Kathimerini.com.cy
Με βάση τη δύναμη που είχαμε και το επιχειρησιακό πλάνο, αλλά και με βάση τις πληροφορίες ότι θα γίνονταν εκτεταμένα επεισόδια κατά τον χθεσινό αγώνα, η Αστυνομία ανταπεξήλθε επαρκώς στα καθήκοντά της, δήλωσε σήμερα ο Αρχηγός της Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σε δηλώσεις του για τα επεισόδια χθες στο γήπεδο «Αλφαμέγα», ο Αρχηγός της Αστυνομίας είπε ότι οι έλεγχοι ήταν αυξημένοι και τα πλείστα των αντικειμένων στον αγωνιστικό χώρο ήταν μεγάλα, σημειώνοντας πως την ευθύνη για την είσοδο των αντικειμένων αυτών στο γήπεδο ενδεχομένως μπορεί να φέρουν «είτε παράγοντες, είτε πρόσωπα που έχουν να κάνουν με το γήπεδο».
Σε ερώτηση αν προτίθεται να παραιτηθεί και αν έχει ευθύνες, απάντησε ότι «ως Αστυνομία κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να μπορέσει αυτός ο τόπος να έχει ασφάλεια». Πρόσθεσε ότι αυτό δεν αφορά μόνο τη βία στα γήπεδα αλλά και άλλα σοβαρά θέματα, όπως η απειλή της τρομοκρατίας, η πρόκληση του μεταναστευτικού, το οργανωμένο έγκλημα κ.ά. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως δεν σκέφτηκε να παραιτηθεί.
Απαντώντας σε ερώτηση αν η απόφαση για μη έναρξη του αγώνα ήταν πολιτική ή της Αστυνομίας ξεκαθάρισε ότι η απόφαση ήταν του διαιτητή, ο οποίος, όπως είπε, είναι «απόλυτος άρχων» με την Αστυνομία να εισηγείται απλώς την μη διεξαγωγή του αγώνα. Εμείς εκφέρουμε άποψη ως Αστυνομία, εξήγησε.
Στη δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Παπαθεοδώρου αναφέρθηκε αρχικά στα γεγονότα και στις ενέργειες της Αστυνομίας, λέγοντας πως στη βάση των πληροφοριών που είχε τις τελευταίες μέρες για σοβαρές εμπλοκές των οπαδών των δύο ομάδων, η Αστυνομία ετοίμασε επιχειρησιακό πλάνο με 340 μέλη εντός γηπέδου και 60 για την αστυνόμευση της πόλης της Λεμεσού.
Όπως είπε στήθηκε κέντρο κρίσεως στη Λεμεσό με επικεφαλής τον αστυνομικό διευθυντή Ανδρέα Αγγελίδη, ανώτερος αξιωματικός τέθηκε υπεύθυνος αστυνόμευσης, ενώ και ο ίδιος ήταν στο γραφείο για καλύτερη επικοινωνία με την αστυνομική διεύθυνση Λεμεσού.
Πριν την έναρξη του αγώνα, επιχειρήθηκε συμπλοκή μεταξύ των οπαδών έξω από το γήπεδο, η οποία απετράπη από την Αστυνομία. Στη συνέχεια, προχώρησαν σε ελέγχους και έρευνες στις θύρες εισόδου. Κατόπιν, όπως είπε, εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο οπαδοί της μιας ομάδας και στη συνέχεια οπαδοί και της άλλης και σημείωσε πως η Αστυνομία προσέτρεξε να τους παρεμποδίσει με αποτέλεσμα οι οπαδοί αυτοί να κατευθυνθούν προς τις κερκίδες. Πρόσθεσε, πως αριθμός φωτοβολίδων, πυρσών και κροτίδων υπήρχαν στην μια κερκίδα του γηπέδου, σημειώνοντας πως με τα δεδομένα της συγκεκριμένης στιγμής - με την ύπαρξη φωτοβολίδων και τον τραυματισμό ενός παιδιού και μιας άλλης οπαδού - η Αστυνομία αποφάσισε να εισηγηθεί, για να προλάβει τον τυχόν τραυματισμό και άλλου ατόμου, την μη έναρξη του αγώνα, κάτι που αποφάσισε ο διαιτητής.
«Στην ουσία αποφασίσαμε την εφαρμογή της νομοθεσίας», είπε ο Αρχηγός, τονίζοντας πως προέχει για την Αστυνομία η ασφάλεια και η σωματική ακεραιότητα των πολιτών.
Ο κ. Παπαθεοδώρου παραδέχθηκε πως «όντως υπάρχει έξαρση» στην οπαδική βία, η οποία, όπως είπε, είναι κυρίως εντός γηπέδου αλλά κάποιες φορές και εκτός γηπέδου, και ως Αστυνομία δαπανά αρκετούς ανθρώπινους πόρους και μέσα προς το σκοπό της πρόληψης και της καταστολής.
Η Αστυνομία, σημείωσε, δεν είναι η μόνη αρμόδια αρχή να αντιμετωπίσει την οπαδική βία αλλά υπάρχουν και άλλοι φορείς, οι οποίοι «δεν έχουν την βούληση να ελέγξουν τους οπαδούς τους». Επεσήμανε πως μόνο μια ομάδα απέκλεισε οπαδούς της από την είσοδο στους αγωνιστικούς χώρους, κάτι που μπορούν να κάνουν και οι υπόλοιπες ομάδες. «Είναι μια προσπάθεια που πρέπει να δούμε συλλογικά και να αναλάβει ο καθένας ό,τι του αναλογεί και όποιο μερίδιο ευθύνης έχει προς το σκοπό της διεξαγωγής αγώνων χωρίς αυτές τις εικόνες με φαινόμενα χουλιγκανισμού, οπαδικής βίας, τραυματισμούς εις βάρος των αθώων οπαδών», είπε.
Ερωτηθείς αν μπορεί να στείλει ένα μήνυμα προς το ανήλικο κορίτσι που τραυματίστηκε χθες στα επεισόδια στις κερκίδες του Σταδίου και κατά πόσο θα μπορέσει να ξαναπάει σε ποδοσφαιρικό αγώνα, ο κ. Παπαθεοδώρου ανέφερε πως τα μέτρα που έχει λάβει ήδη η ΚΟΠ με την απαγόρευση μετακίνησης των οπαδών, τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Αστυνομία αλλά και τα άλλα νομοθετικά μέτρα που είναι ενώπιον της Βουλής, είναι «προς τη σωστή κατεύθυνση» ούτως ώστε να μπορέσει ο καθένας να πηγαίνει στο γήπεδο χωρίς να ανησυχεί για τη σωματική του ακεραιότητα. Πρόσθεσε πως η υπόθεση του τραυματισμού του παιδιού τυγχάνει ξεχωριστής διερεύνησης από το ΤΑΕ Λεμεσού.
Ερωτηθείς πώς πέρασαν οι φωτοβολίδες, οι πυρσοί και οι κροτίδες από τον αυξημένο έλεγχο, ο Αρχηγός της Αστυνομίας είπε πως τα πλείστα των αντικειμένων είναι μεγάλα σε μέγεθος και η Δύναμη εξετάζει σοβαρά ο ενδεχόμενο να μην έχουν περάσει από τις εισόδους, αλλά «είτε από παράγοντες των ομάδων, είτε από πρόσωπα που έχουν να κάνουν με το Στάδιο».
Υπενθύμισε πως πρόσφατα έγιναν δύο συλλήψεις προσώπων στη Λευκωσία για αντικείμενα που βρέθηκαν σε ταβάνι σε γήπεδο ενώ λίγους μήνες πιο πριν βρέθηκαν και πάλι αντικείμενα σε ταβάνι που τοποθετήθηκαν εκεί από άτομα που ήταν από μέσα.
Ερωτηθείς αν ο ίδιος θεωρεί πως έχει ευθύνη και αν προτίθεται να παραιτηθεί, ο κ. Παπαθεοδώρου είπε πως ο ίδιος, οι λοιποί αξιωματικοί αλλά και τα μέλη της Δύναμης δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό προς το σκοπό της παροχής καλύτερης ασφάλειας στον τόπο. Αυτό είναι το καθήκον που τους ανέθεσε η Πολιτεία, πρόσθεσε, και προσπαθούν να το επιτελέσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Σε συμπληρωματική ερώτηση αν θεωρεί πως του αναλογούν ευθύνες ως Αρχηγού, είπε πως δεν είναι θέμα ευθυνών. «Εμείς ως Αστυνομία κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να μπορέσει αυτός ο τόπος να έχει καλύτερη ασφάλεια και δεν είναι μόνο την οπαδική βία που χειριζόμαστε, είναι και άλλοι στρατηγικοί στόχοι, όπως η απειλή της τρομοκρατίας, η μεγάλη πρόκληση του μεταναστευτικού, τα τροχαία δυστυχήματα και το σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα», είπε.
Ερωτηθείς αν σκέφτηκε την παραίτηση με όλα αυτά που γίνονται και τις επικρίσεις που δέχεται, ο κ. Παπαθεοδώρου είπε: «Ο σκοπός μου είναι να βελτιώσω την Αστυνομία, δεν έχω σκεφτεί την παραίτηση μου».
Σε ερώτηση αν θεωρεί πως χθες έγινε το καλύτερο δυνατό από πλευράς Αστυνομίας, ο κ. Παπαθεοδώρου ανέφερε πως με τις δυνάμεις που είχαν, το επιχειρησιακό πλάνο αλλά και τις πληροφορίες για πολύ σοβαρότερα επεισόδια, «θεωρούμε ότι ανταπεξήλθαμε επαρκώς».
Ερωτηθείς ποιος έλαβε την τελική απόφαση να μην γίνει ο αγώνας, η Αστυνομία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Παπαθεοδώρου είπε πως η απόφαση πάντα ανήκει στον διαιτητή, σύμφωνα με την νομοθεσία. «Εμείς, ως Αστυνομία, είναι την άποψη μας που εκφέρουμε, ότι ένας αγώνας δεν μπορεί να προχωρήσει στην βάση του ότι θα δημιουργηθεί χειρότερο κακό», είπε.
Σε ερώτηση ποια επιλογή έχει ένας διαιτητής από τη στιγμή που η Αστυνομία του λέει πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια της διεξαγωγής του αγώνα, είπε πως σύμφωνα με τη νομοθεσία η Αστυνομία εκφέρει άποψη.
Σε παρατήρηση πως με 340 αστυνομικούς εντός γηπέδου έγιναν τα τόσο σοβαρά επεισόδια, και ερωτηθείς πόσους περισσότερους χρειάζεται για να αποτραπούν, ο κ. Παπαθεοδώρου είπε πως πολλές φορές δεν είναι αριθμητικό το θέμα αλλά του τι έχεις να αντιμετωπίσεις τη δεδομένη στιγμή όταν τα γεγονότα εξελίσσονται ραγδαία και πρέπει να πάρεις αποφάσεις.
Ερωτηθείς αν θα γίνουν έρευνες για το ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντας και οι άνθρωποι του γηπέδου που ενδεχομένως να μετέφεραν αντικείμενα εντός του Σταδίου, ο κ. Παπαθεοδώρου απάντησε καταφατικά, και σημείωσε πως «υπάρχουν κάποιες πληροφορίες» χωρίς ωστόσο να υπάρχουν συγκεκριμένα ονόματα.
Ο κ. Παπαθεοδώρου απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως έγιναν έρευνες και σε άλλα πρόσωπα πλην των οπαδών, σε καντίνες και στον Σύνδεσμο Φιλάθλων της ΑΕΛ, ενώ σημείωσε πως η Αστυνομία θα δει το πώς θα χειριστεί το θέμα ώστε να εντοπίσει ακριβώς πώς τα μεγάλα αντικείμενα περνούν εντός των σταδίων.
Ερωτηθείς αν έγινε πριν τον αγώνα έρευνα στους παράγοντες και στους ανθρώπους του Σταδίου που σήμερα καταδεικνύει ο ίδιος ως πιθανούς υπεύθυνους για μεταφορά των αντικειμένων, ο κ. Παπαθεοδώρου είπε πως χτες έγιναν κάποιες έρευνες σε χώρους εντός του γηπέδου, αλλά όχι σε παράγοντες.
Σε ερώτηση αν ο Υπουργός Δικαιοσύνης πριν μιλήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε μιλήσει μαζί του, ο Αρχηγός ανέφερε πως ήταν σε συνεχή συνεννόηση με τον Υπουργό. «Η απόφαση σύμφωνα με τη νομοθεσία ανήκει στον διαιτητή που είναι ο απόλυτος άρχων του αγώνα. Εισηγήσεις η Αστυνομία υποβάλλει», είπε και ξεκαθάρισε πως ούτε χθες ούτε και σήμερα μίλησε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.
Ο κ. Παπαθεοδώρου απαντώντας σε ερώτηση αν η Αστυνομία θα εισηγηθεί την συνέχιση του Πρωταθλήματος και του Κυπέλλου κεκλεισμένων των θυρών, όπως στην Ελλάδα, είπε ότι αυτό θα πρέπει να τύχει επεξεργασίας και συζήτησης με άλλους φορείς. «Δεν έχουμε ερωτηθεί ακόμη, θα το μελετήσουμε εάν και όταν ερωτηθούμε», είπε.