Του Απόστολου Τομαρά
Ατολμία να συγκρουστούν με τα κατεστημένα του παραγοντισμού και ότι έχουν δημιουργηθεί εντός των γηπέδων, φανερώνουν οι πρώτες αντιδράσεις των αρμόδιων οργάνων της πολιτείας στα όσα θλιβερά διαδραματίστηκαν την περασμένη Κυριακή στο Τσίρειο στάδιο στη Λεμεσό.
Όπως έγινε με την πολυδιαφημισμένη κάρτα φιλάθλου αλλά και τα κλειστά κυκλώματα στα γήπεδα που στην περίπτωση του Τσιρείου αποδείχθηκαν λίγα για να αποτρέψουν τις συγκρούσεις, εντός και εκτός γηπέδου. Και ενώ ο κάθε πραγματικός φίλαθλος θα ανέμενε να δει τολμηρά βήματα και αποφάσεις, έναντι των λίγων που αμαυρώνουν το ποδόσφαιρο, ο αρχηγός της Αστυνομίας φρόντισε να διαψεύσει και τους πλέον αισιόδοξους που πίστευαν πως ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι και πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
Όπως προκύπτει από τις δημόσιες τοποθετήσεις στον απόηχο των επεισοδίων, η διαχείριση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος έχει αφεθεί στην Αστυνομία ο ρόλος της οποίας εκ των πραγμάτων είναι κατασταλτικός και ως εκ τούτου οι αποφάσεις που θα ληφθούν απλά θα είναι γιατροσόφια. Η νέα έκρηξη βίας στα γήπεδα πήρε και πολιτικές διαστάσεις και ένεκα προεκλογικής περιόδου προκάλεσε την αντίδραση-τοποθέτηση υποψηφίων και επιτελείων.
Με πνεύμα αστυνομικό
Ό,τι και αν λέγεται για την Αστυνομία, όσες επικρίσεις και αν δέχεται, ο Αρχηγός της δύναμης αν μη τι άλλο δεν προσπάθησε να χαϊδέψει αυτιά. Με ειλικρίνεια δήλωσε πως μπροστά στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αυτό που μπορεί να κάνει η Αστυνομία είναι σε συνεργασία με την ΚΟΠ να επανεξετάσει το θέμα απαγόρευσης φιλάθλων συγκεκριμένων ομάδων και για συγκεκριμένους αγώνες. Ωστόσο ο κ. Στέλιος Παπαθεοδώρου με αφοπλιστική ειλικρίνεια παραδέχθηκε πως τα επεισόδια στο Τσίρειο δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία και αυτό είναι που προκαλεί τεράστια ερωτηματικά.
Η Υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου αρκέστηκε μόνο να επαινέσει δημόσια την Αστυνομία χωρίς να αναφέρει τι προτίθεται να πράξει η ίδια.
Τι είπε επ’ ακριβώς ο αρχηγός της Αστυνομίας. Το θέμα (βία στα γήπεδα) έχει απασχολήσει τις αρχές από τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν διαπίστωναν ότι κάποιοι δεν συμμορφώνονται με τις πρόνοιες της νομοθεσίας. «Είχαμε δει τόσο τους υπευθύνους ασφαλείας, όσο και την ΚΟΠ σε συνάντηση που είχαμε», ενώ συνάντηση πραγματοποιήθηκε και στη Λάρνακα μεταξύ μελών της Αστυνομίας, με επικεφαλής τον Βοηθό Αρχηγό Επιχειρήσεων και άλλων παραγόντων του ποδοσφαίρου. «Όλοι υποσχέθηκαν ότι θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν, τις ομάδες τους και τους οπαδούς τους, ώστε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να έχουμε νέα επεισόδια, τα οποία ενδεχομένως να φέρουν τραυματισμούς ή και καταστροφές σε περιουσία», είπε.
Τα συγχαρητήρια
Για την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Στέφη Δράκου το ζητούμενο ήταν η δημόσια στήριξη της Αστυνομίας και όχι τι προτίθεται να πράξει το Υπουργείο της, προκειμένου να εκλείψουν παρόμοια φαινόμενα. Η κα. Υπουργός ακολούθησε την τετριμμένη τακτική να πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών στην «εξέδρα», και στους επιτηρητές οι οποίοι κατά την ίδια δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν. Ωστόσο η κα. Δράκου όταν απεύθυνε έκκληση ανάληψης ευθύνες από όλους δεν κατονόμασε ομάδες που, κατά την ίδια, έχουν αρμοδιότητα για τους οργανωμένους οπαδούς ή και για το ποιοι έχουν τον έλεγχο των γηπέδων.
Η ΚΟΠ
Από το σκηνικό της επομένης των επεισοδίων έλαμψε δια της απουσίας της, η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, αρχή υπό τη σκέπη της οποίας διεξάγεται το πρωτάθλημα. Για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που συνέβη εντός γηπέδου και σε αγώνα Α κατηγορίας, η διοργανώτρια αρχή θεώρησε ότι δεν έχει να συνεισφέρει έστω και με μια λιτή ανακοίνωση, τοποθέτησης στα επεισόδια. Όπως μα εξηγήθηκε πάγια τακτική της ΚΟΠ είναι να μην τοποθετείται προτού πάρει στα χέρια της την έκθεση του παρατηρητή της, λες και χρειάζονται επιβεβαίωση τα όσα έκαναν το γύρο της Κύπρου από τηλεοράσεως.