Του Ανδρέα Καραμήτα
Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα ζήτημα που χρήζει προσοχής αφού δημιουργεί ανεξέλεγκτη παραγωγή τροφής με απότοκο οι φυσικοί πόροι να μην μπορούν να το αντέξουν. Οι άνθρωποι από όλα τα έμβια όντα του πλανήτη κατέχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό γης που το χρησιμοποιούμε για την παραγωγή φαγητού. Η οικονομία όμως αλλά και ο περιορισμός της μεγάλης καταναλωτικής ανάγκης εκτός από οικονομικά αποτελέσματα βοηθά και στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά μειώνει τα αέρια του θερμοκηπίου και έχει πολλαπλά κλιματικά οφέλη.
Οι άνθρωποι, πετάνε στα σκουπίδια το ένα τρίτο της τροφής που παράγεται
Μείωση των αερίων θερμοκηπίου
Πώς κάθε ένας από εμάς μπορεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κρατώντας τα τρόφιμα μακριά από τους χώρους όπου αποτίθενται. Οι άνθρωποι καλλιεργούν και σπαταλούν τρόφιμα σε ανεπανόρθωτη κλίμακα. Διαθέτουν το μισό της επιβίωσιμης γης του πλανήτη για την παραγωγή τροφής, ενώ συνολικά πετάμε το ένα τρίτο αυτής της τροφής. Απλώς χρησιμοποιώντας τα τρόφιμα που καλλιεργούμε και αγοράζουμε, αποτρέπουμε τα αέρια θερμοκηπίου να φθάσουν στην ατμόσφαιρα, οδηγώντας σε κλιματικά οφέλη που μπορούμε να αισθανθούμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας.
Έξυπνοι τρόποι διαχείρισης – Η Ανάποδη πυραμίδα
Σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία προστασίας τροφίμων η υιοθέτηση της πυραμίδας Ιεράρχησης ανάκτησης τροφίμων βοηθά τους καταναλωτές να διαχειρίζονται τα υπολείμματα τροφίμων με έξυπνη, φιλική στο περιβάλλον και αειφόρα προσέγγιση. Η ανάποδη πυραμίδα ιεραρχεί τα βήματα τα οποία χρειάζονται για την ορθολογιστή και περιβαλλοντική διαχείριση των τροφίμων ενώ ακολουθεί η κομποστοποίηση των τροφών. Σημαντικό βήμα επίσης το 3 που προτρέπει τους καταναλωτές να βιομηχανοποιούν τα επιπλέον τρόφιμα όπως για παράδειγμα , τα λάδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις ανάγκες της ενεργειακής βιομηχανίας. Επιπρόσθετα, η σίτιση ζώων είναι ακόμη ένας τρόπος για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Υπολείμματα από σαλάτες, λαχανικά ακόμη και κρέας μπορούν να καταναλωθούν χωρίς πρόβλημα από οικόσιτα ζώα. Η εύρεση οργανισμών (FOOD BANKS) που προσφέρουν φαγητό σε πολίτες που δεν μπορούν να το εξασφαλίζουν, είναι ο καλύτερος τρόπος διάθεσης του φαγητού με ωφέλιμο και παραγωγικό τρόπο. Ως το πιο σημαντικό η πυραμίδα ιεραρχεί την μείωση των πηγών των φαγητών αλλά και την επαναχρησιμοποίηση τους ως την καλύτερη μέθοδο και πιο φιλική στο περιβάλλον.
Ας πάρουμε ως παράδειγμα την Αμερική που χρησιμοποιεί το 77% των συγκομιδών της για την σίτιση των ζώων. Η τυχόν χρησιμοποίηση των υπολειμμάτων τροφής για ζωοτροφές θα μειώσει δραστικά το εν λόγω ποσοστό αλλά και την ενέργεια που χρειάζεται για την παραγωγή του ενώ αποσυμφορεί την γη από το βάρος των υπέρμετρων καλλιεργειών είτε για ζωοτροφές είτε για ανθρώπινη τροφή.
Με πληροφορίες από το https://www.reuters.com