ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανώτατο - Πόθεν Έσχες για Γενικό Εισαγγελέα και Βοηθό

Πανηγυρισμοί στην Επιτροπή Θεσμών - «Είναι καιρός να κατανοήσουμε όλοι μας το κύρος και το ύψος της Βουλής των Αντιπροσώπων», δήλωσε ο Δημήτρης Δημητρίου

Του Παύλου Νεοφύτου

Του Παύλου Νεοφύτου

Συνταγματικό έκρινε σήμερα το πρωί το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο τον νόμο που ψήφισε η Βουλή και υποχρέωνε τον Γενικό και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα να υποβάλλουν δήλωση πόθεν έσχες.

Το Δικαστήριο απέρριψε την Αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας με αρ. 3/24 που σχετίζεται με τον «περί ορισμένων αξιωματούχων και ορισμένων δημόσια εκτεθειμένων προσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας (υποβολή και έλεγχος δήλωσης περιουσιακών στοιχείων και καταστάσεων προσωπικής και επαγγελματικής περιουσίας) - νόμος του 2024».

«Δεν τίθεται ζήτημα παράβασης της διάκρισης των εξουσιών»

Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, Αντώνης Λιάτσος, διαβάζοντας την απόφαση, είπε ότι, παρά το ύψιστο του αξιώματος του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, δεν τελεί υπό αμφισβήτηση ότι δεν υπάγονται στη δικαστική εξουσία και δεν τίθεται ζήτημα παράβασης της διάκρισης των εξουσιών, απεναντίας, τοποθετείται πρόσθετο εχέγγυο για την ακεραιότητα του θεσμού.

Απορρίφθηκε η θέση περί ανεξαρτησίας, ενώ το Δικαστήριο σημείωσε ότι προάγεται η διαφάνεια και λογοδοσία και η ενίσχυση της αναγκαίας εμπιστοσύνης στο θεσμό από το κοινό.

Υπενθυμίζεται ότι με τον εν λόγω νόμο, η Βουλή εισήγαγε ρυθμίσεις για υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης περιουσιακών στοιχείων από υπόχρεους αξιωματούχους ή δημόσια εκτεθειμένα πρόσωπα, στα οποία προστέθηκαν αυτά του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Προέδρων και Αντιπροέδρων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης.

Χειραψίες και εναγκαλισμοί στη Θεσμών

Μόλις η είδηση έγινε γνωστή στην αίθουσα της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, όπου ετοιμάστηκε η σχετική τροποποίηση του νόμου, εκδηλώθηκαν έντονες αντιδράσεις χαράς και ικανοποίησης από την πλειοψηφία των μελών. Δεν έλειψαν οι εναγκαλισμοί και οι χειραψίες. Τον λόγο που ακούστηκαν φωνές και πανηγυρισμοί εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Δημητρίου, σε όσους βρίσκονταν στην αίθουσα που συνέδριαζε η Επιτροπή για την πρόταση νόμου για οροφή 10.000 ευρώ στις αγορές με μετρητά. Οπως ενημέρωσε, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε σήμερα το πρωί ως συνταγματικό τον νόμο που ψήφισε η Βουλή και υποχρεώνει τον Γενικό και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα να υποβάλλουν δήλωση πόθεν έσχες.

«Απόφαση ορόσημο»

«Είναι μία νίκη του Κοιβουλίου. Ταυτόχρονα είναι μία απόφαση ορόσημο, γιατί παύει να υφίσταται η λανθασμένη εντύπωση ότι ο Γενικός Εισαγγελέας είναι μέλος της δικαστικής εξουσίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου. «Όχι, ο Γενικός Εισαγγελέας ηγείται της ανεξάρτητης υπηρεσίας της Γενικής Εισαγγελέας», συμπλήρωσε.

Συγχρόνως ο κ. Δημητρίου άδραξε την ευκαιριά για να αναφερθεί στην κυριαρχία και την εξουσία του Κοινοβουλίου. «Με την ευκαιρία αυτή είναι καιρός να κατανοήσουμε όλοι μας το κύρος και το ύψος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Αυτή είναι η απαρχή μίας πορείας όπου δε θα εισακούονται σειρήνες, δε θα εισακούονται γνωματεύσεις, πριν αυτές κριθούν από τα Δικαστήρια. Είναι η ευκαιρία το Κοινοβούλιο να ξεκινήσει να ασκεί τον ρόλο που το Σύνταγμα τού θέτει».

Σε δηλώσεις της η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είπε ότι η σημερινή απόφαση ήταν μία νίκη της διαφάνειας και της λογοδοσίας. «Όσο πιο ψηλά βρίσκεται ένας αξιωματούχος τόσο μεγαλύτερη υποχρέωση έχει να λογοδοτεί. Και όχι μόνο αυτό, αλλά το να διεκδικείς προνόμια, τα οποία σε απομακρύνουν από αυτό που επιζητά σήμερα η κοινωνία, που είναι η διαφάνεια, είναι άκρως προβληματικό», πρόσθεσε.

«Θεωρω ότι πέρασε ένα ισχυρότατο μήνυμα σήμερα, σε όσους κρατούν γνωματεύσεις και τις θεωρούν θέσφατο και τις ανεμίζουν εντός Κοινοβουλίου. Εμείς τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι οι γνωματεύσεις δεν είναι τίποτα άλλο από την άποψη του Γενικού Εισαγγελέα. Και μόνο τα Δικαστήρια αποφασίζουν και δη το Ανώτατο Συνταγματικό κατά πόσο αυτές οι γνωματεύσεις έχουν ισχύ ή όχι. Δεν είναι η πρώτη φορά, στο παρελθόν είχαμε παρόμοιες περιπτώσεις. Ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας, μαζί με τον Βοηθό του θα έπρεπε, για να στείλουν μηνύματα αλλαγής κουλτούρας, σεβασμού στη διαφάνεια και τη λογοδοσία, ακόμη και αν θεωρούσαν ότι έπρεπε να εξαιρεθούν, από μόνοι τους θα έπρεπε να προσφερθούν να υποβάλλουν πόθεν έσχες. Αυτό αποτελεί πρότυπο συμπεριφοράς και θα περνούσαν ισχυρότατα μηνύματα στην κοινωνία», είπε.

«Απολύτως σεβαστή» από τη Γενική Εισαγγελία η γνωμάτευση

Είναι απολύτως σεβαστή από τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας η γνωμάτευση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, ανάφερε από την πλευρά της η Νομική Υπηρεσία, σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη.

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο «είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο για γνωμάτευση επί της συνταγματικότητας νόμου», σημειώνεται στην ανακοίνωση. «Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η σημερινή γνωμάτευση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι απολύτως σεβαστή από τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας», προστίθεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X