ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επ. Περιβάλλοντος: Στόχος μας δράσεις και σχεδιασμοί για πράσινη μετάβαση

ΚΥΠΕ

Κύριος στόχος και της Κύπρου και προτεραιότητα στο πρόγραμμα διακυβέρνησης είναι η ανάπτυξη δράσεων και σχεδιασμών για την πράσινη μετάβαση, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η υλοποίηση κατάλληλων σχεδίων χορηγιών και άλλες προσαρμογές για ταχύτερη υιοθέτηση λύσεων χρήσης και αποθήκευσης ανανεώσιμης ενέργειας, δήλωσε την Τρίτη η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Αντωνία Θεοδοσίου.

Σε χαιρετισμό της στην Πρώτη Διεπιστημονική Περιβαλλοντική Ημερίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου «Συζητάμε για το Περιβάλλον» η Επίτροπος είπε ότι στους στόχους συμπεριλαμβάνονται και «η προώθηση της κυκλικής οικονομίας, η προώθηση της ηλεκτροκίνησης, η εισαγωγή μέτρων στο πλαίσιο του σχεδιασμού χρήσεων γης για την απορρόφηση και αποθήκευση άνθρακα και άλλα».

Πρόσθεσε ότι με την υιοθέτηση αυτών θα μπορέσει να επιταχυνθεί η συμμόρφωση με τις σχετικές Οδηγίες της ΕΕ, και να οικοδομηθούν γέφυρες για την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, διασφαλίζοντας αειφόρο και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Όπως είπε η κ. Θεοδοσίου, «το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, γνωρίζοντας το πόσο ευάλωτη είναι η Κύπρος στην κλιματική αλλαγή, έχει θέσει στις προτεραιότητές του και έχει αρχίσει δράσεις μέσω συνεργειών για την υποβοήθηση συμπλεγμάτων κοινοτήτων σε πιλοτικό επίπεδο, ώστε αυτά να μετεξελιχθούν σε κλιματικά ουδέτερα και ‘πράσινα’ συμπλέγματα».

Στον χαιρετισμό της η Επίτροπος είπε πως «είναι γεγονός ότι διανύουμε μια εποχή γενικευμένης κλιματικής απορρύθμισης, με ακραία καιρικά φαινόμενα, κατακόρυφη απώλεια της βιοποικιλότητας, ρύπανση της ατμόσφαιρας, των νερών, των θαλασσών και ερημοποίηση των εδαφών».

Επίσης, συνέχισε, «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη πρόκληση της ανθρωπότητας που δεν αφορά μόνο φυσικές καταστροφές αλλά και που αποτελεί άμεση απειλή κατά της ίδιας της ανθρώπινης ζωής και επιβίωσης».

Όπως είπε η κ. Θεοδοσίου, «οι αλόγιστες ανθρώπινες δραστηριότητες, η υπερκατανάλωση και η αδράνεια σε περιβαλλοντικά ζητήματα καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για αλλαγή στον τρόπο ζωής, τις πολιτικές και τις πρακτικές μας».

Σημείωσε ότι «η προσέγγιση του προβλήματος απαιτείται να είναι ολιστική και χρειάζεται να επικεντρωθούμε στη δημιουργία ανθεκτικών υποδομών σε αστικές και αγροτικές περιοχές, την προστασία και τη διαχείριση της βιοποικιλότητας αλλά και να εφαρμόσουμε περιβαλλοντικά βιώσιμες πρακτικές σε κλάδους όπως είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία, ο τουρισμός και η διαχείριση αποβλήτων».

Περαιτέρω, είπε η Επίτροπος, «το Γραφείο μου, έχει αναλάβει τη στήριξη της διαδικασίας ένταξης του Συμπλέγματος των χωριών των Κοιλάδων Διαρίζου και Ξεροπόταμου στο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO μια διαδικασία που προϋποθέτει τους κατάλληλους σχεδιασμούς, την ανάληψη δράσεων και την υλοποίηση έργων, τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμης ανάπτυξης».

Εξήγησε ότι για να εγκαινιαστεί η εν λόγω πρωτοβουλία, έχει προγραμματιστεί, με τη στήριξη της Μονάδας Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, στις 22 Ιουνίου στη Σαλαμιού, ημερίδα με τίτλο «Από την Τοπική Στην Παγκόσμια Προστασία: Ένταξη Συμπλεγμάτων Κοινοτήτων στα Αποθέματα Βιόσφαιρας της UNESCO» σε συνεργασία και με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Αποθέματος Βιόσφαιρας των Αστερουσίων (Περιφέρεια Κρήτης) και του Πάρνωνα.

Αναφερόμενη στο συνέδριο η Επίτροπος Περιβάλλοντος είπε ότι «η ευρεία θεματολογία του υπογραμμίζει ότι, σε μια σύγχρονη χώρα ο εποικοδομητικός διάλογος, η συνεργασία και οι συνέργειες μεταξύ διαφορετικών εταίρων, όπως είναι η κεντρική Κυβέρνηση, η Βουλή, η τοπική αυτοδιοίκηση, η ακαδημαϊκή και η ερευνητική κοινότητα, οι επιχειρήσεις και η κοινωνία των πολιτών, αποτελούν το θεμέλιο για υγιείς πολιτικές με ουσιαστικό αντίκτυπο στην κοινωνία προς όφελος της χώρας, αλλά και για σκοπούς προσαρμογής και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

X