ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υψηλά επιτόκια έως το 2025 «βλέπει» τώρα η Fed

Η Eurobank αναλύει

Kathimerini.gr

Εν μέσω έντονων ανησυχιών για την εξέλιξη του πληθωρισμού, η αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ (Fed) προέβη στην τρίτη κατά σειράν αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μ.β., με τη συνολική αύξηση από τον Μάρτιο 2022, οπότε ξεκίνησε ο νέος κύκλος σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, να ανέρχεται σε 300 μ.β. Αντανακλώντας τη διάχυση των πληθωριστικών πιέσεων, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Αύγουστο, προσεγγίζοντας το υψηλό 40 ετών του Απριλίου, ενώ ο κύριος δείκτης, αν και υποχώρησε για δεύτερο συνεχή μήνα –εν μέρει λόγω της νέας μείωσης της τιμής της βενζίνης– παρέμεινε σημαντικά πιο πάνω από τον μακροπρόθεσμο πληθωριστικό στόχο της τράπεζας. Παράλληλα, παρά την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, όπως αυτή αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, στη μείωση του ρυθμού αύξησης της καταναλωτικής δαπάνης και στη σημαντική υποχώρηση της δραστηριότητας στην αγορά κατοικίας, η αγορά εργασίας συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα υψηλό βαθμό στενότητας. Το ποσοστό ανεργίας παραμένει κοντά σε χαμηλά ετών και ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων εργασίας κοντά σε ιστορικά υψηλά, ενώ ο ρυθμός αύξησης των μισθών διατηρείται αρκετά υψηλότερος από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Δεδομένων των ανησυχιών για παγίωση υψηλού πληθωρισμού στις μακροπρόθεσμες προσδοκίες, ο επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ τόνισε για ακόμη μία φορά στη συνέντευξη Τύπου ότι η Fed παραμένει «ισχυρά δεσμευμένη» στη διασφάλιση των συνθηκών σταθερότητας των τιμών, κάτι που ενδεχομένως απαιτεί τη διατήρηση περιοριστικής νομισματικής πολιτικής «για κάποιο διάστημα». Η αποφασιστικότητα της Fed εκφράστηκε και μέσω των αναθεωρημένων εκτιμήσεών της για την πορεία των επιτοκίων, σύμφωνα με τις οποίες προβλέπεται περαιτέρω άνοδος κατά 125 μ.β. μέχρι το τέλος του έτους (στο 4,4%) και επιπλέον αύξηση 25 μ.β. το 2023 (στο 4,6%), ενώ για το 2024 και 2025, αν και εκτιμάται μείωση (στο 3,9% και 2,9%, αντίστοιχα), το fed funds rate αναμένεται να διατηρηθεί υψηλότερα από το επίπεδο μακροχρόνιας ισορροπίας, που προσδιορίζεται στο 2,5%.

Το «επιθετικό» μήνυμα της Fed σε συνδυασμό με τις νέες αυξήσεις στα επιτόκια από μεγάλες κεντρικές τράπεζες (μεταξύ αυτών, του Η.Β και της Ελβετίας) που ενίσχυσαν τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, άσκησε έντονες πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια και στις αγορές κρατικών ομολόγων. Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε σημαντικά, με την ισοτιμία ευρώ/δολ. να υποχωρεί κάτω από την περιοχή του 0,98 για πρώτη φορά από το 2002.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση