ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανέβασε το πολιτικό θερμόμετρο η… πρόσκληση Ερντογάν

Ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης από τις Βρυξέλλες τα περί επίσκεψης στην Άγκυρα με αφορμή το ρεπορτάζ της «Αλήθειας»

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Τέλος στη πολιτική αντιπαράθεση ΔΗΣΥ-κυβέρνησης-αντιπολίτευσης έβαλε από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με αφορμή ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αλήθειας» που επικαλούμενο πηγές αναφέρθηκε σε πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, προς τον ΠτΔ -στο περιθώριο της ολιγόλεπτης, άτυπης, συνάντησης που είχαν οι δύο στα πλαίσια της Συνόδου για το Κλίμα (COP 28) στο Ντουμπάι. Το ρεπορτάζ δημιούργησε θόρυβο με φόντο τον ΔΗΣΥ και το Προεδρικό, και την σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου με επιστολή της Αννίτας Δημητρίου στην οποία απάντησε γραπτώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διέψευσε ο Πρόεδρος

«Η διαχείριση του Κυπριακού χρειάζεται σοβαρότητα και σίγουρα δεν προσφέρεται για επικοινωνιακούς ή άλλους σκοπούς ή και εξυπηρέτηση άλλων σκοπιμοτήτων. Φυσικά και αν έχω πρόσκληση από τον κύριο Ερντογάν θα τον επισκεφθώ. Φυσικά και αν υπάρχει ενδεχόμενο συνάντησης με τον κύριο Ερντογάν θα το επιδιώξω. Μετέφερα αυτή την ετοιμότητα μου και στον ίδιο και μέσω τρίτων» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την άφιξη του για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες -διαψεύδοντας ουσιαστικά την ύπαρξη πρόσκλησης εκ μέρους της Άγκυρας προς την ΚΔ και τον ίδιο τον Πρόεδρο. Λίγο νωρίτερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, είχε ξεκαθαρίσει πως υπάρχει απόσταση μεταξύ του ενδιαφέροντος για να μεταβεί ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στην Άγκυρα και της επίσημης πρόσκλησης εκ μέρους της τουρκικής προεδρίας για κάτι τέτοιο. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» επίσημη πρόσκληση από την Τουρκία προς την ΚΔ και δη τον Πρόεδρο προϋποθέτει συγκεκριμένη -βάσει πρωτοκόλλου- διαδικασία και, επιπλέον, αναγνώριση της ΚΔ (ως de jure κρατικής οντότητας) εκ μέρους της Άγκυρας -πραγματικότητα που δεν έχει αλλάξει μιας και η Τουρκία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως και το 2014 ο Ερντογάν, άτυπα, είχε μεταφέρει την ιδέα για μια επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη (με ταυτόχρονη επίσκεψη του Τ/κ ηγέτη στην Αθήνα) χωρίς ωστόσο να απευθύνει ποτέ επίσημη πρόσκληση -κι ως εκ τούτου αναγνώριση της ΚΔ- για κάτι τέτοιο.

Ανέβηκαν οι τόνοι

Το ρεπορτάζ της «Αλήθειας» είχε ξεκάθαρες πολιτικές προεκτάσεις ανεβάζοντας τους αντιπολιτευτικούς τόνους τόσο στον άξονα ΔΗΣΥ-Προεδρικού όσο και σε σχέση με το ΑΚΕΛ. Αρχικά η επιστολή της προέδρου του ΔΗΣΥ, Αννίτας Δημητρίου, όπου εστίασε σε ζητήματα ενημέρωσης για το Κυπριακό και σύγκλισης του Εθνικού Συμβουλίου -που απαντήθηκε από το Προεδρικό και, ακολούθως, το follow up ήρθε και από το ΑΚΕΛ πάντα με άξονα το Εθνικό (σ.σ. έχοντας ουσιαστικά από τις 30 Νοεμβρίου που ζητεί συνεννόηση για τις εξελίξεις στη νεκρή ζώνη και το Κυπριακό και κάνοντας λόγο για διαρροές στα ΜΜΕ).

Αυτό που η «Κ» αντιλαμβάνεται είναι πως θέμα επίσημης πρόσκλησης δεν έχει τεθεί ενώ επιμέρους ζητήματα συνδιαμορφώνουν το Κυπριακό -ως διαχρονικό ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης στη Κύπρο μεταξύ κομμάτων, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης- με αφορμή και την μικρή κινητικότητα που εγκαινιάζει, μετά τον Γενάρη, η κάθοδος της νέας ειδικής απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ. Τέλος, διαχρονικά, και το Εθνικό Συμβούλιο καθίσταται πεδίο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης των κομμάτων στη Κύπρο τόσο σε σχέση με το αντικείμενο συζήτησης εντός του όσο και σε σχέση με την περιοδικότητα σύκλισής του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση