό ακροατήριο καθώς το 54% βλέπει αρνητικά τη στάση της κυβέρνησης και μόλις το 36% θετικά. Καθόλου τυχαίο λοιπόν, που Συναγερμικά στελέχη και ιδιαίτερα υποψήφιοι, έχουν εδώ και καιρό κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας για τους χειρισμούς στο κυπριακό, αλλά κυρίως στη διαφθορά. Κάποιοι εξ αυτών έχουν τολμήσει να κάνουν διακριτική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση είτε σε ό,τι αφορά την διαπλοκή είτε σε ό,τι αφορά στο κυπριακό. Σίγουρα όμως κανένα συναγερμικό στέλεχος, ούτε πολιτικό μέλος του υπουργικού συμβουλίου δεν μπήκε στη διαδικασία να αγκαλιάσει την τοποθέτηση του Προέδρου μετά το διάγγελμα καθώς αντιλαμβάνονται πως αυτό έχει προσωπικό κόστος για τους ίδιους. Μία κατάσταση πολύ διαφοροποιημένη από την προηγούμενη πενταετία, αν λάβει κανείς υπόψη πως ο Νίκος Αναστασιάδης, από το μεγάλο ατού του Συναγερμού τείνει να μετατραπεί στο μεγάλο βαρίδι που σέρνει το κόμμα προς τα κάτω.

Ψάχνοντας το ΑΚΕΛ…

Βεβαίως, μπορεί να υπάρχει δυσαρέσκεια για την κατάσταση, αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να κεφαλαιοποιήσει και ιδιαίτερα το ΑΚΕΛ. Το κόμμα της Αριστεράς, παρουσιάζει σοβαρή αδυναμία να παρουσιαστεί ως η εναλλακτική πρόταση απέναντι στην κυβέρνηση Αναστασιάδη, αν κρίνει κάποιος από τα ποσοστά που λαμβάνει. Συγκεντρώνει μόλις το 14% ενώ η συσπείρωση του κόμματος φτάνει το 62%. Κύρια πηγή εισροών είναι η Συμμαχία Πολιτών με 13% και άλλη ψήφο στο 19%. Το ψηλότερο ποσοστό του ΑΚΕΛ φαίνεται στην Πάφο με 16,4% ενώ το χαμηλότερο στη Λευκωσία με 12,3%.  Το μεγαλύτερο βεβαίως πρόβλημα του ΑΚΕΛ, είναι ότι προφανώς δεν έχει πείσει περί του ηθικού πλεονεκτήματος το οποίος συχνά επικαλείται, ούτε για το γεγονός ότι μπορεί να παρουσιάσει εναλλακτική πολιτική διακυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το κόμμα έπεσε λίγο σε ποσοστά σε σχέση με τον Ιούνιο, προφανώς γιατί το βίντεο του Al Jazeera ενέπλεκε βουλευτή του.

Ο διασωθείς…

Το κόμμα που φαίνεται να διασώζεται είναι το ΔΗΚΟ, το οποίο παρά τη διάσπασή του –αποχώρησαν το καλοκαίρι τρείς βουλευτές και συμπαρατάχθηκαν με την ΔΗΠΑ- εξακολουθεί να διατηρεί τα ποσοστά του. Το κόμμα του Κέντρου συσπειρώνεται στο 52,9% παρά το γεγονός ότι έχει πλέον «καθαρίσει» από την εσωκομματική αντιπολίτευση. Αυτό δίδει την ερμηνεία ότι ίσως το ΔΗΚΟ όπως πάντα να καθυστερεί να συσπειρωθεί, είτε ότι υπάρχει κρυφή ψήφος προς την ΔΗΠΑ. Η μεγαλύτερη συσπείρωση του κόμματος φαίνεται στη Λεμεσό με 12,3% και ακολουθεί η Κερύνεια με 10,3% και η Λευκωσία με 10,2%. Κύρια εισροή ψήφων προέρχεται από τη Συμμαχία Πολιτών 17,4%. Η διατήρηση των ποσοστών ίσως να οφείλεται στην μετωπική σύγκρουση του Νικόλα Παπαδόπουλου με την κυβέρνηση στον τομέα των πολιτογραφήσεων και της διαφθοράς.

Ο γρίφος των Πρασίνων

Στο επίκεντρο των επικείμενων εκλογών βρίσκονται οι Οικολόγοι μετά και την αλλαγή σκυτάλης από τον Γιώργο Περδίκη στον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου και την πολυσυλλεκτικότητα του ψηφοδελτίου. Οι Οικολόγοι παρουσιάζονται ως το τέταρτο κόμμα με ποσοστό 4,9%.Οι εισροές προέρχονται κυρίως από την ΕΔΕΚ και τη Συμμαχία Πολιτών, ενώ το κόμμα συσπειρώνεται στο 48,4%. Αυτή η συσπείρωση καταδεικνύει την απουσία κομματικού μηχανισμού στους Οικολόγους. Ενδιαφέρον προκαλεί το αν τελικά όσοι λένε πως θα ψηφίσουν Οικολόγους θα πάνε στην κάλπη, ή αν αποτελεί απλά θεωρητική ψήφο διαμαρτυρίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Δημοσκοπήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X