Kathimerini.gr
Αλεξάνδρα Βουδούρη
Σε συμβιβαστική συμφωνία για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης κατέληξαν νωρίτερα σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. στη διάρκεια τηλεδιάσκεψής τους (Ecofin) ύστερα από εβδομάδες επίπονων διαβουλεύσεων.
Πρόκειται για μια πολιτική συμφωνία σχετικά με τη μεταρρύθμιση του πλαισίου που θα καθορίζει έναν πιο χαλαρό ρυθμό μείωσης του χρέους και του ελλείμματος από ό,τι ίσχυε πριν από την πανδημία.
Η ισπανική προεδρία της Ε.Ε. χαρακτήρισε τη συμφωνία «όροσημο» σημειώνοντας ότι οι νέοι κανόνες είναι «ισορροπημένοι, ρεαλιστικοί και κατάλληλοι για τις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις».
Το νέο πλαίσιο που παρουσιάστηκε από την Κομισιόν τον Απρίλιο διατηρεί ανέπαφους τους στόχους του 3% και του 60%, σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά ελλείμματα αλλά και τα επίπεδα του δημόσιου χρέους του ΑΕΠ, αντίστοιχα. Ωστόσο, κάθε κράτος-μέλος πλέον καλείται να σχεδιάσει ένα μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο για να μειώσει το έλλειμμά του με αξιόπιστο ρυθμό και να θέσει το χρέος σε «εύλογη καθοδική πορεία».
Τα εν λόγω σχέδια τα κράτη-μέλη θα τα διαπραγματευτούν με την Κομισιόν στη βάση μιας «τεχνικής πορείας», που θα παρέχεται από τις Βρυξέλλες και θα εγκριθεί αργότερα από το Συμβούλιο. Οι δημοσιονομικές προσαρμογές που απαιτούνται για την επίτευξη –ή τουλάχιστον την προσέγγιση– των ορίων του 3% και του 60% θα πραγματοποιηθούν σε τέσσερα χρόνια και θα μπορούσαν να παραταθούν σε επτά χρόνια με αντάλλαγμα περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.
Για την επίτευξη της νέας μεταρρύθμισης προηγήθηκε πάντως χθες κρίσιμη συνάντηση μεταξύ του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μπρυνό Λεμέρ και του Γερμανού ομολόγου του, Κρίστιαν Λίντνερ. Αμέσως μετά ο Λεμέρ ανέφερε ότι επετεύχθη συμφωνία 100% ενώ ο Λίντνερ είχε κάνει λόγο για «συμφωνία σε βασικά στοιχεία» που θα επιτρέψουν «πολιτική συμφωνία».