ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Δαμόκλειος σπάθη» η Πύλα

Ηρεμία στη νεκρή ζώνη την στιγμή που τα μηνύματα από την Άγκυρα προς την «ΤΔΒΚ» ενισχύουν την κυριαρχική ισότητα

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Το ζήτημα της κατασκευής δρόμου από το Άρσος (Λάρνακας) προς την Πύλα μπορεί να επανέρχεται σε επίπεδο ρητορικής μεταξύ κατοχικών αρχών, ΟΥΝΦΙΚΥΠ και ΚΔ ωστόσο «επί του εδάφους» η προοπτική κατασκευής οδικού δικτύου -που θα διέρχεται μέσα από τη νεκρή ζώνη- δείχνει προσωρινά να μην προχωράει, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια πως ο «φάκελος Πύλα» δεν στέκει ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από την Λευκωσία αλλά κι ως ένα δυνητικό spoiler στις προσπάθειες επανεκκίνησης του διαλόγου στο Κυπριακό ενόψει Νέας Υόρκης.

Την ίδια στιγμή, η διήμερη, παράνομη επίσκεψη του Τούρκου αντιπροέδρου Σεβντέτ Γιλμάζ στα Κατεχόμενα που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης, επιβεβαιώνει την σπουδή της Άγκυρας περί εμπέδωσης του αφηγήματος της κυριαρχικής ισότητας αποστέλλοντας πολλαπλά πολιτικά σινιάλα για σκληρή γραμμή στο Κυπριακό -ξανά ενόψει της Νέας Υόρκης.

Ηρεμία στην Πύλα

Η ιστορία με την επανέναρξη της κατασκευής του δρόμου Άρσους-Πύλας επανήλθε την Δευτέρα στον τουρκοκυπριακό Τύπο με διαρροή που φαίνεται πως ξεκίνησε από το λεγόμενο υπουργείο Εξωτερικών της «ΤΔΒΚ». Ο εκπρόσωπος της ΟΥΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ διέψευσε πέραν πάσης αμφιβολίας το γεγονός την επόμενη ημέρα, Τρίτη, ενώ και ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας πως οι διεργασίες στη Πύλα παραμένουν σε εξέλιξη τονίζοντας πως (…) δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάτι προς ανακοίνωση, υπάρχουν διεργασίες σε εξέλιξη, ελπίζουμε να υπάρξει κατάληξη. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να διασφαλιστεί το καθεστώς της Νεκρής Ζώνης, να μην υπάρξει το οποιοδήποτε συγκριτικό πλεονέκτημα για τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις».

Αυτό που καθίσταται σαφές είναι πως, προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει κάποια δραστηριοποίηση εκ μέρους των κατοχικών αρχών στην περιοχή ωστόσο το ζήτημα παραμένει ανοικτό και έχει εργαλειοποιηθεί πλήρως από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, προκειμένου α. να λειτουργήσει, καταλυτικά, αν αυτό καταστεί αναγκαίο για τορπιλισμό των προσπαθειών επανεκκίνησης του Κυπριακού και β. να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην περιοχή για σκοπούς επέκτασης της επιρροής εντός της νεκρής ζώνης ή για την διασφάλιση, επί του πεδίου, κερδών σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Από την συνάντηση Γιλμάζ-Τατάρ στα Κατεχόμενα. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος επανέλαβε τα περί λύσης δύο κρατών στο Κυπριακό τονίζοντας ως προς αυτό πως η Άγκυρα στηρίζει 100% μια τέτοια μορφή λύσης.

Σινιάλα Γιλμάζ

Ξεκάθαρα μηνύματα προς την κατεύθυνση μιας λύσης δύο κρατών απέστειλε από τα Κατεχόμενα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Σεβντέτ Γιλμάζ. Στην ομιλία του κατά την άφιξη του στα Κατεχόμενα δήλωσε ότι δεν έχει νόημα να δοκιμάζουμε τις φόρμουλες που έχουν δοκιμαστεί εδώ και πολλά χρόνια για λύση στην Κύπρο και είπε: «Ως Δημοκρατία της Τουρκίας, υποστηρίζουμε το όραμά σας για μια λύση δύο κρατών εκατό τοις εκατό».

«Ο αιώνας της Τουρκίας θα είναι επίσης ο αιώνας της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”», συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Γιλμάζ, προσθέτοντας ότι πιστεύει ειλικρινά ότι η λεγόμενη ΤΔΒΚ θα είναι μια πολύ πιο αποτελεσματική χώρα στον κόσμο και όπου όλοι οι δίαυλοι είναι ανοιχτοί. Επισημαίνοντας ότι θα προχωρήσουν υπομονετικά στο μονοπάτι που γνωρίζουν (σ.σ. περί αναβάθμισης του ψευδοκράτους) ότι είναι σωστό, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Γιλμάζ ανέφερε: «Θα συνεχίσουμε την πορεία μας χρησιμοποιώντας νομικά μέσα και αξιολογώντας καλά τις πραγματικότητες του σημερινού κόσμου».

Αξίζει να αναφερθεί πως στον άξονα της καθόδου Γιλμάζ στα Κατεχόμενα συζητήθηκαν ιδίως το ζήτημα της έλευσης του νερού από την Τουρκία προς την κατεχόμενη Κύπρο, ο συντονισμός του λεγόμενου πρωτοκόλλου οικονομικής συνεργασίας (σ.σ. που συντηρεί ουσιαστικά την «ΤΔΒΚ») ενώ πολύ ενδιαφέρουσα κρίνεται και η ομιλία του Τούρκου αντιπροέδρου, με τον πρέσβη της Άγκυρας Μετίν Φειζόγλου και τον Τ/κ ηγέτη Τατάρ σε «πανεπιστήμιο» -όπου τονίστηκαν πάλι οι προσπάθειες για αναγνώριση της λεγόμενης ΤΔΒΚ καθώς και η «κυριαρχική ισότητα» ως προϋπόθεση για την επανέναρξη των συνομιλιών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση