ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επιθετικά και αφιλόξενα: Πώς τα ψάρια-κλόουν διώχνουν τους άλλους «Nemo» από τις θαλάσσιες ανεμώνες

Οι ερευνητές έμαθαν τον τρόπο με τον οποίο τα ψάρια-κλόουν διώχνουν τους ανεπιθύμητους επίδοξους «ενοίκους» των «σπιτιών» τους

Kathimerini.gr

Σε αντίθεση με τον συμπαθέστατο Nemo της μεγάλης και μικρής οθόνης, τα ψάρια-κλόουν των ωκεανών δεν είναι τόσο… συμπαθή. 

Οι ερευνητές, αν και ήδη γνώριζαν πως τα πορτοκαλόλευκα ψαράκια διώχνουν τους ανεπιθύμητους επίδοξους «ενοίκους» των θαλάσσιων ανεμώνων, μόλις πρόσφατα έμαθαν τον τρόπο με τον οποίο το κάνουν. 

Σύμφωνα με περασμένη έρευνα, οι θαλάσσιες ανεμώνες που αποτελούν το «σπίτι» των ανεμονόψαρων, όπως επίσης λέγονται, φιλοξενούν προσωρινά και άλλα είδη. Ωστόσο, τα ψάρια-κλόουν δεν αρέσκονται να συγκατοικούν με ψάρια που επίσης διαθέτουν κάθετες ρίγες όπως αυτά. Για την ακρίβεια, τα πειράματα έδειξαν πως είναι πιο επιθετικά σε ομοιώματα ψαριών βαμμένα στο ίδιο μοτίβο.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν τώρα πως δεν είναι μόνο οι κάθετες ρίγες, αλλά και ο αριθμός τους που βοηθά τα κοινά ψάρια-κλόουν να αναγνωρίζουν τους ομοίους τους. 

Επιθετικά και αφιλόξενα: Πώς τα ψάρια-κλόουν διώχνουν τους άλλους «Nemo» από τις θαλάσσιες ανεμώνες-1Φωτ. αρχείου: Benny Snyder/AP Photo

«Ισως υπάρχουν παράγοντες εκτός από τις λευκές κάθετες ρίγες που είναι σημαντικές για τη διάκριση του είδους. Ωστόσο, αυτό το πείραμα καταδεικνύει πως ο αριθμός των λευκών κάθετων γραμμών είναι καθοριστικός στη διάκριση, αλλά και την απόφαση για επίθεση ή μη», λέει η δρ Κίνα Χαγιάσι από το Ινστιτούτο Επιστημών και Τεχνολογίας της Οκινάουα, επικεφαλής ερευνήτρια της νέας μελέτης.

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Experimental Biology, οι Ιάπωνες ερευνητές περιγράφουν πως μέσα στα ενυδρεία νεαρών «κλόουν» που δεν είχαν δει ποτέ άλλα είδη τοποθέτησαν μια μικρή διαφανή θήκη. Η θήκη περιείχε είτε ένα ψάρι του ίδιου είδους –που διαθέτει πορτοκαλί σώμα με τρεις κάθετες λευκές λωρίδες– είτε ένα άλλο είδος κλόουν-ψαράκι με διαφορετικό μοτίβο στο σώμα του. 

Τα ευρήματα αποκάλυψαν πως τα κοινά ψάρια-κλόουν έδειχναν επιθετικές συμπεριφορές, περισσότερες και με μεγαλύτερη συχνότητα, απέναντι στα μέλη του ίδιου είδους, σε σχέση με τα πορτοκαλί ανεμονόψαρα με μία οριζόντια ρίγα στο σώμα τους. Παρ’ όλα αυτά, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στη συμπεριφορά απέναντι σε άλλα είδη «κλόουν» που είχαν μία ή περισσότερες κάθετες ρίγες.

Στη συνέχεια, η ομάδα εξέθεσε τα κοινά ψάρια-κλόουν σε ομοιώματα ψαριών πορτοκαλί με καμία, μία, δύο ή τρεις κάθετες λευκές ρίγες στο σώμα τους. 

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως η συχνότητα επιθετικότητας προς τα ομοιώματα ήταν πολύ χαμηλότερη όταν αυτά δεν έφεραν καθόλου ρίγες, σε σύγκριση με όσα διέθεταν.

Διαπίστωσαν ακόμη πως κάποια ψάρια ήταν ακόμη πιο επιθετικά στα ομοιώματα με τις τρεις κάθετες ρίγες – σε σχέση με εκείνα με μία. 

Σύμφωνα με τη Χαγιάσι, τα ευρήματα είναι αρκούντως ενδιαφέροντα για τον οικολογικό ρόλο των λευκών γραμμών στα συγκεκριμένα ψάρια, ο οποίος δεν ήταν μέχρι σήμερα σαφής. 

«Τα ευρήματα αυτά στηρίζουν την άποψη πως τα ανεμονόψαρα είναι σε θέση να διακρίνουν τον αριθμό των λευκών ριγών, οι διαφορές των οποίων τα βοηθούν να ξεχωρίσουν τα είδη τους», σημειώνει η ίδια. 

Πηγή: Guardian

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση