ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βία στα γήπεδα: Καθοριστική για τα μέτρα η συνεδρίαση της ΚΟΠ

Σε θέση αναμονής για τις αποφάσεις που θα ληφθούν την Παρασκευή βρίσκεται το Προεδρικό, ώστε να δοθεί κατεύθυνση στην παραπέρα πορεία

Του Παύλου Νεοφύτου

Του Παύλου Νεοφύτου

Καθοριστική για τα μέτρα που θα αποφασιστούν για τη διαχείριση της βίας στα γήπεδα θα είναι η έκτακτη συνεδρίαση της ΚΟΠ την Παρασκευή, με αφορμή τα έκτροπα στο «Αλφαμέγα». Δύο πρωτοφανή για το κυπριακό ποδόσφαιρο δεδομένα, η διακοπή ενός αγώνα μετά από παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του υπουργού Δικαιοσύνης, καθώς και η εξέταση του ενδεχομένου μη διεξαγωγής των αγώνων, μέχρι την οριστική λήψη ριζικών αποφάσεων, δίνουν αυτή τη φορά στην όλη συζήτηση λόγους αυξημένων προσδοκιών, οι οποίοι, εάν στο τέλος της ημέρας διαψευστούν, θα βρεθούν οι εμπλεκόμενοι (Προεδρικό, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Αστυνομία, ΚΟΠ και σωματεία) ενώπιον ευθυνών. Από τη μία πλευρά, ο δημόσιος λόγος της κυβέρνησης και της Αστυνομίας φωτογραφίζει την ευθύνη των σωματείων. Από την άλλη, τα σωματεία κάνουν λόγο για ανάγκη να αποκτήσουν περισσότερες εξουσίες, ενώ εκφράζουν προβληματισμό για την πολιτική παρέμβαση και τη διαχείριση του όλου θέματος από την Αστυνομία. Τις επόμενες μέρες τον διάλογο των εμπλεκομένων θα απασχολήσει το αν θα διεξάγονται αγώνες ή αν θα διεξάγονται χωρίς οπαδούς, χωρίς να αποκλείονται και άλλες κατευθύνσεις. Θα πέσουν στο τραπέζι προτάσεις. Όμως το ζητούμενο είναι οι όποιες αποφάσεις να φέρουν αποτελέσματα. Η γλώσσα του σώματος του αρχηγού της Αστυνομίας και το λεκτικό μούδιασμα στις απαντήσεις που έδωσε την επόμενη μέρα των επεισοδίων, και τα δύο σε στάση άμυνας, αντικατοπτρίζουν τις παθογένειες στο κεφάλαιο αίσθημα ασφάλειας των οπαδών και η εξεύρεση του αντιδότου θα επιδιωχθεί να βρεθεί στο προσεχές διάστημα.

Αναμένει μέχρι τη σύσκεψη της ΚΟΠ το Προεδρικό

Σε στάση αναμονής για τις αποφάσεις που θα ληφθούν την Παρασκευή στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΟΠ βρίσκεται το Προεδρικό, σύμφωνα με δηλώσεις στην «Κ» του κυβερνητικού εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, τονίζοντας ότι, πριν αυτή αρχίσει, θα μιλήσει στους συμμετέχοντες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, για να παραθέσει τις απόψεις και τους προβληματισμούς της κυβέρνησης. Από τα αποτελέσματα της συνεδρίασης θα εξαρτηθεί η κατεύθυνση στη λήψη μέτρων, η οποία, για την ώρα, διευκρίνισε, δεν είναι συγκεκριμένη, αλλά βρίσκονται διάφορες ιδέες στο τραπέζι. «Δεν αποκλείεται τίποτα. Απλά το ζήτημα είναι ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση μόνιμη για αυτό το πρόβλημα, δεν γίνεται να επαναλαμβάνονται τα έκτροπα», τόνισε ο κ. Λετυμπιώτης.

«Αν υπήρχε κάποιο θύμα, οι ευθύνες θα βάραιναν και την κυβέρνηση»

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές των σωματείων σε πολιτική απόφαση, ώστε να μη διεξαχθεί τελικά ο χθεσινός αγώνας, ο εκπρόσωπος είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε πολιτική απόφαση, αλλά η απόφαση λήφθηκε σύμφωνα με τη νομοθεσία «Εκείνο το οποίο έγινε χθες βράδυ, αφού ξεκίνησαν τα επεισόδια είναι ότι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε, επικοινώνησε ο ίδιος και με τον υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ο οποίος καθηκόντως επικοινώνησε με τον υπεύθυνο αστυνομικό στον αγωνιστικό χώρο. Ενημερώθηκε από τον υπεύθυνο αστυνομικό του αγωνιστικού χώρου ότι με βάση τον αριθμό των θεατών και τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Αστυνομίας, εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσε να υπάρξει επαρκής αστυνόμευση του χώρου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης τότε σε συντονισμό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε στον αστυνομικό να ενημερώσει τον διαιτητή του αγώνα και ο διαιτητής του αγώνα, όπως ακριβώς προνοεί η νομοθεσία, αποφάσισε τη μη διεξαγωγή του αγώνα», εξήγησε.

Ερωτηθείς αν αυτό αποτελεί παράκαμψη του αρχηγού της Αστυνομίας, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι «προφανώς ήταν μετά από συνεννόηση με τον αρχηγό της Αστυνομίας που επικοινώνησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης με τον υπεύθυνο αστυνομικό». Την ίδια ώρα τόνισε: «Αν υπήρχε κάποιο θύμα το βράδυ της Τετάρτης, οι ευθύνες θα βάραιναν και την κυβέρνηση. Δεν είναι θέμα ότι παρακάμφθηκε κάποιος».

Για τις ευθύνες που καταλογίζονται στην Αστυνομία σε σχέση με τα έκτροπα, σημείωσε ότι ανεξαρτήτως εάν κάποιος αποδίδει ευθύνες στην Αστυνομία ή όχι, το βράδυ της Τετάρτης υπήρξε αυξημενη αστυνόμευση στο στάδιο «Αλφαμέγα», συμπληρώνοντας ότι «δεν γίνεται διά παντώς να βρίσκεται στο γήπεδο ένας αστυνομικός για κάθε φίλαθλο».

Οι δύο επιλογές για τον υπουργό Δικαιοσύνης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, σε δηλώσεις του στην εκπομπή «ALPHA Καλημέρα» για τα έκτροπα που σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, αναφέρθηκε από την πλευρά του στο ενδεχόμενο απαγόρευσης διεξαγωγής αγώνων, μέχρι οι φορείς να συνεννοηθούν και να προχωρήσουν στη λήψη αυστηρών μέτρων. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι μπροστά στην έξαρση της οπαδικής βίας υπάρχουν δύο επιλογές: «Η Αστυνομία σε κάθε αυξημένης επικινδυνότητας ποδόσφαιρο να μπαίνει σε μια μάχη με όλα τα παρεπόμενα ενδεχόμενα και παράπλευρες συνέπειες, είτε να μην μπαίνουμε πλέον σε αυτή τη διαδικασία και να υπάρχει απαγόρευση διεξαγωγής των αγώνων μέχρι οι φορείς να συνεννοηθούν και να πάρουν αυστηρά μέτρα. Δεν είναι δυνατό να επιρρίπτεται όλη η ευθύνη στην Αστυνομία», είπε.

«Η Αστυνομία έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα αλλά τα επεισόδια είχαν ξεκινήσει πριν τον αγώνα σε συγκεκριμένη οργανωμένη μορφή έξω από το γήπεδο. Είναι άδικο να μιλούμε για 10-15 ταραξίες, χθες ήταν εκατοντάδες, να μην πω και χιλιάδες», σημείωσε. Ο υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε τη θέση της Αστυνομίας ότι έγιναν εξονυχιστικοί έλεγχοι. «Το πώς μπήκαν μέσα στο γήπεδο μπορεί πολύ εύκολα ο οποιοσδήποτε να το αντιληφθεί και να το κατανοήσει και δεν είναι του παρόντος. Όταν θέλουν να κάνουν αυτά τα πράγματα, θα βρουν τρόπο να το κάνουν. Η ουσία είναι άλλη, ότι φτάσαμε στο σημείο να κινητοποιείται ολόκληρη αστυνομική δύναμη προκειμένου να αποφύγει μάχη με εκατοντάδες ή χιλιάδες πλέον λεγόμενους οπαδούς, κάτι το οποίο για μένα είναι απαράδεκτο και πέραν από κάθε λογική».

Αρχηγός Αστυνομίας: Δεν έχω σκεφτεί την παραίτηση

Διάσκεψη Τύπου για τα επεισόδια έδωσε την Πέμπτη το πρωί ο αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου. Εξέφρασε τη θέση ότι τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ, ερωτηθείς αν προτίθεται να παραιτηθεί απάντησε «εμείς είμαστε εδώ και δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Δεν έχω σκεφτεί την παραίτηση». Για τα επικίνδυνα αντικείμενα σημείωσε ότι τα πλείστα είναι μεγάλα σε μέγεθος και εξετάζεται σοβαρά να μην περνούν από τις εισόδους. «Μπορεί να τα περνούν οι παράγοντες ή άτομα που έχουν σχέση άμεσα με το γήπεδο», ανέφερε.

Ο αρχηγός επανέλαβε τη θέση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου και του υπουργού Δικαιοσύνης, φωτογραφίζοντας τον ρόλο των σωματείων. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι η Αστυνομία δεν είναι η μόνη αρμόδια αρχή, για να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα της οπαδικής βίας, τονίζοντας ότι υπάρχουν και άλλοι φορείς, που φαίνεται ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τους οπαδούς τους. «Μία ομάδα το είχε κάνει και απέκλεισε τους οπαδούς της», υπενθύμισε. Ερωτηθείς αν έχει ευθύνες απάντησε ότι «δεν είναι θέμα ευθυνών, ως αστυνομία κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να έχει αυτός ο τόπος ασφάλεια. Ο σκοπός μου είναι να βελτιώσω την Αστυνομία».

Την ίδια ώρα, από την πλευρά τους τα σωματεία των αντίπαλων ομάδων, Απόλλωνα και ΑΕΛ, καταδίκασαν τα επεισόδια, τονίζοντας την ανάγκη για συλλογική δουλειά από όλους τους εμπλεκομένους στο ποδόσφαιρο. Για τη μη έναρξη του αγώνα έκαναν λόγο για πολιτική απόφαση, εκφράζοντας συγχρόνως τον προβληματισμό τους.

Απόλλωνας: «Μας ειπώθηκε ότι είναι μια πολιτική απόφαση»

«Τα όποια επεισόδια είναι καταδικαστέα από έμας. Προσπαθούμε και εμείς ως σωματείο να συμβάλουμε στη βελτιστοποίηση του οπαδικού κινήματος. Είναι κάτι που μας προβληματίζει και είναι κάτι που χρειάζεται συλλογική δουλειά από όλους τους εμπλεκομένους στο ποδόσφαιρο», ανάφερε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Απόλλωνα, Σωκράτης Έλληνας.

Για τη μη έναρξη του αγώνα απάντησε: «Την κρίνουμε αδικαιολόγητη. Από τη στιγμή που παρενέβη η Αστυνομία επανήλθε η τάξη χωρίς να γίνει κάποια συμπλοκή. Ο υπεύθυνος αστυνόμευσης μαζί με τον διαιτητή έκριναν ότι μπορούσε να αρχίσει ο αγώνας. Λίγα δευτερόλεπτα πριν αρχίσει ο αγώνας, κάτι ανατράπηκε. Μας ειπώθηκε ότι είναι μια πολιτική απόφαση που θα πρέπει να εφαρμοστεί. Θεωρούμε ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει ο αγώνας, είχε επανέλθει η τάξη. Υπήρξε μόνο μια ανακοίνωση από τα μεγάφωνα μετά από την οποία υπήρξε πλήρης συμμόρφωση. Καταλαβαίνω την πρόθεση του ΠτΔ και του Υπουργού να βάλουν μια τάξη. Δεν μπορώ να ξέρω πώς μπήκαν μέσα αυτά τα αντικείμενα. Ο έλεγχος σε μας ήταν εξονυχιστικός στους οπαδούς μας, στους αθλητές και στους παράγοντες του Απόλλωνα. Χθες καμία κροτίδα δεν έπεσε στο γήπεδο από οπαδό του Απόλλωνα, κανένας πυρσός δεν έπεσε στο γήπεδο από οπαδό του Απόλλωνα. Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε αυτό που πρέπει για την πάταξη της βίας στα γήπεδα».

Σχετικά με την τύχη του αγώνα: «Είμαι βέβαιος ότι θα πάει στον Αθλητικό Δικαστή. Θεωρούμε ότι μπορούσε να γίνει ο αγώνας εκείνη τη στιγμή. Αν θέλουμε να νικήσει το ποδόσφαιρο, ο αγώνας πρέπει να γίνει με φιλάθλους. Θα κάνουμε ότι πρέπει για να προστατέψουμε τον Απόλλωνα. Δεν συνέβη κάτι από πλευράς Απόλλωνα που να δικαιολογεί τη μη έναρξη του αγώνα», σημείωσε.

ΑΕΛ: Πρέπει τα σωματεία να έχουν περισσότερες εξουσίες

Ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΑΕΛ, Νικόλας Καρασαμάνης, παραχώρησε δηλώσεις στον ΣΠΟΡ FM 95.0. «Αυτά που γίνονται αν δεν σταματήσουν και δεν βρεθεί η χρυσή τομή από όλους μας θα έχουμε χειρότερα. Ξεκίνησαν τα πάντα με πολύ σοβαρά επεισόδιά εκτός αγωνιστικού χώρου έξω απ’ το γήπεδο. Η απόφαση να μη διεξαχθεί ο αγώνας ήρθε από πολιτική απόφαση. Πρέπει να προβληματίσει όλους, γιατί όταν ο υπεύθυνος ασφαλείας εγγυείται την διεξαγωγή του αγώνα αποφασίστηκε από κάποιους τρίτους ότι πρέπει να μην ξεκινήσει. Η απόφαση να μην ξεκινήσει ο αγώνας ήταν από κάποιους που δεν ήταν στο γήπεδο», είπε.

Για τη θέση της ΑΕΛ, που θα ακολουθήσει στη δικαστική, σημείωσε: «Η θέση της ΑΕΛ είναι όλοι οι αγώνες να συνεχίζονται και να τελειώνουν στο γήπεδο. Εμείς αναγνωρίζουμε πως και από τις δυο ομάδες υπήρξε είσοδος φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο και έγιναν επεισόδια πριν την έναρξη του αγώνα. Παράλληλα όταν ο διαιτητής είπε να περιμένουμε 10 λεπτά για να ηρεμίσουν τα πνεύματα, δεν έγινε κάτι».

Όσον αφορά την ευθύνη των ομάδων και τι έχει πράξει σαν ΑΕΛ τόνισε: «Ακολουθούμε τη νομοθεσία του κράτους και ό,τι μας ζητηθεί από την Αστυνομία. Δεν μπορεί ο πρόεδρος της ΑΕΛ ή ο εκπρόσωπος τύπου να κάνουν έλεγχο. Εμείς οι ίδιοι από τις προηγούμενες μέρες κρατήσαμε χαμηλούς τόνους. Όταν μας είπε η Αστυνομία ότι θα έχουμε πιο λίγα εισιτήρια δεν το καυτηριάσαμε. Την ευθύνη έχει η πολιτεία και η Αστυνομία».

Για το τι πήγε λάθος: «Το γήπεδο φρουρείται 48 ώρες πριν τον αγώνα είχαν πει από πλευράς της αστυνομίας. Άρα αν 48 ώρες πριν είσαι εκεί και δεν μπορείς να αποτρέψεις τα διάφορα είναι θέμα. Την ίδια ώρα μπορώ να πω πως για παράδειγμα οι κάτοικοι της Λευκωσίας σίγουρα δεν αισθάνονται την ασφάλεια που θα έπρεπε. Βλέπουμε μέρα μεσημέρι πυροβολισμούς και εμπρηστικούς μηχανισμούς.

Για τα μέτρα που υπάρχουν: «Δεν μπορούμε να ταυτοποιήσουμε τον κόσμο. Τα τελευταία πέντε χρόνια δώσαμε πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ σε επιτηρητές. Απέτυχε το μέτρο, απέτυχε η νομοθεσία, απέτυχε η τότε κυβέρνηση».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση