ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άμμος Καμπούρη: Μετά την αδράνεια, ψάχνουν αποκατάσταση της ζημιάς

Δεν μπορεί να μας αποζημιώσει κανένας ένοχος, λέει ο Δήμαρχος Αγ. Νάπας - Άρχισε η αποκατάσταση και μέχρι το τέλος του χρόνου θα ολοκληρωθούν οι εργασίες, κόστους 189 χιλιάδων ευρώ.

Του Παύλου Νεοφύτου

Του Παύλου Νεοφύτου

Ολοκληρώθηκε σήμερα (Πέμπτη, 6 Ιουνίου) η συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής για τις ενδεχόμενες περιβαλλοντικές και πολεοδομικές επεμβάσεις στην περιοχή «Άμμος του Καμπούρη» στην Αγία Νάπα, έπειτα από εισήγηση των Άριστου Δαμιανού, Μαρίνας Νικολάου, Βαλεντίνου Φακοντή, από πλευράς ΑΚΕΛ, και Αλεξάνδρας Ατταλίδου των Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Άριστος Δαμιανού, είπε ότι η Επιτροπή ετοιμάζει έκθεση που θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια, τονίζοντας ότι με βάση το υλικό που έχει συγκεντρωθεί, προκύπτουν πολιτικές, διοικητικές, πειθαρχικές και ενδεχομένως ποινικές ευθύνες.

Εκπρόσωποι του ΕΤΕΚ και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου ανάφεραν ότι η περιβαλλοντική αποκατάσταση είναι αδύνατη.

Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο 2012 – 2014, πραγματοποιήθηκαν αυθαίρετες και παράνομες επεμβάσεις εντός της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας και Πολεοδομικής Ζώνης Προστασίας Δα1, στην τοποθεσία Άμμος του Καμπούρη, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τον εκβραχισμό της ακτογραμμής, την αλλοίωση της βραχώδους παραλίας, την αποψίλωση της φυσικής βλάστησης και τη δημιουργία τεχνητού ορμίσκου. Στην παρανομία φαίρεται να εμπλέκεται η εκκλησία και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, ενώ υπήρξε σύνδεση με το καυτό θέμα των χρυσών διαβατηρίων.

Μέσα από έγγραφα και αλληλογραφία που καλύπτει μία δεκαετία, αποδείχθηκε ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος και η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας προειδοποιούσαν έκτοτε και συνέχισαν να καταγγέλλουν μέχρι και σήμερα τις αυθαίρετες επεμβάσεις, ζητώντας αποκατάσταση της ζημιάς στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Όμως, μία ολόκληρη δεκαετία μετά εξακολουθούσε να παρατηρείται αδράνεια από την επαρχιακή διοίκηση και την τοπική Αρχή ώστε να προχωρήσουν στην αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς εντός περιοχής του Δικτύου Natura 2000.

Άρχισε η αποκατάσταση κόστους 189 χιλιάδων ευρώ

Όπως ανάφερε στη Συνεδρίαση ο δήμαρχος Αγίας Νάπας, Χρίστος Ζαννέττου, τις τελευταίες δύο εβδομάδες άρχισαν οι εργασίες αποκατάστασης. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα ολοκληρωθούν οι εργασίες, βάσει της σύμβασης με την εταιρεία που ανάλαβε το έργο, κόστους 189 χιλιάδων ευρώ, συν ΦΠΑ. Τόνισε ότι στο τέλος της ημέρας, το κόστος αποκατάστασης θα το επωμιστεί ο Δήμος Αγίας Νάπας και ο φορολογούμενος δημότης, αφού η έρευνα της Αστυνομίας και η δικαστική διαδικασία δεν έδειξαν την εταιρεία που ευθύνεται για την καταστροφή, ώστε ο Δήμος να κινηθεί δικαστικά εναντίον της και να ζητήσει αποζημιώσεις. Όπως είπε, πρόθεση του Δήμου είναι μετά την ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης να ζητήσει κάποια οικονομική βοήθεια από την Εκκλησία, η οποία έχει τεμάχια γης στην περιοχή. 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αν και κλήθηκαν να παρευρεθούν, απουσίασαν από τη Συνεδρίαση ο τέως Δήμαρχος Αγίας Νάπας, Γιάννης Καρούσος, και τα τέως μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Νάπας, της περιόδου 2011 – 2016.

Η περιβαλλοντική αποκατάσταση είναι αδύνατη

Εκπρόσωποι του ΕΤΕΚ και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου ανάφεραν ότι η περιβαλλοντική αποκατάσταση είναι αδύνατη και για αυτό τέτοιες καταστροφές πρέπει να προλαμβάνονται με τη δημιουργία φορέα που θα ασκεί έλεγχο και θα επεμβαίνει άμεσα.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Άριστος Δαμιανού, είπε ότι συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή έχει ολοκληρωθεί και θα ετοιμαστεί μία έκθεση, η οποία θα πάει στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση.

«Έχουμε τεκμηριώσει αυτά, τα οποία μας οδήγησαν στην εγγραφή του θέματος, ότι στη συγκεκριμένη περιοχή έχει συντελεστεί ένα πριβαλλοντικό και πολεοδομικό έγκλημα, και την ίδια ώρα έχουμε επιβεβαιώσει ότι υπάρχουν μεν εγκληματίες, αλλά δεν έχει υπάρξει τιμωρία, ούτε και λογοδοσία. Για αυτό ως Επιτροπή Εσωτερικών, ετοιμάζουμε σχετική έκθεση, η οποία θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, ούτως ώστε το θέμα να συζητηθεί ολοκληρωμένα, και την ίδια ώρα με βάση το υλικό που έχουμε συλλέξει, εκτιμώ ότι προκύπτουν ζητήματα, που δεν αφορούν αποκλειστικά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, αλλά πολιτικές, διοικητικές, πειθαρχικές, ενδεχομένως και ποινικές ευθύνες, για τα οποία θα αποφασίσουν για τον χειρισμό, όσοι συνυπόγραψαν στο εν λόγω ζήτημα. Είναι προφανές ότι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, και σε αυτήν την περίπτωση, τέθηκαν πέρα και πάνω από το συμφέρον του τόπου, από τον σεβασμό στο περιβάλλον, την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη», ανάφερε ο κ. Δαμιανού.

Απαντώντας σε ερώτημα για εμπλοκή της Εκκλησίας στο ζήτημα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών σημείωσε ότι μέρος της εξίσωσης ήταν και η επιχειρηματική δραστηριότητα της Εκκλησίας, διευκρινίζοντας ότι ελέγχονται μόνο όσοι πήραν τις πολιτικές και διοικητικές αποφάσεις.

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, είπε ότι «το περιβαλλοντικό έγκλημα στην Άμμο του Καμπούρη δεν μπορεί να ανατραπεί, αλλά να διορθωθεί εν μέρει».

Επιπλέον, η κ. Ατταλίδου είπε ότι «η κατηγορούσα αρχή απέτυχε να αποδείξει πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας την ενοχή των εμπλεκομένων και τους αθώωσε», προσθέτοντας ότι «το περίεργο είναι ότι οι καταγγέλλοντες δεν είχαν προσαχθεί ως μάρτυρες κατηγορίας στο δικαστήριο».

Ακόμη, σημείωσε ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος δύσκολα ανατρέπεται και ότι η φύση ποτέ δεν επανέρχεται στην αρχική της κατάσταση. «Μόνη αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων η μηδενική ανοχή», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί την υπόθεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Θα συμμετάσχει σε συνάντηση οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών τόσο από την ισραηλινή όσο και από την παλαιστινιακή πλευρά, ...
ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X