ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χτύπησε την γεωργία η λειψυδρία - Σκέψεις για μέτρα από τους αγρότες

Η λύση πρέπει να βρεθεί μέσα από διαβούλευση κι όχι «αποφασίσαμε και διατάξαμε αυτό», ανέφερε στην «Κ» ο Γενικός Γραμματέας του Παναγρατικού, Τάσος Γιαπάνης

Του Μάριου Χριστοφή

Του Μάριου Χριστοφή

Δραματική είναι η κατάσταση των φραγμάτων, μετά τη συνεχιζόμενη ανομβρία και τη φετινή χρονιά με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων να προχωρεί σε μέτρα αγγίζοντας μόνο τον τομέα της γεωργίας. Την ίδια ώρα, ο Γενικός Γραμματέας του Παναγρατικού, Τάσος Γιαπάνης με δηλώσεις του στην «Κ» τονίζει «δεν πρέπει ο αγρότης να επωμιστεί μόνος του, το βάρος της ζημιάς. Πρέπει να γίνει κατανομή και στους άλλους τομείς», παράλληλα γίνονται σκέψεις να προχωρήσουν σε μέτρα.

Όπως εξήγησε στην «Κ» η Εκτελεστική Μηχανικός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Γιάννα Οικονομίδου, τα αποθέματα των φραγμάτων του νοτίου αγωγού που είναι το σύστημα που τροφοδοτεί το μεγαλύτερο μέρος πόσιμου νερού και νερό άρδευσης είναι στα 39%, αριθμός που δείχνει πόσο κακή και ανησυχητική είναι η κατάσταση. Τόνισε «είναι κακή η χρονιά αλλά έχουμε πάρει τα μέτρα μας σε σύγκριση με πέρσι. Κάθε χρόνο εφαρμόζουμε το σενάριο για την κατανομή των αποθεμάτων νερού στις διάφορές χρήσεις από τα κυβερνητικά υδατικά έργα. Φέτος επειδή ξέραμε από την αρχή της υδρολογικής χρονιάς ότι ήταν κακή η κατάσταση, αποφασίστηκε να ετοιμαστεί πιο νωρίς έτσι ώστε να δοθεί περιθώριο πιο σωστού προγραμματισμού και κυρίως για τους γεωργούς, οι οποίοι θα έχουν τις πιο επώδυνες περικοπές».

Στους γεωργούς θα παραχωρηθεί 33,7% μειωμένη ποσότητα νερού σε σχέση με πέρσι και σύμφωνα με την Εκτελεστική Μηχανικό του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, έχουν ήδη ενημερωθεί μέσω των αγροτικών οργανώσεων για να λάβουν τα μέτρα τους και να κάνουν το σωστό προγραμματισμό τους με τις φυτείες.

Ερωτηθείσα για το αν υπήρξαν αντιδράσεις από τους γεωργούς για τη συγκεκριμένη απόφαση η κ. Οικονομίδου απάντησε «ναι υπήρξαν και ήταν έντονες. Δυστυχώς αυτά είναι τα νούμερα που έχουμε μπροστά μας και είναι για να προστατεύσουμε τις μόνιμες φυτείες και σε λιγότερο βαθμό τις εποχιακές και αυτός είναι ο γνώμονας του Τμήματος Υδάτων».

Γ.Γ Παναγρατικού: Δεν μπορεί ο πρωτογενής τομέας να τραβήξει όλο το βάρος 

Κληθείς να σχολιάσει στην «Κ» την εν λόγω απόφαση αλλά και τι θα μπορούσε να γίνει ούτως ώστε γίνει καλύτερη κατανομή του προβλήματος, ο Γενικός Γραμματέας του Παναγρατικού, Τάσος Γιαπάνης δήλωσε «είναι δεδομένο ότι έχουμε πρόβλημα νερού, ήρθε το κράτος και έκανε τις αφαλατώσεις, το οποίο θα καλύψει 100% την ύδρευση. Εμείς ερχόμαστε και λέμε δεν μπορεί αυτή τη ζημιά να την επωμιστεί μόνο ο πρωτογενής και ο αγροτικός τομέας. Έχουμε θέματα ξενοδοχείων που λαμβάνουν πολύ νερό και θα μπορούσε να τερματιστεί η παροχή νερού για 2 φορές την βδομάδα. Ακόμη και για την ύδρευση, ‘’ποιος θα παραπονεθεί αν του πεις μία ή δυο φορές τη βδομάδα δεν σου παρέχω νερό στο σπίτι’’. Ήρθαν και μας είπαν αρχικά όλες οι φυτείες θα παίρνουν νερό 50% κάτω και μετά έλαβαν μία δεύτερη απόφαση 30% μειωμένη ποσότητα σε σχέση με πέρσι. Πώς θα επιζήσουν τα δέντρα; Υπάρχει θέμα διατροφικής αλυσίδας και επάρκειας διατροφικών προϊόντων στην κυπριακή αγορά. Πρέπει το Υπουργείο Γεωργίας, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων μαζί με τις αγροτικές οργανώσεις και τους διάφορους κλάδους να βρουν λύσεις, δεν μπορεί ο πρωτογενής τομέας να τραβήξει όλο το βάρος της 4ης χρονιάς συνεχιζόμενης ανομβρίας. Η λύση πρέπει να βρεθεί μέσα από διαβούλευση κι όχι ‘’αποφασίσαμε και διατάξαμε αυτό’’».

Ερωτηθείς αν θα κατέλθουν σε μέτρα ο κ. Γιαπάνης ανέφερε «είμαι μια από τις σκέψεις μας, ζητήσαμε από την Υπουργό συνάντηση με τη Συμβουλευτική Επιτροπή και αναμένουμε απάντηση για την ημερομηνία».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μάριου Χριστοφή

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση