Της Οριάνας Παπαντωνίου
Αν το ραντεβού της 12ης Απριλίου, μεταξύ Νικόλα Παπαδόπουλου και Μάριου Καρογιάν δεν έμενε στο τυπικό και οι πάλαι ποτέ ορκισμένοι εχθροί κατάφερναν να κάνουν την υπέρβαση, ίσως το πολιτικό σκηνικό τη δεδομένη στιγμή να διαμορφωνόταν αλλιώς και η κάθοδος του Νικόλα Παπαδόπουλου να φάνταζε πιο δελεαστική με την πιθανή στήριξη της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ, ως (ακόμα) μια αναβίωση του κεντρώου χώρου. Ο Μάριος Καρογιάν έκανε πρώτος την υπέρβαση και ανέβηκε τα σκαλιά του ΔΗΚΟ, από όπου είχε διωχθεί και επισήμως μετά τις προεδρικές εκλογές του 2018, για να συναντηθεί με τον άνθρωπο που τότε είχε κατηγορηθεί πως δεν είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητά του. Κι αυτό για να αποδείξει πως μπορεί να γίνει πράξη η πρόταση της ΔΗΠΑ για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Θα μπορούσε να είναι και ένα καλοστημένο, και από τις δύο πλευρές, επικοινωνιακό τρικ αν αναλογιστεί κανείς ότι το κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών παραμένει ψυχρό, ενώ το ΔΗΚΟ, θέλοντας να προσδώσει στη συνάντηση διαδικαστικό χαρακτήρα, επέλεξε να βρίσκεται σε αυτήν μόνο ο πρόεδρος και όχι και μέλη της Γραμματείας.
Στο ΔΗΚΟ κατακερματίζεται η κατάσταση, καθώς άλλοι ευνοούν μία υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη και άλλοι επιμένουν σε υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου.
Βέβαια, τη δεδομένη στιγμή, ο Μάριος Καρογιάν φέρεται να είναι σε ευνοϊκότερη θέση από τον Νικόλα Παπαδόπουλο, όπως αφήνουν στελέχη της Παράταξης να διαρρεύσει, μιας και έχει ενώπιόν του περισσότερες επιλογές υποψηφίων που θα μπορούσε να στηρίξει χωρίς να προδώσει τις θέσεις του.
Ωστόσο, το γεγονός ότι αρχικά πρότειναν την (ουτοπική είναι η αλήθεια) κυβέρνηση εθνικής ενότητας και στη συνέχεια μια επίσης ανέφικτη «ευρείας αποδοχής”», θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως ροκάνισμα του χρόνου εκ μέρους της ΔΗΠΑ προκειμένου να δει πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό και να κινηθεί αναλόγως των συμφερόντων της. Υπάρχουν και τα στελέχη που δηλώνουν κατηγορηματικά ότι βρίσκονται πιο κοντά στην (αναμενόμενη) υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη, αν και μέχρι σήμερα δεν υπήρξε επισήμως τουλάχιστον οποιαδήποτε συνάντηση με τον Μάριο Καρογιάν.
Η επιλογή, πάντως, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη της ΔΗΠΑ, θα γίνει βάσει των θέσεων του κόμματος και ποιος βρίσκεται πιο κοντά σε αυτές αλλά και κατά πόσον θα γίνει αποδεκτή η προσπάθεια για εμπλουτισμό των προεκλογικών θέσεων του υποψηφίου και με τις προτάσεις τους. Αυτό πάντως που διευκολύνει τις διεργασίες είναι και η αφοσίωση που δηλώνουν τα στελέχη της Παράταξης. Παρά τις όποιες διαφωνίες μπορεί να θέσουν εντός των συλλογικών τους οργάνων για την επιλογή του υποψηφίου, στο τέλος θα στηριχθεί η κομματική τους επιλογή με στρατιωτική πειθαρχία μιας και στόχος τους είναι να αποδείξουν πως δεν είναι άλλη μία ομάδα διαφωνούντων που δημιούργησε ένα νέο κόμμα και στη πορεία χάθηκε. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, ενώ δεν αποκλείεται να αφορά υποψήφιο που θα έχει τη στήριξη και του ΔΗΚΟ, αν και δεν είναι λίγοι αυτοί –και στα δύο στρατόπεδα– που εκτιμούν ότι τη συγκεκριμένη συμπόρευση την έχει περισσότερο ανάγκη το κόμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου.
Η περίπτωση Νικόλα
Στο ΔΗΚΟ τα πράγματα φέρεται να είναι δύσκολα και το κλίμα τεταμένο παρά την εικόνα που επιθυμούν να μεταφέρουν προς τα έξω στελέχη του κόμματος ότι υπάρχουν πολλές επιλογές ενώπιόν τους.
Την ίδια ώρα η υποτονική στάση του Νικόλα Παπαδόπουλου δεν βοηθάει την προσπάθεια ανασυγκρότησης και επιλογής μιας, όσο το δυνατόν, λιγότερο επιζήμιας απόφασης ενόψει προεδρικών εκλογών. Αν και υπήρξαν φωνές υπέρ της συνέχισης της προσπάθειας για συνεργασία με το ΑΚΕΛ, η ανακοίνωση μετά την τελευταία συνεδρία του εκτελεστικού γραφείου του ΔΗΚΟ ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει πλέον το ενδεχόμενο υποστήριξης του Αντρέα Μαυρογιάννη τουλάχιστον στον πρώτο γύρο αν τελικά προταθεί από το ΑΚΕΛ, παρόλο που από πολλούς θεωρείται μια καλή λύση. Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλεί και η αυτόνομη κάθοδος με τον πρόεδρο του κόμματος, που όπως υποστηρίζεται πληροί όλες τις προϋποθέσεις, ωστόσο μιας και το ΔΗΚΟ διανύει μια δύσκολη περίοδο εκφράζονται φόβοι πως η συγκεκριμένη υποψηφιότητά θα μείνει εκτός δεύτερου γύρου.
Άλλωστε και ο ίδιος ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν φαίνεται να προκρίνει αυτό το ενδεχόμενο, εξετάζοντας την ίδια ώρα τις επιλογές που έχει ενώπιόν του.
Ο Χριστοδουλίδης, ο Μαυρογιάννης και οι άλλοι
Πάντως, η επιλογή στήριξης της πολυαναμενόμενης υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη φέρεται να κερδίζει έδαφος. Μία θέση για την οποία συγκεκριμένα στελέχη του κόμματος δουλεύουν εδώ και καιρό, ενώ δεν δίστασαν να βάλουν τροχοπέδη στις συνομιλίες με το ΑΚΕΛ. Βέβαια, επιλέγοντας Νίκο Χριστοδουλίδη, η συνεργασία δεν θα είναι και τόσο εύκολη, αν αναλογιστεί κανείς πως το συγκεκριμένο επιτελείο στελεχώνουν και πρώην στελέχη του ΔΗΚΟ, που δεν έφυγαν κάτω από τις καλύτερες συνθήκες από το κόμμα και οι σχέσεις τους βρίσκονται στο ναδίρ. Υπάρχουν άλλωστε και οι θέσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό που στο παρελθόν προκάλεσαν τη δημόσια διαφωνία ηγετικών στελεχών του κόμματος, ενώ απαρατήρητο δεν περνά και το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις η ροή των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ προς τον κ. Χριστοδουλίδη δεν κρίνεται ως ικανοποιητική, στην τελευταία μάλιστα της «Κ» άγγιξε μόλις το 35%. Το ΔΗΚΟ, πάντως, καλείται να επιλέξει υποψήφιο κάτω από δύσκολες συγκυρίες, έχοντας ως στόχο να κρατήσει την ενότητα εντός του κόμματος αλλά και να διεκδικήσει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση της επόμενης κυβέρνησης, χωρίς άλλες απώλειες στα ποσοστά του.
Έντυπη Έκδοση