ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αβέρωφ Νεοφύτου: Υποψηφιότητα μέχρι τέλους ή υπό προϋποθέσεις

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου αντιμετωπίζει, με τον πρόωρο προεκλογικό, αδιέξοδα, σοβαρά διακυβεύματα και προκλήσεις

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Βεβαιότατα ο ΔΗΣΥ θα είναι ξανά κυβέρνηση, έλεγε με χαμόγελο ο Αβέρωφ Νεοφύτου σε συνέντευξή του στον Ανδρέα Κημήτρη, αφότου κατέθεσε την υποψηφιότητά του στο κόμμα και εξέφραζε τη σιγουριά πως θα καταφέρει να συμπλεύσουν μαζί του κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην βεβαίως του ΑΚΕΛ. Η σιγουριά του είχε προκαλέσει ερωτήματα στα συναγερμικά στελέχη, που εντοπίζουν ότι μέρος της βάσης «κλωτσά» με την υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΣΥ και που γνωρίζουν πως οι δημοσκοπήσεις δεν είναι με το μέρος του. Κυρίως όμως έκανε να διερωτηθούν κύκλοι στο ΔΗΚΟ για το πώς προκύπτει όλη αυτή η αυτοπεποίθηση «ότι τους έχει ήδη κλειδωμένους». Οι υποψιασμένοι θεώρησαν πως αυτό αποτελεί μία καλή μπλόφα από τον μετρ του είδους, καθώς αν περάσει το μήνυμα πως έχει την παράσταση νίκης, ίσως να πείσει και τους μεγαλύτερους πολέμιούς του να συμμαχήσουν μαζί του.

Ο δρόμος όμως για τον Αβέρωφ Νεοφύτου δεν είναι εύκολος και το γνωρίζει καλά παρά τις δημόσιες δηλώσεις του για σίγουρη νίκη. Οι εκλογές μπορεί να λέει πως δεν είναι διαγωνισμός δημοφιλίας, όμως δεν είναι ούτε παρασκηνιακές κινήσεις για ψήφιση νομοσχεδίων. Ήδη έχουν εντός του κόμματος ξεκινήσει δειλά κάποιοι να σκέφτονται το δεύτερο πλάνο στο ενδεχόμενο που οι δημοσκοπήσεις συνεχίσουν να μην είναι ευνοϊκές για τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Η απόσυρση της υποψηφιότητάς του είναι ένα σενάριο πολύ δύσκολο λόγω των πολιτικών προεκτάσεων που θα προκαλέσει κάτι τέτοιο και για την επόμενη μέρα του κόμματος και για τον ίδιο, όμως καθόλου απίθανο. Η υποψηφιότητά του έχει δρόμο ακόμα, με πιθανά αδιέξοδα, προκλήσεις λόγω της σφήνας Χριστοδουλίδη, αλλά και προοπτικές σίγουρα που θα κρίνουν την πορεία.

Ο εγκλωβισμός

Αυτή η κίνηση του Αβέρωφ Νεοφύτου, να μπει δηλαδή πρώτος σε αυτή την κούρσα, έκανε πολλούς να θυμηθούν πρόσφατη συνέντευξή του στην Ελένη Ξένου στην «Κ» όπου παραδεχόταν πως μπήκε στην πολιτική από ένα προσωπικό στοίχημα. Να αποδείξει σε όσους τον έβλεπαν υποτιμητικά πως μπορεί να φτάσει ψηλά. «Τίποτα δεν τον σταματά» έλεγαν συναγερμικά στελέχη στα πηγαδάκια και θυμήθηκαν παράλληλα την αναφορά του ότι η πολιτική δεν είναι οι βίοι των αγίων, βγάζοντας το συμπέρασμα πως οι κινήσεις Αβέρωφ είναι πλήρως υπολογισμένες. Μάλιστα, κύκλοι της Πινδάρου εκτιμούν πως ο μακρύς προεκλογικός μπορεί να βοηθήσει την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου. Από τη μία φέρνει σε δύσκολη θέση τον Νίκο Χριστοδουλίδη, κλείνοντάς του πόρτες στη συναγερμική βάση, από την άλλη δίνει χρόνο στον ίδιο να ανατρέψει το όποιο επιφυλακτικό κλίμα. Είναι μία κίνηση στο πρότυπο του Νικόλα Παπαδόπουλου το 2018, όταν ο ίδιος έσπευσε από νωρίς να κλειδώσει την υποψηφιότητά του, ούτως ώστε αυτή να εμπεδωθεί και να χωνευτεί.

Υπό πανικό;

«Άλλος ο Αβέρωφ του κοινοβουλίου και του παρασκηνίου και άλλος ο Αβέρωφ ως υποψήφιος» λένε κύκλοι του ΔΗΣΥ που εκτιμούν πως ο πρόωρος προεκλογικός είναι ένδειξη πανικού και ανασφάλειας. Ένδειξη πανικού γιατί βλέπει αφενός το κόμμα του να είναι προ της διάσπασης και αφετέρου τον Νίκο Χριστοδουλίδη να κάθεται δοξασμένος στις δάφνες της δημοφιλίας του. Προκάλεσε λοιπόν ερωτήματα, όχι μόνο γιατί το κυβερνών κόμμα είθισται να μπαίνει τελευταίο σε αυτό τον προεκλογικό χορό, ούτε γιατί όπως λένε δυσφορώντας κυβερνητικά στελέχη το κυβερνητικό έργο θα παραλύσει μέχρι και το 2023, αλλά και γιατί περιόρισε τους διαπραγματευτικούς του ελιγμούς. Και λέμε διαπραγματευτικούς ελιγμούς καθώς στον ενδιάμεσο χώρο, που αρχικά δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΔΗΣΥ, είδαν εκβιαστικά την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου. Ενδεικτική η τοποθέτηση Νικόλα Παπαδόπουλου σε συνέντευξή του στην «Κ», πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου πήρε μονομερώς τις αποφάσεις του. Όπως υποστηρίζουν στελέχη, δεν γίνεται να θέτεις εκβιαστικά την υποψηφιότητά σου, όταν ζητάς να συνεργαστείς με άλλα κόμματα. Σε αυτό ακριβώς έγκειται και το ενδεχόμενο εγκλωβισμού της υποψηφιότητας Αβέρωφ Νεοφύτου. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο λένε πως ενεργεί εν βρασμώ, γιατί διαφορετική θα ήταν η δυναμική αν άφηνε στον Νικόλα Παπαδόπουλο ανοικτό το παράθυρο του να στηρίξει την υποψηφιότητά του ή να βρουν από κοινού υποψήφιο μέχρι και το καλοκαίρι και άλλο να τον καλεί απλώς να στηρίξει τη δική του υποψηφιότητά. Το επόμενο διάστημα ως υποψήφιος θα κληθεί να δώσει σαφείς απαντήσεις για όλα τα δύσκολα ζητήματα, όπως αν συμφωνεί πλήρως με τη στάση Αναστασιάδη στο Κυπριακό, στα θέματα διαφθοράς και πού σκοπεύει να διαφοροποιηθεί από την παρούσα διακυβέρνηση.

Ο σκόπελος Χριστοδουλίδη

Ίσως βεβαίως για τον ίδιο οι συμμαχίες αλλά και τα δεδομένα εντός του κόμματος να ήταν πολύ πιο εύκολα, αν δεν υπήρχε το σενάριο υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη. Ένα τέτοιο σενάριο συμμαχιών κομμάτων με τον Χριστοδουλίδη αποτελεί ό,τι χειρότερο για τον Αβέρωφ Νεοφύτου καθώς:

1) Προσθέτει κύρος και βάρος στην υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη και

2) Ενισχύει το εδώ και καιρό πιεστικό ερώτημα της συναγερμικής βάσης πως «αφού ο τέως ΥΠΕΞ είναι αποδεκτός από περισσότερα κόμματα, γιατί να μην αποτελεί τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ», κλειδώνοντας έτσι και τη νίκη.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μπροστά στην απειλή στήριξης Χριστοδουλίδη από το ΔΗΚΟ (στελέχη τον συζητούν σοβαρά ήδη) ο Αβέρωφ Νεοφύτου άλλαξε τη ρητορική του. Επιχειρεί πλέον να τον παρουσιάσει ως συναγωνιστή αντί αντίπαλο και διασπαστή. Αυτό θεωρητικά αφαιρεί το επιχείρημα που παρουσιάζεται από στελέχη του ΔΗΚΟ πως ο Χριστοδουλίδης δεν είναι ΔΗΣΥ ούτε Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Αναστασιάδης και οι γύρω

Ο Νίκος Αναστασιάδης δεν άδειασε τον Νίκο Χριστοδουλίδη για τις ευγενείς φιλοδοξίες του, αλλά φέρεται να έχει ακόμα επαφή μαζί του.

Ο Χριστοδουλίδης, σε συνδυασμό με τον ρόλο του Νίκου Αναστασιάδη, είναι αυτό που προκαλεί μεγάλη ανασφάλεια στον Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο ίδιος βλέπει με ιδιαίτερη καχυποψία τον «ποντιοπιλατικό» ρόλο του Προέδρου. Έστω κι αν δημοσίως έχει εκφράσει την θέση ότι ο Πρόεδρος προσπάθησε να εκτονώσει την κρίση με προτάσεις προς τον κ. Χριστοδουλίδη, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ έχει εκφράσει τη δυσφορία του για το γεγονός ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δεν έχει ακόμη αδειάσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Αντιθέτως φαίνεται να έρχεται στα αφτιά του το ότι βρίσκονται σε επικοινωνία μετά και την παραίτηση του κ. Χριστοδουλίδη από το κυβερνητικό σχήμα, ενισχύοντας τις φήμες που θέλουν τον Νίκο Αναστασιάδη να κρατά το χαρτί Χριστοδουλίδη για τον ΔΗΣΥ στο ενδεχόμενο που οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ευνοϊκές για τον συναγερμικό πρόεδρο.

Ενδεχόμενο αποχωρήσεων

Σε αυτό το κλίμα υπάρχουν και ανάλογες πιέσεις. Μέλη της κυβέρνησης που ρέπουν προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, νιώθουν πλέον το ψυχρό κλίμα και την πίεση να λάβουν θέση μεταξύ των δύο στρατοπέδων σε αυτό τον προεκλογικό. Ένας εξ αυτών ο Βασίλης Πάλμας, του οποίου ο στενός περίγυρος αναφέρει πως στο ενδεχόμενο που κατέλθει τελικώς ο Νίκος Χριστοδουλίδης, εκείνον θα στηρίξει και εκείνον θα προτείνει στη ΔΗΠΑ. Μαζί του και ο Κώστας Καδής και όπως σημειώνεται κι άλλα κυβερνητικά στελέχη που ανήκουν στον ΔΗΣΥ και φέρεται να δυσφορούν με τον πρόωρο προεκλογικό αλλά και το «εκβιαστικό», όπως λένε, δίλημμα που θέτει ο συναγερμικός πρόεδρος. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, μέχρι τον Ιούνιο δεν αποκλείεται να υπάρξουν και αποχωρήσεις μελών της κυβέρνησης με αφορμή το κακό κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Σε αυτόν τον πιεστικό κλοιό μπαίνει και η Δημοκρατική Παράταξη, με τον ΔΗΣΥ να θεωρεί δεδομένη τη στήριξη προς τον ΔΗΣΥ. «Η ψήφος δεν πάει κληρονομικά» λένε στελέχη που βρίσκονται κοντά στη ΔΗΠΑ, υπογραμμίζοντας πως το γεγονός ότι στήριξαν τον Νίκο Αναστασιάδη δεν προϋποθέτει πως θα στηρίξουν και τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Και εδώ προκύπτει ένα από τα προβλήματα για τον Αβέρωφ Νεοφύτου που είναι πως η υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη αυξάνει τις επιλογές στον χώρο της Δεξιάς, με κάποιους να σημειώνουν πως αποτελεί έναν πιο ελκυστικό προορισμό από τον ίδιο και άλλοι να σημειώνουν πως με αυτό τον τρόπο μπορεί να διαπραγματευτούν σκληρά με τον συναγερμικό πρόεδρο για περισσότερα ανταλλάγματα.

Το δυνατό χαρτί Αβέρωφ

Μιλώντας πάντως για ανταλλάγματα, η θέση του Αβέρωφ Νεοφύτου πως κανένας από τους συνομιλητές του δεν βγήκε χαμένος από τη συνεργασία μαζί του, ενισχύει το αφήγημα που θέλει τον Αβέρωφ Νεοφύτου να δυσκολεύεται σε συνεργασίες στον πρώτο γύρο, αλλά να είναι έτοιμος να μαζέψει τους χαμένους του πρώτου γύρου, γύρω του. Ήδη λέγεται πως στον Νικόλα Παπαδόπουλο έχει τάξει γη και ύδωρ, ακόμα και την προεδρία της Βουλής, ενώ κοντά του κρατάει και τον Μαρίνο Σιζόπουλο. Σε αυτό παίζει μεγάλο ρόλο και η παράσταση νίκης. Μία μεγάλη ομάδα υποψηφίων βοηθάει τον κ. Νεοφύτου να διαπραγματευτεί σε θέση ισχύος κατά τη διάρκεια του β΄ γύρου ως τον υποψήφιο της Δεξιάς. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει και ένα σενάριο που η αντιπολίτευση δεν καταφέρει να βρει κοινή γλώσσα. Ήδη τα κόμματα του χώρου δυσκολεύονται αρκετά για ένα κοινό πλάνο αλλά και έναν κοινό υποψήφιο που θα συγκεντρώσει και θα συσπειρώσει τα κόμματά τους. Αυτό μπορεί να βοηθήσει την υποψηφιότητα Αβέρωφ και σε αυτό φαίνεται να προσβλέπει.

Το σενάριο της απόσυρσης της υποψηφιότητας Αβέρωφ

Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι και μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις των κομμάτων το σενάριο της απόσυρσης της υποψηφιότητας Αβέρωφ Νεοφύτου βρίσκεται στο τραπέζι των συναγερμικών. Όχι μόνο γιατί ο ίδιος έθεσε την πρόταση στον Νίκο Χριστοδουλίδη να θέσει υπό προϋποθέσεις την υποψηφιότητά του, αλλά γιατί και ο ίδιος έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να σύρει το κόμμα σε περιπέτειες, αν δει ότι δεν τραβάει. Σε αυτή την περίπτωση βεβαίως, οι πιθανότητες στήριξης του Νίκου Χριστοδουλίδη θεωρούνται πολύ απίθανες όσο κι αν ο τελευταίος προσβλέπει σε κάτι τέτοιο. Όχι μόνο γιατί όλα τα στελέχη της πρώτης γραμμής άνοιξαν γραμμή εναντίον του, αλλά και γιατί αναιρείται όλο το αφήγημα που καλλιεργεί τόσο καιρό η Πινδάρου, περί διασπαστή.

Όμως ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν είναι ο μόνος κίνδυνος. Το δεδηλωμένο πλέον ενδιαφέρον του Γιώργου Παμπορίδη προκάλεσε ήδη ανησυχίες, ενώ αν κάτι τέτοιο επικρατήσει αναμένεται να ξεκινήσουν άλλες συζητήσεις. Ότι δηλαδή επί ηγεσίας Αβέρωφ, αλλά και με την επιμονή του να διεκδικήσει, το κόμμα τριχοτομείται. Στο σενάριο που οι πιέσεις αυξηθούν και οι δημοσκοπήσεις δεν ανατρέπουν το σημερινό σκηνικό, δεν αποκλείεται να σύρει στη μάχη, όπως λέει εδώ καιρό, τη Ζέτα Αιμιλιανίδου ή ακόμη την πολύ δημοφιλή Αννίτα Δημητρίου. Το πιο σημαντικό βεβαίως είναι πως δεν αποκλείεται να ριχτεί στη μάχη και ο Ιωάννης Κασουλίδης. Έστω κι αν ο ίδιος επί του παρόντος το διαψεύδει,η υποψηφιότητά του θεωρείται ως ιδανική για να συνενώσει το κόμμα. Θα φέρει επίσης σε δύσκολη θέση τόσο τον Νίκο Χριστοδουλίδη όσο και τον άλλοτε στενό του συνεργάτη Γιώργο Παμπορίδη. Το τι θα γίνει βεβαίως είναι ακόμα νωρίς να προβλεφθεί. Το σενάριο βεβαίως απόσυρσης είναι κάτι που θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Όχι μόνο γιατί παραδέχεται έτσι αδυναμία, αλλά και γιατί αντιλαμβάνεται πως θα αρχίσει έστω και υπογείως η αποδόμηση και η διαδικασία διαδοχής του από τους δελφίνους εντός του κόμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση