ΚΥΠΕ
Την ελπίδα ότι σύντομα ο Γενικός Γραμματέας θα διορίσει απεσταλμένο με σκοπό την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό εξέφρασε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, στη συζήτηση της Γενικής Συνέλευσης για την Έκθεση του Γενικού Γραμματέα για το έργο του ΟΗΕ.
Σε παρέμβασή του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την Παρασκευή, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, χαιρέτισε την παρουσίαση των προτεραιοτήτων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το 2022 και τον ευχαρίστησε για την προσωπική του εμπλοκή στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.
Ανακοίνωση που εξέδωσε το ΓΤΠ αναφέρει ότι ο κ. Χατζηχρυσάνθου σημείωσε ότι η πολυμέρεια εξακολουθεί να αποτελεί το μόνο πλαίσιο για ένα αποτελεσματικό διεθνές σύστημα συλλογικής ασφάλειας, που θα διασφαλίζει την ισότητα στην ασφάλεια για όλους, τη μη ανοχή στις απειλές, τις συνέπειες για τους επιδρομείς και τη δικαιοσύνη για τα θύματα. Σε περιπτώσεις που η παράνομη χρήσης βίας δεν καταστεί δυνατόν να αποτραπεί, ο ΟΗΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι τα αποτελέσματα της δεν γίνονται αποδεκτά αλλά ούτε νομιμοποιούνται.
Όσον αφορά στο θέμα της κοινωνικο-οικονομικής ανισότητας, εξέφρασε την ανησυχία του όχι μόνο για τις επιπτώσεις της στην ανθρώπινη ευημερία και αξιοπρέπεια, αλλά και για τον αντίκτυπό της στη διακυβέρνηση και το κράτος δικαίου. Συμπλήρωσε ότι η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα να διευρυνθεί περισσότερο το χάσμα μεταξύ πλούτου και φτώχειας.
Συμφώνησε με τη θέση του Γενικού Γραμματέα για πρόληψη των συγκρούσεων, τονίζοντας ωστόσο ότι πληθώρα υφιστάμενων συγκρούσεων δεν θα πρέπει να λησμονούνται. Ο κ. Χατζηχρυσάνθου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Αποστολή των Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο με στόχο την επανένωση της ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι σύντομα ο Γενικός Γραμματέας θα διορίσει απεσταλμένο με σκοπό την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό.
Στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος δήλωσε ότι η Κύπρος, ως χώρα που μέρος του εδάφους της τελεί υπό συνεχιζόμενη κατοχή και που βιώνει εδώ και χρόνια τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ανησυχεί ιδιαίτερα για το γεγονός ότι η κλιματική κρίση αναδύεται ως μια απειλή για την ειρήνη και ασφάλεια. Σημείωσε ότι συγκεκριμένα μέρη του πλανήτη θα καταστούν μη κατοικήσιμα λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και επέσυρε ιδιαιτέρως την προσοχή στην αντιμετώπιση της μαζικής μετακίνησης ανθρώπων λόγω της κλιματικής αλλαγής.